Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Harrogate » Harrogate is meer dan Yorkshire Tea
yorkshire tea

Harrogate stond al langer op onze lijst om te bezoeken. En dan bedoelen we Harrogate, niet alleen het stadje zelf, maar ook het gebied eromheen. Yorkshire is het grootste ‘land’ van Groot-Brittannië. Bekend is dat je er veel cultuur kunt snuiven, maar ook heerlijk kunt fietsen en wandelen door de nog vrijwel ongerepte natuur. Veel producten die wij ook kennen, komen uit Yorkshire. Denk alleen maar aan de Yorkshire thee “Taylors of Harrogate”.

Niet alleen thee is waarom Harrogate bekend is: wereldberoemde zwavelbronnen, een uniek echt Turks Bad, het Kursaal en Casino, het optreden van The Beatles in de jaren 60 en ook het verhaal van de mysterieuze verdwijning (enkele dagen) van schrijfster Agatha Christie: ze was dus hier in Harrogate.
We horen er alles over de komende dagen. Behalve de stad zelf bezoeken we ook Ripon, Knaresborough, Fountains Abbey en Newby Hall. Met de belofte snel weer eens terug te komen, want er is nog meer te zien en te beleven.
Harrogate is een stad en heeft (met omliggende gebieden en dorpen) ruim 80.000 inwoners. Ripon dat erbij hoort en we ook gaan bezoeken, is zelfs de op een na kleinste stad van het land…

Deze keer waren we eens niet met de trein of per ferry, maar met het vliegtuig vlogen we op Leeds-Bradford (vanuit Schiphol rechtstreeks, vanuit Brussel met een vervelende overstap…)

Wat al meteen opvalt als je in het centrum van Harrogate loopt, is de uitstraling van de stad: vriendelijk, veel natuur, bloemen en opgeruimde straten en pleinen. En ook veel monumenten uit de tijd dat Harrogate ‘the-place-to-be” was.
Agatha Christie blijkt onophoudelijk de teneur van Harrogate te bepalen: iedereen vertelt het verhaal van haar mysterieuze verdwijning…

Hotel The Old Swan

We logeerden in The Old Swan , op nog geen 5 minuten lopen van het centrum. In dit hotel logeerde destijds ook anoniem Agatha Christie.
Natuurlijk zijn we benieuwd of onze kamer de kamer is waar Agatha Christie geslapen heeft. Zou zo maar kunnen, beaamt de directeur, maar helaas weet niemand dat. Hoewel alle kamers verschillend zijn, heeft de schrijfster haar kamer niet beschreven….
In het hotel herinnert onder andere een plaquette aan het avontuur van Agatha. De meest oudere gasten vinden het allemaal heel interessant. Een aantal komt jaarlijks terug tijdens de week van de “crime”.

Wij kregen een tour met een plaatselijke gids, Claire Bostel. Zij toont ons de oude gebouwen van het vroegere badhuis en kursaal Royall Hall . Er is veel cultuur in Harrogate, getuige de vele exposities, toneeluitvoeringen en optredens. Gedurende het hele jaar zijn er veel festivals, uiteraard ook een Crime- en een Literatuurfestival. We hoorden van Claire dat de Beatles er optraden in maart 1963. Het gebouw staat er nog steeds. Ook werd hier voor het eerst (in een minder grote plaats) het Eurovisiesongfestival gehouden, met Ein Bischen Frieden van Nicole als grote (Duitse) winnaar. Mooie winkels ook in Harrogate, grote concerns zoals Marks&Spencer, ook shopping-centers als Victoria, vlak bij het station. Vooral James Street en Commercial Street zijn onze favorieten, maar juist de kleine winkels maken indruk, zo ook de antiekwinkeltjes rond het indrukwekkende Montpellier Quarter . Hier heeft de tijd stil gestaan, je waant je zo 150 jaar terug in de tijd. Met gietijzeren luifels, veel planten en gekleurde bloemen en leuke kleine winkeltjes.

En hier horen we dat Yorkshire Tea nu eigendom is van Betty’s : een lunchroom-concern bekend om de uitgebreide afternoon teas, met vooral lekkere thee, gebak en allerlei soorten cake. Het is er altijd gezellig druk.

Agatha Christie

Het verhaal van Agatha Christie incognito in Harrogate horen we hier van iedereen. Het hotel heeft het verhaal het dichtst bij de bron, maar alle verhalen komen op hetzelfde neer…
Eind 1926 vertrok de man van Agatha met zijn minnares voor een weekendje weg. De schrijfster liet haar dochtertje achter en vertrok met haar auto. Deze werd een paar dagen later teruggevonden op zo’n 50 kilometer van hun huis. Veel vrijwilligers zochten samen met de politie in de buurt. Duizenden agenten onder leiding van Scotland Yard zochten en werden na tips door half Engeland gestuurd. Omdat haar huwelijksproblemen bekend waren of werden, ging men uit van zelfmoord of moord door haar echtgenoot. Maar de schrijfster werd niet gevonden. Ze hield zich maar liefst 11 dagen schuil. Ze werd uiteindelijk herkend door een lid van een muziekband. Die trad op in het luxe hotel Hydropathic (het tegenwoordige The Old Swan Hotel dus) in Harrogate. De banjospeler had de schrijfster al een aantal dagen eerder herkend, maar toch zijn mond gehouden.
Haar man kwam uiteindelijk naar Harrogate om Agatha op te halen. Zij stond in de inschrijflijst geboekt als Miss Neele, dat was de naam van de minnares van haar man. Nooit is er een boek verschenen waar het voorval werd beschreven, Agatha sprak er nooit meer over…. In het hotel vind je nog een plaquette die herinnert aan de verdwijning.

Harrogate is vooral bekend voor de zwavelbronnen: er werd hier wat ‘afgekuurd’: Ruim 80 bronnen met zwavel waren er zelfs actief. En dan komen mensen op advies van hun arts hier kuren. Althans, vanaf zo’n 200 jaar geleden tot een 50 jaar geleden. En het badhuis bestaat nog steeds, zij het in afgeslankte vorm. En uiteraard gaan we er naar toe voor een ervaringssessie…

Turks Badhuis

Het mooiste gedeelte van het Turkish Bath schijnt bewaard te zijn. We worden welkom geheten door Bob Marcroft en krijgen uitleg hoe het allemaal werkt hier. Maar eerst vertelt hij over de speciale stenen van dit 19de-eeuwse Moors/Islamitisch gebouw, met veel tegels, stenen en mozaïekvloeren, uniek in de wereld.
Alleen op speciale dagen kun je er naakt baden, meestal is het gemengd en heb je badkleding nodig. Na het omkleden in nog typische badhokjes met gordijnen, stap je zo de eerste stoomruimte in. Daarna is het afwisselend rusten en stomen, waarbij de temperatuur steeds hoger wordt. Een koud dompelbad voltooit je ervaring… Als je dat wilt natuurlijk, want niks moet.

 • Harrogate
 • Harrogate
 • Harrogate
 • Harrogate
 • Harrogate
 • Yorkshire tea
 • Harrogate
 • Harrogate
 • Harrogate
 • Harrogate
 • Harrogate
 • Harrogate

Meer informatie

Alle informatie over Harrogate en omgeving vind je op www.harrogate.co.uk , maar ook op www.visitengland.com en www.visitbritain.com  vind je veel informatie.

Over ons bezoek aan Ripon lees je hier meer en over Knaresborough, Fountains Abbey en Newby Hall lees je in onze volgende blog.

Leon | 2016

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken