Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » York » York Pass: handig of weggegooid geld?

Gepubliceerd op 30 juli 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Je kent ze wel, die stadspassen voor toegang tot attracties in die stad. Zo is er ook de York Pass, maar is deze de moeite waard? Of kun je beter gewoon overal los entree betalen? Wij zochten het voor je uit.

We moeten gelijk bekennen dat het niet de eerste keer is dat we de York Pass gebruiken, jaren geleden hebben we dat ook al eens gedaan. Toen bezochten we de stad een paar dagen en ik weet nog dat we de pas er zeker uit hebben gehaald. Omdat ik niet meer precies weet wat hij destijds kostte en welke attracties er toen in zaten kan ik deze keer niet verder vergelijken voor deze test.

In 2020 bezocht ik York nogmaals met een York Pass, deze keer slechts één dag met een minicruise. Op dat moment waren er nog York City en York & Beyond Explorer passen te koop. Vanaf 2021 zijn er nog slechts één of twee (kalender)dagen York City passen te koop. Omdat we in dit artikel ons toch voornamelijk richten op de stad maakt dat niet uit. Het is wel jammer als je een weekje York hebt geboekt dat deze pas niet meer bestaat. Alle passen zijn er ook in een kinderversie, wat tientallen euro’s scheelt.

York Pass

Er zitten op dit moment (2023 update) 29 attracties in de York City Pass, voor een actueel overzicht verwijzen we je naar de attractie pagina van de pas. Er zijn sinds 2020 wel een aantal aanpassingen gemaakt in de attractielijst.

Rekenvoorbeeld York Pass

We bezochten York met een minicruise, wat inhoudt dat we nog geen dag hadden om alles te ontdekken. We hebben onderstaande attracties bezocht tussen ongeveer 10 en 16 uur.

AttractieEntree
York Minster**£11,50
York Chocolate Story*£12,95
Jorvik£12,50
Roman Bath£3.50
The Richard III Experience (inmiddels gesloten)£5.00
Yorkshire Museum£7,75
Totaal£53,20
* Niet meer in de York Pass
** Tickets nog een jaar geldig om terug te keren.

York Minster
York Minster

Zonder York Pass zouden we £53,20 per volwassenen hebben moeten uitgeven, de ééndaagse York City Pass was destijds £45, wat toch een winst van £8,20 is. En dan hebben we niet eens een volle dag in York gehad. Toch makkelijk verdient.

Nu zijn er in 2021 een aantal attracties weggevallen tegenover de lijst in 2020. Zo staat de York Chocolate Story en Yorkshire Museum niet meer in het overzicht, maar er staan nog genoeg attracties in om je te vermaken. En qua toegangsprijs zijn deze zeker niet minder (denk aan een York Dungeon). De prijs is ook iets gestegen, maar de attracties zijn ook een stuk duurder geworden.

Nog een groot voordeel is, als je van plan bent de stad nog eens te bezoeken zijn sommige tickets nog een jaar geldig om terug te keren. Er zijn nog kleine extra voordelen in de vorm van kortingen, bekijk de huidige kortingsacties op de website van York Pas.

Conclusie over de York Pass

Wil je lekker gaan shoppen in York? Dan is zo’n voordeelpas natuurlijk niet handig. Wil je attracties bezoeken? Dan raden we je hem toch zeker aan. Het is makkelijk geld verdienen, zeker als je van tevoren plant wat je wil gaan zien. Zelfs met een minicruise heb je tijd genoeg om er je geld ruimschoots uit te halen. Er zitten ook kortingsacties bij de pas (korting bij tours of een gratis maaltijd bij een voorgerecht bijvoorbeeld).

York City Pass

York is een compacte stad, je kunt dus snel van attractie naar attractie. Daarnaast zit er nog de mogelijkheid voor de sightseeing bus in de York City Pass, waardoor je ook buiten genoeg kan zien (al kan de bus niet hartje centrum komen). We vinden het wel jammer dat York’s Chocolate Story is verdwenen uit de pas, maar inmiddels is in 2023 York Cocoa Works weer toegevoegd.

Je kunt de York Pass online kopen of bij de The Visitor Information Centre in York. Wanneer je een echt pasje vraagt krijg je er ook een handig boekje bij met alle attracties daarin. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van de York Pass krijg je soms nog kortingscodes, waardoor je nog meer uit de pas kan halen.

Andere ‘passen’ in York

Er zijn nog meer passen in York, al is de York City Pass het meest uitgebreid. De rest is dan ook niet zozeer een pas, maar meer een gecombineerde toegang tot attracties. Zo heb je Pastport van de JORVIK Group, die bij de attracties zelf te koop is. De Medieval Pass bestaat niet meer sinds 2022.

Met Pastport heb je toegang tot vier attracties voor één prijs, deze pas is een jaar geldig. De attracties: JORVIK Viking Centre, DIG: An Archaeological Adventure, Barley Hall en City Walls Experience (Micklegate Bar). Er zijn ook familiepassen, waardoor je nog meer voordeel hebt. Wil je alleen deze attracties bezoeken? Dan is deze pas echt een aanrader.

JORVIK, York
JORVIK, York

Meer informatie

Meer details over de York Pass: yorkpass.com .

Wil je meer informatie over York? Bekijk onze York pagina, hier vind je ook meer informatie over enkele attracties die in de York Pass zitten.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken