Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Hull » Hull Fish Trail: wandel met de vissen mee de stad door

Gepubliceerd op 30 maart 2021 | Laatst aangepast op 9 juli 2024

Er zijn verschillende dieren wandelroutes in het Verenigd Koninkrijk en wij vinden het een leuke manier om een stad te ontdekken. In Hull volgen we de 41 vissen in de Hull Fish Trail. Zouden we ze allemaal kunnen vinden?

Hull Fish Trail

Deze route is natuurlijk leuk met kinderen, maar ook als volwassenen heb ik mij prima vermaakt met deze route. De route begint net buiten het stadhuis en eindigt bij Whitefriargate, natuurlijk kun je hem ook op een ander punt oppakken. De visroute (ook wel Seven Seas Fish Trail genoemd) is 3,1 kilometer lang.

Kunstenaar Gordon Young bedenkt en ontwerpt deze route in 1992. De vissen zijn allemaal levensgroot afgebeeld, wat voor een grote variatie zorgt (denk aan een kleine ansjovis of een lange rog). Gevoel voor humor had Gordon Young wel. Naast een elektriciteitshuisje vind je een sidderaal en bij een gebouw wat ooit de bank was een haai.

Seven Seas Hull Fish Trail

Waarom een Hull Fish Trail? Het is eigenlijk niet zo verrassend als je de stad een beetje kent. Met de Hull en Humber ligt er genoeg water in de stad voor een groot vissers- en maritiem erfgoed. De route begon met 26 vissen, voor iedere letter in het alfabet één. Maar blijkbaar is het toch een beetje uit de hand gelopen, want de Hull Fish Trail bevat maar liefst 41 vissen. De route begint dan weer wel met de A (ansjovis) en eindigt met de Z (zander/sander).

We zullen in de omschrijving hieronder zo veel mogelijk de Engelse en Nederlandse naam van de vissen noemen (als we die weten natuurlijk). De locaties op de kaart zijn bij benadering, je moet natuurlijk nog wel een beetje zoeken. Je kunt op Visit Hull een printbare route en omschrijving downloaden, hierop kun je de vissen afvinken. De omschrijving van de locatie is hierop echter niet altijd even duidelijk, daarom geven wij je wat extra tips.

Kaart Hull Fish Trail

Klik hier als de kaart van de Hull Fish Trail niet zichtbaar is.

Route Hull Fish Trail

De route begint bij Hull City Hull op Queen Victoria Square.

 1. Anchovie/Ansjovis

De Hull Fish Trail begint met een school ansjovis buiten Hull City Hall. Een kleine beenvis die je gewoonlijk kan vinden voor de kust van Peru. Er liggen 36 verchroomde bronzen visjes.

Steek de weg over en ga naar links.

Hull Fish Trail
 1. Lobster/Kreeft

Een schaaldier gekenmerkt door een paar vlijmscherpe knijpscharen. Acht kreeften gesneden in Cornish leisteen. Geplaatst in de buurt van Princes Princes Quay bij de ingang KCRS winkel. Herken je de tekst ‘Will You Walk a Little Faster’? Het komt van Lobster Quadrille in Alice in Wonderland.

 1. Cod/Kabeljauw

De kabeljauw is een bekende bron van voedsel- (fish & chips, jammie!) en visolieproducten. Gegoten in brons en chroom in Carrara marmer. Je kunt de vis vinden dichtbij Beverley Gate.

 1. X ray fish/ X-ray vissen

Een populaire aquariumvis bekend om zijn transparante lichaam. Je kunt een school van kleine x-ray vissen geëtst op glas vinden in de trottoir bij de Beverley Gate. Zoek goed, want bij ons was het glas kapot waardoor ze niet echt meer te zien waren.

Sla rechtsaf de Princess Dock Street in.

 1. Flying fish/Vliegende vissen

De vissen worden zo genoemd vanwege hun vermogen om zichzelf voort te bewegen door de lucht. Twee vissen in laag reliëf panelen van York Stone kun je vinden bij de kantoren van Cityworks.

Sla linksaf de Posterngate in.

 1. Herring/Haringen

Tot de familie haringen behoren bijna 200 soorten zoals de sardine. Ze zijn gesneden in de rode bakstenenstoep in de Posterngate.

 1. Plaice/Pladijs (schol)

Een platte vis met beide ogen aan één kant van het lichaam. Vier schollen zijn te vinden op de markt uitgehouwen in York Stone.

Loop langs de Hull Minster en sla rechtsaf.

 1. Mackerel/Makreel

De makreel wordt in overvloed gevangen in de koude zeeën ten noorden van de Shetland eilanden. Deze zwemmen rond de achterkant van de kerk.

Sla na de kerk weer rechtsaf (South Church Side). Sla linksaf de (toepasselijke) Fish Street in en ga aan het einde rechtsaf (Castle Street).

 1. Dog Fish/Doornhaaien

De familienaam voor een aantal soorten kleine haaien. Hij ligt samen met de katvis (10) geëtst in Elland Edge Flag Rock naast elkaar.

 1. Cat fish/katvis

Door de drie paar baarddraden krijg je het gevoel dat deze vis snorharen heeft.

Steek de weg (Castle Street) over en loop langs de Humber Dock Marina (de waterkant) in de Humber Dock Street.

 1. Starfish/Zeester

De ongewervelde zeester is niet te vinden de stoep, maar is gegraveerd op een zwerfkei. Toen wij echter in Hull waren, waren ze druk bezig met werkzaamheden hier en was de kei niet te zien. Hopelijk kun jij hem wel spotten, want ook 12 en 13 staan hierop.

12. Mussel/Mossel

Een van de bekendste weekdieren/mollusken is samen met de zeester te vinden op de zwerfkei.

 1. Warty doris

De warty doris is een donkerbruine zeenaaktslak en is bij de zeester en mossel op de zwerfkei te vinden.

 1. Swordfish/Zwaardvis

Herkenbaar aan een zwaardachtige bovenkaak die zo groot kan zijn als een derde van zijn totale lengte. Deze zwaardvis is uitgehouwen in Cornish leisteen en kun je vinden bij de kruising van Minverva Terrace en Humber Dock Street.

 1. Quid/Batjauwvis (Cobia)

De Batjauwvis (wij denken dat dit de Nederlandse benaming is) is familie van de zalm. Hij staat gegraveerd in Hopton Wood Stone langs Minerva Terrace. Als je deze hebt gevonden kun je 16 en 17 ook gelijk afstrepen, want deze zijn verwerkt in één kunstwerk.

 1. Viviparous blenny/Puitaal

Komt in overvloed voor in rotsachtige kusten. Hij zwemt hier lekker met nummer 15 en 17 in rondjes.

 1. Yawling

Komt voor in tropische en subtropische wateren van het Indo-Pacific gebied.

Vervolg de Hull Fish Trail langs het water (Humber) naar links.

 1. Haddock/Schelvis

Een veel gegeten vis behorend tot de familie van de kabeljauw. Uitgehouwen in zwart Belgisch marmer. Gelegen tussen Minverva Terrance en de Henry Vernone Court.

 1. Umber (Grayling)/Vlagzalm

Deze zoetwatervis behoort tot de zalmfamilie. Dit exemplaar is gebrandmerkt in het houtwerk van de Victoria Pier.

 1. Ray/Rog
Ray, Hull Fish Trail

Een brede en platte vis. De grotere soorten kunnen zo’n zes meter groot worden. Met de hand uitgehouwen in Staffordshire blauwe bakstenen, kijkt de rog uit over de Victoria Pier.

 1. Turbot/Tarbot

Een delicatesse, de tarbot ligt op zijn rechterzijde op de bodem van de zee; met zijn beide ogen op de linkerzijde. Gesneden in graniet, toepasselijk liggend buiten een (vis)restaurant in Nelson Street.

Sla linksaf de Queen Street in.

 1. Naucrates ductor (Pilot fish)/ Loodsmannetje

Een baarsachtigen straalvinnige vis, een echte aaseter die graag met haaien optrekt. Deze vis bestaat uit Elland Edge Flag Rock, ingelegd met lijnzaad olie en koolstof. Je kunt hem vinden bij de dubbele deuren van Pilotage Offices.

 1. Garfish/Geep

De geep is een lange slanke vis met spitse bekvormige kaken met talrijke scherpe tanden.   Deze versie is uitgehouwen in Cumbrian Green Slate.

Sla rechtsaf Humber Street in. Houdt rechtsaan, loop langs de rivier de Hull. Voordat je de brug onderdoor loopt tref je nummer 24 aan.

 1. Icefish/Krokodilijsvissen

Het bloed van de krokodilijsvissen bevat geen hemoglobine waardoor hij bleek en witachtig lijkt. Gesneden in Carrara Marmer voor een groot anker op de promenade van de rivier Hull.

 1. Eel/Paling

Er zijn bijna zeshonderd soorten palingen, met afmetingen van minder dan één meter tot bijna drie meter. De grootste is de kongeraal. Hier vind je veertien uit staal gesneden palingen in de River Hull Boardwalk.

Zalm op de wandelroute door Hull
 1. Salmon/Zalm

Een trekvis, die terugkeert naar dezelfde broedplaatsen als zijn voorouders. Gesneden uit gerecycled staal en aan de overkant van de Scale Lane Bridge geplaatst.

Loop na het bezichtigen van nummer 26 terug de brug over en dan rechtdoor Scale Lane Staith in. Sla de eerste (High Street) straat rechts in.

 1. Crab/Krab

Dit schaaldier kan graven, rennen, zijwaarts lopen, maar ook zwemmen. De krab komt ook regelmatig op een bord terecht. In baksteen gevormd, bij een regenpijp buiten de Sailmakers Arms.

 1. Shrimp/Garnaal

Weer een schaaldier, deze soort kan in grootte variëren van slechts millimeter in lengte tot 8 cm. Gezet in gepolijste leisteen uit het Lake District naast 167 High Street. Let goed op dat je deze niet over het hoofd ziet, dit is het kleinste kunstwerk van de Hull Fish Trail.

 1. Whitebait/Zeebliek

Zeebliek is een verzamelnaam voor de onvolgroeide vis, meestal tussen de 25 en 50 mm lang. Voornamelijk haring en sprot. Deze school visjes staan in Ketley Bricks op de hoek van George Yard en High Street.

Sla linksaf Gandhi Way in.

 1. Electric eel/Sidderaal

Zo genoemd omdat hij zijn prooi een elektrische schok geeft. Gesneden in Derbyshire Grit Stone toepasselijk gelegen naast het elektriciteitshuisje in Alfred Gelder Street.

Sla linksaf de Alfred Gelder Street in.

 1. Sea trout/Zeeforel

De zeeforel is weer en lid van de zalmfamilie, deze zwemt vanuit zee de rivieren in om zich voort te planten. Deze vis is gebeeldhouwd in York Stone.

Hull Fish Trail
 1. Lumpsuckers/Snotolven

Een slakachtige zeevis die zich het grootste deel van zijn tijd vastklampt aan rotsen en zeewier. Gegraveerd in York Stone op de hoek van Alfred Gelder Street en Lowgate.

Sla linksaf Lowgate in.

 1. John Dory/ Zonnevis

De zonnevis komt voor in de Stille en Atlantische oceanen, kan tot 8 kg wegen. Gemaakt van Orton Scar Stone, ingelegd met zwart email. Bevindt zich onder de toren van de St Mary’s Church.

34. Brill/Griet

Dichtbij de kust te vinden, meestal op zandbodems, maar soms ook op modder of grind. Gegraveerd in York Stone.

Steek de weg over en loop iets terug, hier vind je nummer 35.

35. Gurnard of Sea Robin/Ponen, knor- of zeehanen

Maakt knorrende geluiden om met andere vissen te communiceren. Gegraveerd in Lazenby Red Stone bij de ingang van Exchange Court.

Sla linksaf de Exchange Court in.

 1. Squid/inktvis

Een vleesetend weekdier met een grote kop en tentakels. Deze inktvis is van gietijzer.

Loop links de Exchange Court uit.

 1. Oarfish/Riemvissen

Heeft een dun zilverkleurig lichaam met een dieprode rugvin die over de hele lengte van zijn lichaam loopt. Gemaakt van Hopton Wood Stone, ingelegd met rood email.

Steek de weg over.

 1. Hake/Heek

Lange, slanke vis van maximaal 1,2 meter. Je kunt twee in staal gesneden heken vinden in de White Harte steeg.

Ga de steeg in, langs het café en loop er aan de andere kant weer uit. Sla rechtsaf (Silver Street).

 1. Monkfish/Lophius

Dankt zijn Engelse naam aan het hengelachtige aanhangsel dat wordt gebruikt om prooien aan te trekken. Gemaakt van zwart Belgisch marmer. Kruispunt van Silver Street en Whitefriargate.

 1. Shark/haai

Vooral bekend als het agressieve roofdier uit de beroemde Jaws-film. Gesneden in Cornish Slate, buiten bij de voormalige bank in Whitefriargate.

 1. Zander/Sander

Houdt van het troebele water van traag stromende rivieren. Uitgehouwen in Cumbrian Green Slate aan het einde van Whitefriargate. De Sander is de laatste vis uit de Hull Fish Trail.

Wij zijn natuurlijk benieuwd, heb jij alle 41 vissen kunnen vinden?

Foto’s Hull Fish Trial

 • Kingston upon Hull
 • Hull Fish Trail
 • X Ray Fish, Hull Fish Trial
 • X Ray Fish, Hull Fish Trial
 • Hull Fish Trail
 • Ray, Hull Fish Trail
 • Naucrates Ductor, Hull Fish Trail
 • Garfish, wandelroute Hull
 • Icefish, Hull Fish Trail
 • Zalm op de wandelroute door Hull
 • Shrimp, Seven Seas Hull Fish Trail
 • Hull Fish Trail
 • Sea Trout
 • Hull Fish Trail
 • Hull Fish Trail
 • Zander, Hull Fish Trail

Meer informatie

Meer weten over Hull? Bezoek onze pagina over Kingston upon Hull.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken