Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » York » Minicruise York: York in één dag

Gepubliceerd op 19 maart 2020 | Laatst aangepast op 3 september 2024

Het is niet mijn eerste keer in York, ik was er zelfs twee maanden geleden nog. Maar sommige plekken kun je niet vaak genoeg bezoeken, en deze stad is er zeker een van. York is een middeleeuwse ommuurde stad die goed te bewandelen is. Ideaal dus voor een dagje weg door middel van een minicruise York.

We reizen met P&O Ferries naar Hull en maken gebruik van hun busservice naar York. De weersvoorspellingen zorgden ervoor dat we de binnenactiviteiten verkozen boven shoppen. Gelukkig viel het achteraf reuze mee, waardoor het niet vervelend was om van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid te lopen. Maar dit was een goede gelegenheid om de geschiedenis van de stad te leren kennen met drie grote highlights: York Minster, York Chocolate Story en Jorvik. Tijdens ons bezoek hebben we gebruik gemaakt van de Visit York Pass.

Minicruise York reisschema

Eerst wat praktische informatie voor degene die nog nooit met P&O Ferries minicruise zijn geweest. We stappen op in Europoort, waar de incheck 90 minuten voor vertrek sluit. De boot vertrekt hier om 21:00 (in het weekend 20:30). Aan boord kun je eten in een buffetrestaurant of bistro, maar je kunt ook je eigen eten meenemen of wat kleins kopen aan de bar of bij de koffiecorner.

Om 8 uur kom je aan in Hull, waar de bussen naar York staan te wachten. Daarna kun je genieten van York, zoals wij hieronder onze dag hebben beschreven.

Om 16:30 gaat de laatste bus terug naar Hull, waar om 18:00 de check-in sluit. Om 20:30 vertrekt de boot weer terug naar Europoort in Nederland. Hier kom je om 8:15 (9 uur in het weekend) aan.

York Minster 

In de stad kun je om één gebouw echt niet heen. De prachtige kathedraal prijkt vlak bij de Bootham Bar (een poort in de stadsmuur), maar is door het hele centrum te zien. Niet zo gek, met één toren van 71 meter en twee van 56 meter en een centrum zonder hoogbouw. Gebouwd in de 11-15e eeuw maar nog steeds prachtig. Hier wordt dan ook constant aan gewerkt, momenteel zijn ze druk bezig om het orgel helemaal op te knappen. Een flink werkje.  

Binnen is de kerk nog indrukwekkender dan de buitenkant. Overal gebrandschilderde ramen, waaronder het grootste middeleeuwse glas in lood van het land. Ik zou hier al uren naar kunnen kijken. Eén van mijn favoriete plekken in de York Minster is het Chapter House, waar je via een onopvallende gang in een hoekje terechtkomt. Een achthoekige kamer met, naast de weer prachtige glas-in-loodramen, ook nog eens een indrukwekkend gewelfd plafond en houtsnijwerken. De zaal is in 1280 gebouwd en werd in 1297 gebruikt als locatie voor het parlement van koning Edward I.  

De geschiedenis van de locatie gaat veel verder terug dan de 11e eeuw, daarover leer ik meer in de kelder/crypte. Hier zijn nog oude Romeinse resten van de barakken die hier stonden. Daarna hebben hier nog verschillende kerken gestaan, tot in 1080 werd begonnen met een kerk die in de 13e tot 15e eeuw uitgroeide tot wat er vandaag staat. 

York Minster 

York Chocolate Story 

De York Minster is dus altijd heel belangrijk geweest voor de Yorkse bevolking, net als chocolade. “Hoezo dan?”, zul je denken. Maar dankzij dit heerlijke goedje hebben veel Yorkies werk (gehad). Ik hoef maar te zeggen: ‘Have a break, have a ……’ en je kunt waarschijnlijk wel raden welke bekende lekkernij hier vandaan komt. In al de keren dat ik in York ben geweest, was ik nog nooit in The Chocolate Story geweest. Daar moest eens verandering in komen.

Eenmaal aangekomen moeten we nog even wachten op de rondleiding, een goed excuus om een warme witte chocolademelk met slagroom te nuttigen in het museumcafé. Dat het maar goed is dat we er geen chocoladetaart bij hebben genomen, blijkt tijdens de rondleiding. Het is geen vreetfestijn, maar er wordt genoeg geproefd. De rondleiding begint voor (de nagemaakte) winkel van Rowntree, een van de eerste chocoladewinkels in York. Daarna duiken we de geschiedenis in, in het Mexicaanse oerwoud. Daar proeven we de chocolade hoe ze het daar dronken, zonder melk en met chili. Niet vies, maar niet wat we tegenwoordig gewend zijn.  

In de volgende kamer vertellen de beginnende chocolatiers, met onder andere de familie Rowntree en Terry’s, over hun werk in York. Waar we daarna nog meer leren over de Rowntree fabriek, bekend van de KitKat. Natuurlijk mogen we in iedere kamer wel iets proeven.  

