Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » York » Bezienswaardigheid York: JORVIK Viking Centre

Gepubliceerd op 24 maart 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

JORVIK Viking Centre

Altijd al een Viking willen zijn? Leer hoe zij leefde in JORVIK Viking Centre in hartje York. Stap terug in de tijd en bekijk de stad uit 975.

De Vikingen interpreteerden de Angelsaksische plaatsnaam Eoforwic als Jorvik, wat later werd ingekort naar Yerk/York. Vandaar de naam voor deze attractie die zijn bezoekers terugbrengt naar de tijd van de Vikingen.

JORVIK is een kruising tussen een museum en een attractie. Je wordt rondgeleid in een wagentje door de stad Jorvik van rond 975. Alles is gebaseerd op opgravingen die in de jaren zeventig zijn gedaan. Tijdens deze opgravingen zijn er veel spullen uit de Vikingtijd (866-1066) gevonden. Hierdoor weten we tegenwoordig hoe de Vikingen er uitzagen en leefden.

Na deze attractie is er nog een museumgedeelte en kan je zien waar het verhaal wat je net hebt gehoord op gebaseerd is. Er liggen onder andere skeletten, kammen, muziekinstrumenten, schoenen en munten.

Geschiedenis JORVIK

JORVIK Viking Centre

Tot de jaren 70 waren er weinig archeologische vondsten in York uit de Vikingtijd. Alleen kleine toevalstreffers. Dit veranderde in 1972 toen er kleine greppels onder de Lloyds Bank in Pavement werden opgegraven. De grond was er vochtig en turfachtig, ideaal om hout, leer en textiel te bewaren. Deze spullen zijn op de meeste plekken vergaan, waardoor dit een zeer leerzame ontdekking was.

Het graafgebied is uitgebreid tot wel duizend vierkante meter. Archeologen konden van 1976 t/m 1981 hun hart ophalen in het centrum van York. In totaal vonden ze 40.000 voorwerpen, o.a. dierenbotten, Romeinse en middeleeuwse dakpannen en aardewerk.

Naar aanleiding van deze vondsten kwamen ze erachter hoe de Vikingen leefde. Wat ze aten, hoe hun huizen eruit zagen, wat voor werk ze deden en wat hun hobby’s waren. York Archaeological Trust vond dat dit tentoongesteld moest worden.

Er kwamen veel ideeën langs hoe ze dit konden doen. Het beste idee? Het moet een historische attractie zijn die meer op een filmset lijkt dan op een museum. Waar je met wagentjes doorheen kan. Het JORVIK project kreeg veel hulp van allerlei disciplines, van archeologen t/m pottenbakkers en leerbewerkers. Hierdoor konden de bezoekers in de jaren door de tijd reizen in JORVIK van nu terug naar 975, de tijd van de Vikingen.

Door de jaren heen veranderde niet het idee van JORVIK, maar wel de uitvoering. In de jaren 90 kwam er een computertechniek om mensen te reconstrueren naar aanleiding van de skeletten die zijn gevonden. Hierdoor kunnen we nu in de ogen kijken van een echte Viking.

Munten in JORVIK York

Door steeds meer research kon JORVIK zich steeds meer richting op de Vikingtijd. In 2001 opende het vernieuwde Viking centre zijn deuren. Met de tijdreismachine ging je terug naar 866, het jaar waarin de Vikingen York binnen vielen. Vanaf daar ging je in een karretje door honderd jaar Vikingtijd in York.

In 2010 heropende het JORVIK Viking Centre opnieuw. Je komt binnen op de vindplaats, waar je overheen kan lopen. En waar je ook een oude houten muur kan zien. Daarna daal je af met een karretje naar de Vikingtijd. De poppen zijn nog meer levensecht gemaakt en communiceren in het Oud Noors.

Helaas heeft York vaak last van overstromingen en in december 2015 bleef ook het JORVIK niet gespaard. De restauratie duurt meer dan een jaar, wat opgelost wordt met tijdelijke tentoonstellingen door de stad. In april 2017 opent het museum weer zijn deuren met een frisse vormgeving.

Locatie/bereikbaarheid

York is makkelijk te bezoeken met een minicruise vanuit Europoort of natuurlijk voor een langere vakantie. JORVIK bevindt zich in het stadscentrum van de stad bij het Coppergate Shopping Centre.

Adres: Coppergate Shopping Centre, 19 Coppergate, York YO1 9WT

Tickets en openingstijden

spullen uit de Vikingtijd in York

JORVIK is te bezoeken met een (online) ticket, York Pass en Pastport ticket. Je kunt van tevoren een tijdslot reserveren via de website van JORVIK.

Openingstijden:
April – oktober: 10.00 – 17.00 (laatste entree)
November – maart: 10.00 – 16.00 (laatste entree)
Gesloten op kerstavond, eerste en tweede kerstdag. Oudjaarsdag geopens van 10.00 – 14.00 uur en op nieuwjaarsdag van 11.00 – 16.00 uur.

Meer informatie JORVIK

Wil je meer informatie over JORVIK? Bezoek dan hun website: jorvikvikingcentre.co.uk


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken