Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » York » York Cat Trail – Ontdek de stad door zijn katten…

Gepubliceerd op 16 november 2019 | Laatst aangepast op 14 januari 2024

York is naar mijn mening één van de mooiste steden van Groot-Brittannië. Natuurlijk kun je heerlijk door deze stad dwalen, maar er is een leukere manier om de stad te ontdekken. Wist je namelijk dat de stad heel veel katten heeft? Loop The York Cat Trail (3km/ +/- een uur) en vind ze allemaal.

We gaan natuurlijk niet precies vertellen waar je de katten van York kan vinden, want katten verstoppen zich nou eenmaal graag. We geven je wel tips en horen graag of je ze allemaal hebt gevonden.

De foto´s staan niet in een logische volgorde…het moet niet te makkelijk worden ;).

Klik hier als de kaart van de York Cat Trail niet zichtbaar is.

The Cat Trail

The York Cat Trail, York Engeland

We beginnen de route wanneer je de stad ‘binnenloopt’ vanuit Station Road, de brug over naar Museum Street. Voordat je rechtsaf de Lendal Street inloopt heb je de eerste kat al aan je rechterhand kunnen spotten. Zijn bijnaam is Chambers (kamers), dat zal niet voor niets zijn toch?

Ga de straat in en loop verder naar St Helen’s Square, langs het Mansion House en naar Coney Street. Kat 2 is halverwege rechts (tip: nummer 25 zou toepasselijker zijn voor deze kat op hoogte). Dit was een van de eerste katten die Tom Adams in de stad plaatste.

Loop rechts de Low Ousegate in en spot net voor de brug links van je katten 3 en 4. Dit waren de eerste katten die Sir Stephen Aitcheson in York plaatsten. Vroeger zaten hier wel negen katten.

Ga op zoek naar katten in York, Groot-Brittannië.

Loop verder en stap de brug (Ouse Bridge) op, daar heb je een kans om kat 5 te spotten. Hij zit op het dak recht tegenover het Park Inn hotel. De hoge bomen kunnen echter het zicht op deze kat ontnemen.

Steek de weg over en ga de trap af langs de rivier naar King´s Staith. Loop langs de pub, loop naar beneden langs het water (soms overstroomt dit gedeelte). Na ongeveer 300 meter, waar Friars Terrace en South Esplanade samenkomen, zijn katten 6 en 7 dichtbij elkaar te vinden.

Loop door naar het park en ga naar links, van de rivier af. Je komt uit bij de prachtige Clifford´s Tower. Sla linksaf Clifford´s street in. Voorbij de Grand Opera House steek je de weg over en ga je Coppergate in. Kat 8 is aan de rechterkant (Tip: zoveel weegt een kat toch niet?).

York, Verenigd Koninkrijk

Loop verder en sla rechtsaf de Piccadilly in. Steek de rivier de Foss over en ga linksaf (Merchantgate), waarna je rechtsaf in de Walmgate kat 9 vindt. Het is te hopen dat hij niet dronken wordt. Hij is wel in goed gezelschap van een paard.

Loop terug door Walmgate wat over gaat in Fossgate. Sla linksaf de Pavement in en kijk links voor kat 10. Ook hier heeft de (spook)kat gezelschap van een ander dier.

Loop iets terug, steek over en ga de mooiste winkelstraat (Shambles) van York in. Hier zit een glaswinkel waar je York Lucky Cats kan kopen. Als je geluk hebt zie je buiten nog katten 11 en 12.

The York Cat Trail

Loop terug en ga linksaf de Whipma-Whop-ma-Gate in, je komt uit in Colliergate, hier ga je linksaf. Bij Barnitss vind je kat nummer 13, de enige kat tijdens deze York Cat Trail dat geen standbeeld is.

Je hoeft niet veel verder voor kat 14, deze is altijd bij de tijd.

Kat nummer 15 zoekt het hogerop op King’s Square, ga de daken maar eens af. Zal hij de duif vangen?

Ga nu rechtsaf de Andrewgate in. Links staat een huis met een ongewoon nummer (nr. ½). Het is even zoeken naar kat/kitten 16. Bij de buren (nr. 1) zit kat 17 die blijkbaar naar zijn vriendje wil toespringen.

The York Cat Trail

Loop de straat verder in en sla linksaf Bartle Garth in. Ga langs de kerk, richting York Minster voorbij Bedern Hall en de York Glaziers Trust. Sla linksaf naar Goodramgate. Hier vind je rechts voor het raam op de eerste verdieping kat 18.

Loop terug, sla linksaf en loop langs de prachtige York Minster. Sla linksaf Minster Gates in en loop door tot in Stonegate. Hier is kat 19 aan je linkerhand te vinden. Hij houdt de deur onder hem goed in de gaten.

Loop iets terug, sla rechtsaf de Lower Petergate in. Hier vind je aan je rechterhand een leuke winkel, je zal niet verbaasd zijn dat je hier je laatste kat (kat nummer 20) vindt.

Er zijn nog meer katten te vinden naast degene in deze York Cat Trail. We hebben ze met een gele kleur in de kaart gezet. Veel zoekplezier.

Geschiedenis Cat Trail

The York Cat Trail

De geschiedenis van de katten in York gaat terug tot 1920, toen Sir Stephen Aitcheson twee katten plaatsten op een gebouw dat hij bezat in Low Ousegate. Er werd gezegd dat hij deze heeft geplaatst om ratten en muizen af te schrikken. De kans is groter dat hij het leuk vond en zijn gebouw aantrekkelijker wilde maken. Anderen volgden zijn idee en de katten verschenen in de stad in de hoop dat er goede dingen zouden gebeuren!

Het was in 1979 dat een lokale architect genaamd Tom Adams (die sinds de jaren ’50 getekende zwarte katten als zijn handtekening gebruikt) besloot om het idee te doen herleven door de katten op door hem ontworpen gebouwen te plaatsen. De in York gevestigde beeldhouwer Jonathon Newdick kreeg toen de opdracht om ze tot leven te brengen. Tom overleed in 2006 op 75-jarige leeftijd, maar zijn inspiratie leeft voort door nieuwe opdrachten voor Yorkse katten.

De York Cat Trail is ontstaan om deze prachtige beelden niet onopgemerkt te laten.

Meer informatie

Meer weten over de katten in York? Kijk op catsinyork.com .

Meer weten over York? Bekijk onze York pagina.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken