Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » York » Bezienswaardigheid York: York Minster

De grootste gotische kathedraal van het Verenigd Koninkrijk torent prachtig boven de daken in de stad uit. Vanuit alle richtingen is de York Minster dan ook duidelijk te zien. Een handig navigatiepunt, maar ook zeker een prachtige bezienswaardigheid zelf.

York Minster

De kathedraal staat niet midden in de oude stad, maar aan het randje bij Bootham Bar (een poort in de stadsmuur). Enkele indrukwekkende feiten… De York Minster heeft maar liefst drie torens waarvan één van 71 meter en twee van 56 meter. De kerk bevat het grootste middeleeuwse glas-in-lood van het land (naast vele andere prachtige ramen). Het Chapter House is gebouwd in 1280 en in1297 gebruikt als locatie voor het parlement van koning Edward I. Toen was nog niet de gehele York Minster zoals hij nu is af, de bouw was van de 11e tot in de 15e eeuw. De volledige titel van York Minster is The Cathedral and Metropolitical Church of Saint Peter in York.

Geschiedenis York Minster

Zoals bij vele kerken gaat ook de geschiedenis van de York Minster ver terug. De locatie (ten midden van de Romeinse barakken) werd waarschijnlijk al in 627 gebruikt als doopplek voor koning Edwin, in een klein hout kerkje. In 633 werd er begonnen met een stenen kerk, rondom de houten kerk. Toen koning Edwin stierf, werd hij hier begraven.

York Minster

Aartsbisschop Thomas of Bayeaux begint met de bouw van een volledig nieuwe kathedraal nadat de Minster tijdens de Harrying of the North in 1069 afbranden. Vanaf 1154 wordt de East End volledige vervangen. Rond 1225 begint Aartsbisschop Walter de Gray met de bouw van een nieuw zuidelijk transept.

In 1328 trouwt Koning Edward III met Philippa of Hainault in York Minster. Brand treft York Minster in 1753, 1829, 1840 en 1984. Jonathan Martin is verantwoordelijk voor de brand van 1829. Tijdens de twee wereldoorlogen waren ze ook bang voor brand en bomaanslagen. Daarom werden de glas-in-loodramen gedeeltelijk verwijderd.

Echter bleek het gebrek aan onderhoud en een verzakte fundering een groter gevaar. Tussen 1967-1972 werd de fundering van de centrale toren te verstevigen en de toren te herstellen.

Bezoek York Minster

Er zijn verschillende plekken in de kerk die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Wij zetten ze graag voor je op een rijtje:

Schip: Je komt binnen in het schip van de minster. Het is 80 meter lang, 30 meter breed en 29 meter hoog. Bekijk aan het einde van het schip ook het prachtige orgel.

York Minster - Chapter House

Chapter House: Gebruikt als parlementslocatie ten tijde van koning Edward I in 1297. Maar vooral de moeite waard vanwege zijn revolutionaire architectonische bouw. De achthoekige ruimte met gewelfd plafond wordt ondersteund door hout in het dak in plaats van een centrale kolom. Dit is het vroegste voorbeeld van deze manier van bouwen.

Koor: Verwoest in een opzettelijk aangestoken brand in 1829, maar prachtig gerestaureerd.

East End: Aan de oostkant kun je genieten van de 15e-eeuwse Great East Window. Dit is de grootste uitgestrekte middeleeuwse glas-in-loodramen van het land.

York Minster uitzicht

De toren: Klim de toren in voor een prachtig uitzicht over de stad. Je moet er een paar pond voor betalen maar het is zeker de moeite waard (bij een beetje mooi weer). Houd er wel rekening mee dat je 275 treden moet betreden op een stenen spiraaltrap. Dus dit is helaas niet te doen voor mensen die slecht ter been zijn of het snel benauwd hebben.

De crypte: In de kelders vind je een tentoonstelling over de kathedraal, maar ook Romeinse opgravingen. Daarnaast worden er ook attributen uit de historische collectie tentoongesteld. In de crypte is Sint-Willem van York, de enige heilige die in de kathedraal begraven

Locatie/bereikbaarheid

York Minster bevindt zich in het noorden van het oude centrum van York. De torens zijn al van ver te zien, dus je kunt er niet echt omheen als je in de stad bent.

Adres: York Minster, Deangate, York, YO1 7HH
Trein: York station (10 minuten lopen)
Bus: Dichtstbijzijnde halte is St Leonard’s Place

Tickets en openingstijden

York Minster - Nave

Tickets kun je online aanschaffen of ter plekken. Ook de York Pass is hier geldig voor gratis entree. Kinderen t/m 16 mogen gratis met een betalende volwassenen mee. Voor een bezoek aan de torens (en een prachtig uitzicht) telt een vergoeding van enkele ponden, alleen in de kerk te boeken.

Na een bezoek mag je met je ticket de kathedraal nog een keer bezoeken binnen 12 maanden na je eerste bezoek.

Maandag – donderdag: 11.00 – 16.30 uur
Vrijdag – zaterdag: 10.00 – 16.30 uur
Zondag: 12.30 – 14.30 uur

Meer informatie York Minster

Meer informatie over York Minster: yorkminster.org

Informatie over York: bezienswaardigheden York


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken