Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Natural History Museum, Londen: Ontdek (gratis) de wonderen van de natuur

Gepubliceerd op 18 januari 2024 | Laatst aangepast op 19 juli 2024

Londen is vol met geweldige gratis musea, en het Natural History Museum (kortweg NHM London) is er daar één van. Het museum is een must-see voor elke natuurliefhebber en een wereld van ontdekkingen voor kinderen. Nou ja… eigenlijk is het dat voor iedereen. Leer de wereld kennen in het Natural History Museum London in de wijk South Kensington.

Geschiedenis Natural History Museum

Het museum opende zijn deuren voor het eerst op 18 april 1881, toen nog onder de vlag van de British Museum.

Sir Hans Soane

De collectie van het museum kwam van de arts Sir Hans Soane. Hij startte in 1753 zijn verzameling wanneer hij de wereld rond reist als arts in hogere kringen. Onderweg neemt hij alles mee wat hij interessant vind. In zijn testament laat hij zijn collectie na aan de regering voor slechts 20.000 pond, een koopje. Een mooie aanwinst voor het British Museum.

Sir Richard Owen

In 1856 krijgt natuurwetenschapper Sir Richard Owen de leiding over de natuurhistorische collectie van het British Museum. De verzameling groeit, waardoor er te weinig ruimte is. Owen zou graag een apart gebouw willen voor zijn collectie. Het Natural History Museum zou gratis te toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

Natural History Museum, Londen

Natural History Museum in South Kensington

Ontevreden over het gebrek aan ruimte voor de alsmaar groeiende collectie natuurhistorische specimens, overtuigde Owen de raad van beheer van het British Museum ervan dat er een apart gebouw nodig was om deze nationale schatten te huisvesten. South Kensington wordt de plek voor dit nieuwe gebouw.

In 1864 wint Francis Fowke, de architect die de Royal Albert Hall en delen van het Victoria and Albert Museum, een wedstrijd om het Natural History Museum te ontwerpen. Bij zijn overleiden neemt  Alfred Waterhouse het over en komt er een nieuw ontwerp. Er wordt gebruik gemaakt van terracotta, omdat dit materiaal goed bestand is tegen het klimaat.

Groot natuurmuseum

Het gebouw was immens, wat goed gevuld kon worden door ontdekkingsreizigers uit die tijd. Het was ook de tijd van de evolutietheorie van Charles Darwin. Zo worden er steeds meer verbanden gelegd tussen bestaande en uitgestorven planten en dieren. Beide zijn ook terug te vinden in de architectuur. Waterhouse ontwierp ornamenten door het hele gebouw, met uitgestorven soorten in de oostelijke vleugel en levende soorten in de westelijke. De natuur is ook vertegenwoordigd op de plafonds van het gebouw, neem maar eens een kijkje naar boven in de Hintze Hall.

Ingang Cromwell Road van het natuurmuseum in Londen

Eigen naam

Het museum maakt tot 1963 deel uit van het British Museum. Pas in 1992 krijgt het officieel de naam Natural History Museum. In 1986 wordt het naastgelegen Geological Museum of the British Geological Survey toegevoegd aan het museum. Drie jaar later komt er een gebouw tussen beide om ze aan elkaar te verbinden, waarmee het zijn huidige grote krijgt.

Het Darwin Centre is in 2009 geopend voor het publiek. Het huisvest de historische collecties van het museum, alsook de wetenschappers die er werken. De centrale ruimte, de Hintze Hall, is in 2017 heringericht. Toen is het Diplodocus-skelet vervangen door een 25,2 meter lang skelet van een blauwe vinvis, Hope genoemd.

Collecties Natural History Museum

Het museum heeft een collectie met 80 miljoen voorwerpen die een periode van 4,5 miljard jaar bestrijken. Deze zijn verdeeld onder verschillende tentoonstellingen en kunnen niet allemaal tegelijk tentoongesteld worden.

De Natural History Museum staat vooral bekend om hun dinosauriërs-collectie. Bezoek dus dan ook zeker de Dinosaurs gallery. Het skelet van de Stegosaurus vind je echter in de Earth Hall. Een andere indrukwekkend skelet zie je in de Hintze Hall, hier hangt namelijk het grootste dier op aarde: de blauwe vinvis.

Tentoonstellingen Natural History Museum

Het museum is opgedeeld in verschillende zones, die weer meerdere galerijen herbergen. Bij de Cromwell Road-ingang start je met de blauwe zone. Bij de Exhibition Road-ingang start je in de rode zone.

Blue zone/blauwe zone

Natural History Museum, Londen

De blauwe zone is waarschijnlijk het populairste gedeelte van het museum. Niet zo gek als je weet dat je je hier bevindt het dierenrijk, en wie is er niet dol op dieren?

Je ziet hier de indrukwekkende Dinosauriërs collectie van het Natural History Museum Londen. Maak kennis met de brullende T. rex en bewonder de indrukwekkende schedel van een Triceratops.

In dit gedeelte van het museum zie je diverse zoogdieren, als skelet of opgezet. Niet alleen de beesten die we nu kennen zoals nijlpaarden en tijgers, maar ook die uit vroegere tijden: Dinosauriërs, mammoeten en reuzenherten.

Er wordt ook aandacht gegeven aan de onderwaterwereld. In Fishes, Amphibians and Reptiles en Marine Invertebrates-galerijen maak je kennis met enkele van de bijzonderste waterbewoners zoals krabben, kwallen, vissen en haaien.

Alle galerijen in de Blue Zone:

  • Dinosaurs
  • Fishes, Amphibians & Reptiles
  • Images of Nature
  • Jerwood Gallery
  • Mammals
  • Marine Invertebrates

Green zone/groene zone

Natural History Museum, Londen
Natural History Museum, Londen

Bezoek Hope, de blauwe vinvis die in de Hintze Hall hangt. Deze prijkt op vele foto’s (en natuurlijk hebben wij er ook een foto van gemaakt) en dat is niet voor niets. Je kunt dit ruim 20 meter lange skelet niet anders dan indrukwekkend vinden. In deze hal vind je ook nog andere skeletten van andere reusachtige beesten, zoals een giraf.

In de vogelgalerij ontdek je de uitgestorven dodo, maar ook prachtige kolibries en andere kleurrijke vogels. De groene zone is ook het gedeelte van het museum waar je meer leert over insecten, krabben, duizendpoten, reptielen en spinnen.

Waar geleefd wordt, worden sporen achtergelaten. Ontdek de Britse fossielen en leer meer over wanneer er welke beestjes hebben geleefd.

Alle galerijen in de Green Zone:

  • Birds
  • Creepy Crawlies
  • East Pavilion
  • Fossil Marine Reptiles
  • Giant Sequoia
  • Investigate Centre
  • Minerals Treasures (Cadogan Gallery)
  • The Vault
  • Waterhouse Gallery

Red zone/rode zone

Wanneer je via de Exhibition Road het museum in komt, kom je gelijk terecht in de rode zone. Hier staat de aarde in de spotlight. In de Earth Hall stuit je op de Stegosaurus, die met een hoogte van drie meter en een lengte van bijna zes meter indruk maakt.

Hier ontdek je ook de kracht van de aarde, zoals bij vulkanen en aardbevingen. Het laatste kun je zelfs meemaken in de tentoonstelling hierover. De aarde heeft ook mooie dingen te bieden, zoals mineralen, edelstenen en gesteenten.

Je leert in de Red Zone ook meer over de mens en de onze evolutie. En wat maakt ons eigenlijk menselijk?

Alle galerijen in de Red Zone:

  • Earth’s Treasury
  • From the Beginning
  • Human Evolution
  • Lasting Impressions
  • Restless Surface
  • Volcanoes & Earthquakes

Orange zone/oranje zone

Zie wetenschappers aan het werk in het Darwin Centre en ontmoet experts tijdens evenementen. Bewonder in de oranje zone ook curieuze diersoorten die zijn geconserveerd in alcohol. Dit is slechts een gedeelte van de 23 miljoen soorten die het Natural History Museum heeft.

Alle galerijen in de Orange Zone:

  • Attenborough Studio
  • Cocoon (ingang)
  • Zoology spirit building

Activiteiten Natural History Museum

Er worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen gehouden in het museum. Bekijk daarvoor de website hier: nhm.ac.uk/visit/whats-on

Er worden ook regelmatig tours gegeven, waarbij een expert meer vertelt over een gedeelte van de collectie van het Londense museum. Deze kun je tegen betaling volgen. Zo zijn er tours langs de hoogtepunten, maar ook langs de geheime plekjes van het gebouw.

Je kunt ook altijd een (gratis) audio tour doen met Sir David Attenborough. Hoe beter je in het dierenrijk storten met deze iconische Brit? Luister zijn audiotour hier.

Natural History Museum foto’s

Praktische informatie Natural History Museum

Wij spendeerden er ruim 2 uur. In deze tijd hebben we nog lang niet alles kunnen zien en doen in het museum. Het museum ging echter sluiten. Dat is het voordeel van een gratis museum: we gaan de volgende keer gewoon weer terug. Je kunt er met gemak 3-4 uur besteden en nog meer als je alles wil lezen/zien/doen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om wat te drinken en te gaan zitten. Zo kun je alle informatie laten bezinken.

Locatie

Het museum ligt in South Kensington en heeft twee ingangen: Cromwell Road en Exhibition Road. De ingang in Cromwell Road is de drukste. In de buurt vind je meer (gratis) musea, waaronder V&A en Science Museum.

Adres: Cromwell Rd, South Kensington, London SW7 5BD, Verenigd Koninkrijk.

Bereikbaarheid

Nu zul je je afvragen: Hoe kom ik bij het Natural History Museum? Er zijn verschillende manieren om bij dit prachtige museum te komen, wij zetten ze voor je op een rij.

Metro: South Kensington (Piccadilly, District en Circle line, 5 minuten lopen)

Bus: 360 (halte: South Kensington Museums), 14, 74, 414, C1, N74, N97 (halte: V&A museum), 70 (halte: Natural History Museum)

Fiets: Santander Cycles docking station op Exhibition Road en Thurloe Place

Tickets

Zoals al gezegd, is het museum gratis. Er zijn dus geen tickets nodig voor het Natural History Museum in Londen. Er zijn soms echter speciale tentoonstellingen (zoals het jaarlijkse Wildlife Photographer of the Year ) waar wel tickets voor nodig zijn. Deze kun je dan aanschaffen via de website.

Openingstijden

Het Natural History Museum is het gehele jaar open van 10.00 tot 17.50 uur (toegang tot 17.30).

Het museum is echter gesloten van 24 t/m 26 december.

Meer informatie

Officiële website: nhm.ac.uk

Bekijk een gedeelte van de collectie online: artsandculture.google.com

Er is ook een tweede vestiging van NHM in Tring (graafschap Hertfordshire), ook dit museum is gratis te bezoeken.

Wil je meer informatie over de Britse hoofdstad? Bekijk onze Londen pagina.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken