Gepubliceerd op 24 april 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Er zijn veel schrijvers die een boek over het VK hebben geschreven na de Brexit. Toch valt Het Lot van een Eilandenrijk van Ian Morris op, het gaat namelijk verder terug in de tijd dan de meeste andere boeken. De ondertitel verklaart een hoop: Hoe de geografie de geschiedenis van Groot-Brittannië al 10.000 jaar bepaalt.
Ian Morris, historicus en archeoloog, wilde na de Brexit de gebeurtenis en de geschiedenis daarvan opschrijven. Maar waar de meeste boeken over dit onderwerp terug gaan naar de toetreding van de Britten tot de EU in 1973, of hooguit iets verder, gaat dit boek veel verder terug. Want de laatste ijstijd scheidde Groot-Brittannië al af van het continent. En daar begint het boek dan ook.
Het Lot van een Eilandenrijk
De Britse schrijver (maar die wel een groot deel van zijn leven in Amerika heeft gewoond) bekijkt de geschiedenis grofweg met drie kaarten. Want geografie is bepalend voor wie we zijn en hoe we deelnemen aan het wereldtoneel. En doordat het Verenigd Koninkrijk een eilandenrijk is, heeft het toch een speciale status binnen Europa (als het daar al in thuishoort…).
De drie kaarten waar het boek over gaat:
- Deel I: de Herefordkaart, 6000 v.C.-1497 n. C.
- Deel II: de kaart van Mackinder 1497-1945
- Deel III De Geldkaart, 1945-2103
De eerste kaart die Morris aangrijpt is de Herefordkaart, deze kaart draait om het Midden-Oosten. Doordat Groot-Brittannië lang, dan te koud, dan te onbereikbaar (door het kanaal) was duurde het lang voordat er zich echt mensen vestigden. Daarna duurde het altijd even voordat de nieuwste ontwikkelingen daar kwamen. Deze nieuwe ontwikkelingen kwamen eigenlijk altijd vanuit het Midden-Oosten, het centrum van de wereld toen. Toen er zeevaardige boten kwamen was het water echter geen belemmering meer, maar eerder een snelweg. Maar de Britten bleven het continent volgen en werden vaak ook door hen aangevallen (denk aan de Vikingen en Romeinen).
Dit veranderd wanneer er nieuwe werelden worden ontdekt en de Britse eilanden de wereld overnemen. Hierover gaat het in het tweede deel, over de kaart van Mackinder. De Britten krijgen een duidelijke identiteit (denk aan Shakespeare) en andere landen gaan hen nadoen. De industriële revolutie start in Engeland en zorgt ervoor dat de Britten toonaangevend in de wereld zijn. Tot de Tweede Wereldoorlog ervoor zorgt dat de financiën van het Verenigd Koninkrijk verslechteren. Het verbetert wel, maar ze zijn wereldmacht meer. Ze behoren nu tot één van de landen van West-Europa, één van de drie geldmachten (Oost-Azië en Noord-Amerika). Hoe deze geschiedenis zich verhoudt tot de keuze voor de Brexit lees je in Het Lot van een Eilandenrijk.
Conclusie
Het Lot van een Eilandenrijk van Iran Morris is goed opgebouwd en de vergelijkingen zijn duidelijk. Ook zijn de kaarten (en plaatjes) zeer verhelderend. Met het succes van de televisieserie ‘Het verhaal van Nederland’ voelde dit een beetje als ‘Het verhaal van het Verenigd Koninkrijk’. Het verklaart precies waarom de Britten zijn hoe ze zijn. Waarom wij ons met hen kunnen identificeren en soms ook weer helemaal niet. Ondanks dat het een heel boekwerk is (573 pagina’s zonder noten, literatuur en register) leest het makkelijk weg en blijft het interessant. Een echte aanrader voor degene die geïnteresseerd zijn in de Britse geschiedenis. Want de geschiedenis van de Brexit is eigenlijk de geschiedenis van het gehele eilandenrijk.
Het Lot van een Eilandenrijk – Ian Morris
Uitgeverij: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum
Aantal pagina’s: 656
EAN: 9789000354917
Prijs: € 44,99
Win Het Lot van een Eilandenrijk – Ian Morris
Door mee te doen aan onze winactie maak je kans op het boek Het Lot van een Eilandenrijk – Ian Morris. We verloten het boek onder alle deelnemers aan de actie via de nieuwsbrief (van 15 april) en via de Britblog Facebookpagina (vanaf 25 april). Degenen die aan beide meedoen maken dubbel kans. Op 8 mei krijgt de winnaar bericht via mail of Facebook.
Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.
Janie | 2022
Deze pagina bevat een affiliate link naar bol.com. Met deze link krijgt Britblog een klein percentage als je iets aanschaft, de prijs van het boek blijft echter voor de koper hetzelfde.