In de grootste ruimte wordt stap voor stap uitgelegd hoe chocolade wordt gefabriceerd. Van cacaoboon, cacaoboter en (niet zo lekkere) pure chocolade tot de chocolade die we wel lekker vinden. Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan, we gaan een chocoladelolly maken. Wat een straf! Fanatiek gooi ik karamelbolletjes en crisps op mijn lolly. Achteraf gezien had ik er vast iets mooiers van kunnen maken, maar lekker was hij wel! Ook krijgen we nog te zien hoe bonbons worden gemaakt, deze keer die met aardbeienroomvulling. Na de uitleg moeten deze natuurlijk wel opgegeten worden, vervelend hoor 😉. Na al deze chocolade mogen we de lolly mee naar huis nemen en kijken we nog wat rond in het museumpje. Hier zien we onder andere de vele KitKat-smaken in Japan (onder andere vissmaak…) en oude reclames.  

York Chocolate Story 

Jorvik 

Met al die chocolade achter de kiezen laten we de lunch nog even zitten en gaan we gelijk door naar JORVIK Viking Centre. Echt terug de geschiedenis in, want niet alleen wij, maar ook de Vikingen kwamen graag in York en vestigden zich hier. Zij interpreteerden de Angelsaksische plaatsnaam Eoforwic als Jorvik, wat later werd ingekort naar Yerk/York. Tijdens opgravingen zijn er nog veel spullen uit deze tijd (866-1066) gevonden. Hierdoor weten we tegenwoordig hoe de Vikingen er uitzagen en leefden.

Ik stap een wagentje (denk aan Droomvlucht in de Efteling) in en kan aangeven dat ik een Nederlandse rondleiding wil in Jorvik. We rijden door het stadje, ontmoeten de Jorvikse bevolking en zien hoe zij leefden. Ik was even vergeten hoe mooi dit is opgezet; de geschiedenis echt tot leven gewekt. Na deze attractie is er nog een museumgedeelte en kan ik zien waar het verhaal wat ik net heb gehoord op gebaseerd is. Er liggen skeletten, kammen, muziekinstrumenten, schoenen en munten.  

Jorvik 

Roman Bath 

Naast de opgravingen uit het Vikingtijdperk is er ook veel gevonden van de Romeinen, die hier een nederzetting met meer dan 5000 soldaten hadden. Natuurlijk wilden deze mannen ook wel eens relaxen dat kon in het badhuis. Deze liggen onder, niet toevallig, de zogeheten bar The Roman Bath. Het is een klein museumpje, waar ik duidelijk het grote warme bad en het kleinere koude bad kan zien. De Romeinen hadden zelfs een stoomkamer en een wc die je kon doorspoelen. Luxe hoor.  

Door het oude centrum, via de welbekende en prachtige Shambles, gaan we met een Cornish pasty op naar het volgende museum.  

Roman Bath 

The Richard III Experience 

In twee poorten van de stadsmuur zitten namelijk twee kleine museums: The Henry VII Experience en The Richard III Experience (edit: helaas inmiddels gesloten). De laatste is de dichtstbijzijnde en die ga ik dan dus ook bekijken. Richard III was koning van Engeland van 1483 tot 1485. Hij was de vierde en jongste zoon van Richard, hertog van York en Cecily Neville. Hij kwam om tijdens de slag bij Bosworth, de laatste en beslissende slag in de Rozenoorlog. In de korte tijd dat Richard III koning was, heeft hij veel betekend voor het gewone volk. Hij vernieuwde het rechtssysteem, introduceerde de borgsom en stopte corruptie binnen de rechtszaal.  

Ik leer niet alleen veel over de koning, ik kan ook eens de Monk Bar (waar het museum is gevestigd) van binnen bekijken. Er zit nog een origineel valhek in en twee cellen (met toilet). Via de muur loop ik weer richting de York Minster. Daar ga ik de muur af en ga ik richting de Museums Garden, waar ik wat eekhoorntjes spot en het Yorkshire Museum bezoek. 

York citywall
The Richard III Experience 

Yorkshire Museum 

Het gebouw is in Griekse stijl gebouwd, met zijn pilaren lijkt het wel een tempel. Dit museum is al in 1830 geopend en heeft vijf permanente collecties, die betrekking hebben op biologie, geologie, archeologie, numismatiek (muntkunde) en astronomie. Ik vind het archeologische gedeelte het interessantst, want zo leer ik meer over York en de omgeving. Romeinse munten, een middeleeuwse Coppergate-helm en een gefossiliseerde Ichthyosaurusskelet, het kan allemaal in dit museum gevonden worden. Een gevarieerd en voor ieder wat wils museum dus.  

Yorkshire Museum

Helaas is het weer bijna tijd om naar huis te gaan en zit deze minicruise York erop. We maken nog even een afscheidsrondje door het centrum, voordat we met de bus mee moeten. Tot de volgende keer York, want ondanks dat je zo klein bent, hebben we nog niet alles gezien.  

Foto’s minicruise York

Video minicruise York

Meer informatie

TIP: Doe ook eens de York Cat Trail, een leuke manier om de stad te leren kennen.

Meet tips voor je Minicruise York? Lees hier meer over York of de Visit York Pass.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken