Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Sky Garden, een gratis en groen hoogtepunt in hartje Londen

Gepubliceerd op 15 november 2022 | Laatst aangepast op 19 juli 2024

De Sky Garden is mijn persoonlijke favoriete attractie in Londen. Waarom? Er is een mooie tuin, er is een prachtig uitzicht en het kost je helemaal niets! En een gratis bezienswaardigheid in Londen verdient een eigen artikel.

De Sky Garden ligt in de City of London, in het hart van de hoofdstad. Het is de hoogste publieke tuin van Londen, en daarom dus zeker een bezoekje waard. Vanaf hier kun je 360 graden rondom kijken. Lees meer over een bezoek aan deze bezienswaardigheid in Londen in dit artikel.

Geschiedenis Sky Garden

De Sky Garden is geen gebouw, het zijn de drie bovenste verdiepingen (35, 36 en 37) van 20 Fenchurch Street, ook wel bekend als de Walkie Talkie. Deze bijnaam wordt duidelijk als je het gebouw ziet. Het kantoorgebouw is ontworpen door architect Rafael Viñoly uit Uruguay.

In 2007 was de bouwvergunning rond, na een hoop bijschaven. Het originele ontwerp zou namelijk te hoog zijn (200 m) voor het aanzicht van de stad. De bouw van het 160 meter hoge gebouw begon in 2009. In mei 2014 konden de huurders de kantoren in gebruik nemen.

Om zo’n hoog pand neer te zetten op deze plek moest er een daktuin komen. Landschapsarchitectenbureau Gillespies ontwierp de tuin die in 2015 opende. Je ziet er vooral Mediterrane en Zuid-Afrikaanse soorten die voor veel kleuren en geuren zorgen. Zo kun je er deze planten verwachten: Franse lavendel, Afrikaanse lelie (Agapanthus), fakkellelies (Kniphofia) en strelitzia (Strelitzia reginae).

Het gebouw heeft veel kritiek te verduren gehad. Zo is het in 2015 bekroond met de Carbuncle Cup voor het slechtste nieuwe gebouw in het VK. Ook zorgde het vele glas voor hoge temperaturen en de vorm van het gebouw voor ongewenste windstromen. Tegen de warmte is er voordat het gebouw opende al een permanente luifel geïnstalleerd.

Sky Garden, Londen

Bezoek de Sky Garden

De ingang van de Sky Garden is niet in Fenchurch Street, maar om de hoek via Philpot Lane. Wanneer je de Sky Garden bezoekt moet je eerst in de rij staan voor de ticket- en tassencontrole. Ook moet je zelf door een scanner. Het lijkt soms net een vliegveld (met dezelfde soort eisen), maar het is de moeite waard.

Dan stap je in de lift en ga je naar boven. Deze lift is speciaal voor de bezoekers van de tuin. Vanaf het moment dat je de liften uitstapt kun je gaan genieten van de hoogste stadstuin van Londen. Loop heerlijk tussen de planten en vergeet ook niet een kijkje te nemen op het balkon, vanwaar je een prachtig uitzicht op Londen. Hier heb je uitzicht op de Theems en kun je o.a. ook de Tower Bridge zien. Bedenk je dat de mensen aan de overkant (The Shard) hier grof geld voor hebben betaald.

Je kunt ook naar de andere kant, via de trappen omhoog. Daar heb je geen balkon, maar wel uitzicht op o.a. 30 St Mary Axe (The Gherkin). Aan de zijkanten zie je bijvoorbeeld ook de St Paul’s Cathedral.

TIP: boek je ticket net voor zonsondergang en geniet in de Sky Garden van Londen overdag en in het donker.

Honden zijn niet toegestaan in het gebouw (hulphonden uitgezonderd).

The Shard, vanuit Sky Garden

Eten & drinken in de Sky Garden

Je kunt natuurlijk gewoon naar de Sky Garden gaan, en je mag er gewoon je eigen bammetjes opeten. Er zijn echter ook twee restaurants en twee bars in de stadstuin. Mocht je hier een reservering hebben staan, hoef je geen los entreeticket te reserveren.

Goedkoop zijn de restaurants niet, maar je hebt er wel een prachtig uitzicht. In de bars kun je ook eten, en daar hebben ze de meer betaalbare keuzes.

Sky Pod Bar (ontbijt, lunch en avondeten, verdieping 35, voor iedereen in de tuin te gebruiken):
ma: 10 uur – 12 uur, di – do: 8.00 – 12.00 uur, vr – za: 8.30 – 1.00 uur, zon: 8.30 – 12.00 uur

City Garden Bar (avondeten, verdieping 36):
ma: 10 uur – 12 uur, di – do: 8.00 – 12.00 uur, vr – za: 8.30 – 1.00 uur, zon: 8.30 – 12.00 uur

Darwin Brasserie (ontbijt, brunch en diner, verdieping 36):
Ma – do: 12u – 22u, wo – do: 8.30 – 22.00 uur, vr – za: 8.30 – 22.30 uur, zon: 8.30 – 21.30 uur

Restaurant Fenchurch en Fenchurch Terrace (verdieping 37):
ma – wo: gesloten, do: 17.00 – 21.30 uur, vr – za: 12.00 – 20.30 uur, zon: 12.00 – 20.30 uur

Sky Pod Bar

Foto’s Sky Garden, Londen

Locatie/bereikbaarheid

De Sky Garden bevindt zich in 20 Fenchurch Street, ook wel bekend als de Walkie Talkie. Het ligt in de City of London, het centrum van de hoofdstad. Grote kans dat je er heen loopt vanuit een andere attractie in de buurt. Het is natuurlijk ook goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Adres: 1 Sky Garden Walk, London, EC3M 8AF
Metro:
Monument (3 min). Ook Tower Hill, Tower Gateway, Aldgate, Bank en Mansion house zijn dichtbij.
Trein: London Fenchurch Street (5 min), Cannon Street (8 min) en London Bridge (13 min)
Bus: 40 (Stop T en W)

Tickets en openingstijden

Iedere maandag geeft Sky Garden tickets vrij voor drie weken daarna. Deze tickets zijn gratis. Het kaartje is geldig voor die dag en het tijdstip wat je reserveert (met een kleine uitloop van een uur). Let hierop, het zou zonde zijn als je het mooie uitzicht mist.

Het is aan te raden om een ticket te boeken zodra deze vrijkomen. Je kunt echter proberen om langs te gaan en te vragen aan het personeel of er nog ruimte is.

Wanneer je een restaurantreservering hebt hoef je geen apart entreeticket meer te hebben.

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 10:00 – 18:00 uur
Zaterdag, zondag en Bank Holidays: 11:00 – 21:00 uur (het balkon is open tot 18:00 uur)

Meer informatie

Lees hier meer informatie en tips voor je bezoek aan Londen.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken