Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Buckingham Palace: bezoek het paleis van de koning in Londen

Gepubliceerd op 2 mei 2019 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Het paleis/woonverblijf van de Britse koning staat midden in Londen. Buckingham Palace omvat 775 kamers en heeft de grootste privétuin van de stad. In de zomer was Queen Elizabeth altijd van huis en kun je haar paleis bezoeken. De Queen’s Gallery kun je altijd bezoeken.

Of de koning thuis is, kun je aan de Union Jack (Britse vlag) zien. Sinds de dood van Diana (2007) hangt de vlag uit wanneer de koning(in) niet in residentie is. De vlag hangt halfstok na de dood van leden van de koninklijke familie en andere tijden van nationale rouw (zoals na de terroristische bomaanslagen in Londen in 2005, de dood van Gerald Ford en Margaret Thatcher).

Geschiedenis Buckingham Palace

Op de plek waar nu de paleistuinen zijn, begint James I in de 17e eeuw een plantage van moerbeien voor het grootbrengen van zijderupsen. Op het moment dat Charles I het land in 1628 aan Lord Aston geeft blijkt, uit documenten, dat er al een groot huis op staat. Het huis krijgt vele bewoners voordat het in 1698 wordt verhuurd aan de naamgever van het gebouw, John Sheffield, later hertog van Buckingham. Hij vindt het huis echter ouderwets. Het wordt gesloopt en er komt een nieuw Buckingham House, op de plek waar nu het paleis staat.

Het huis blijft eigendom van de hertogen van Buckingham tot 1762. Dan erft George III het landgoed en gebruikt het als gezinswoning voor hem, zijn vrouw Queen Charlotte en hun kinderen. St James Palace blijft echter de officiële zetel van het hof. Het huis wordt tussen 1762 en 1776 verbouwd.

Buckingham Palace Londen - Picture Gallery
Picture Gallery

Paleis

Toen George III’s zoon, George IV in 1820 op de troon kwam, wilde hij dat Buckingham House een paleis zou worden. John Nash werd de architect. Tijdens de laatste vijf jaar van het leven van George IV, vergroot
Nash Buckingham House in het imposante U-vormige gebouw dat Buckingham Palace zou worden. Er komt een triomfboog voor het paleis. De verbouwing duurt lang, onder andere door het overschrijden van de budgetten. Dit zorgt voor wisseling van de wacht bij de architecten.

Edward Blore realiseert de State Rooms tussen 1833 en 1834. In februari 1845, acht jaar na het beklimmen van de troon, beklaagt koningin Victoria zich bij premier Robert Peel over het gebrek aan ruimte in Buckingham Palace voor accommodatie en vermaak. Edward Blore krijgt de opdracht om plannen voor een nieuwe vleugel voor te bereiden, waarbij het voorterrein van Nash aan de oostkant wordt ingesloten.

In 1855 voltooit architect James Pennethorne de grote verbouwing (met o.a. de concertzaal en de verbindingen). Als onderdeel van de herontwikkeling wordt de triomfboog, nu bekend als Marble Arch, verplaatst naar de noordoostelijke hoek van Hyde Park.

Koning Edward VII verandert het interieur nog, terwijl koning George V ervoor zorgt dat de bekende voorzijde van Buckingham Palace wordt voorzien van Portlandsteen. In 1962 is de laatste grote verandering, de Queen’s Gallery wordt gemaakt van de gebombardeerde ruïnes van de voormalige privékapel.

White Drawing Room
White Drawing Room,
The Royal Collection © 2002, Her Majesty Queen Elizabeth II | Photo: Derry Moore

Bezoek Buckingham Palace

Tijdens een tour door Buckingham Palace kun je negentien ingerichte State Rooms zien. Dit doe je onder begeleiding van een gratis audiotour. Koning Charles ontvangt normaal gesproken zijn gasten in de kamers die je ziet. Je komt ook in de Throne Room, deze kun je kennen van de koninklijke trouwfoto’s. Daarnaast zie je ook de grote trappen en een speciale tentoonstelling, die elk jaar verandert. In de Queen’s Gallery ontdek je kunstwerken van o.a. Canaletto, Rembrandt en Vermeer.

Kom op tijd (zo’n 30 minuten voor je tickettijd), want bij de ingang is een securitycheck. Tijdens je bezoek mag je helaas niet fotograferen, wij hebben de interne foto’s op deze pagina gekregen van Royal Collection Trust, de beheerder van het paleis.

Buckingham Palace Londen

Nieuwe kamers vanaf 2024

Buckingham Palace opent in de zomer van 2024 extra kamers voor het publiek, waardoor je nu een nog uitgebreider inzicht krijgen in het paleis. De rondleiding omvat nu gerenoveerde East Wing. Deze hoofdverdieping bevat onder andere de lange gang met schilderijen van Gainsborough, de gele salon met gerestaureerd Chinees behang en de middenkamer met een kroonluchter met lotusbloemen. De East Wing is gebouwd om onderdak te bieden aan de groeiende familie van koningin Victoria en is vandaag de dag nog steeds in gebruik door de koninklijke familie.

De rondleiding vindt dagelijks plaats vanaf 15 juli. Helaas waren de tickets binnen no-time uitverkocht, maar hopelijk is de mogelijkheid er in 2025 weer.

Wisseling van de wacht

Changing the guards

Zeer beroemd is de Changing the Guard-ceremonie, ook wel ‘Guard Mounting’ genoemd. Hierbij neemt het ene ‘nieuwe’ regiment het over van het andere ‘oude’. De New Guard, die in de loop van de ceremonie The King’s Guard wordt, marcheert met muzikale begeleiding naar Buckingham Palace vanuit de Wellington Barracks.

De wisseling vindt plaats, afhankelijk van het weer, om 11:00 uur op maandag, woensdag, vrijdag en zondag. Soldaten verzamelen zich vanaf 10.00 uur bij St James’s Palace en Wellington Barracks en marcheren naar Buckingham Palace. Een gedetailleerd schema kun je zien op de website van het Britse leger . Zorg dat je er op tijd bent, want het kan erg druk zijn.

De opbouw van deze ceremonie:

10:43: Old Guard verlaat St James’s Palace
10:57: New Guard verlaat Wellington Barrack
11:00: Officiële begintijd
11:10: Aflossing St James’s Palace verlaat Buckingham Palace
11:25: Afgeloste wachters verlaten St James’s Palace
11:40 Oude wacht verlaat Buckingham Palace
11:45 St James’s Palace aflossingswacht verlaat Buckingham Palace

Foto’s Buckingham Palace

 • Buckingham Palace Londen - Throne Room
 • Buckingham Palace
 • Blue Drawing Room
 • De achterkant van Buckingham Palace in Londen
 • White Drawing Room
 • Buckingham Palace Londen
 • Buckingham Palace Londen - Green Drawing Room
 • Changing the guards
 • Buckingham Palace Londen - Picture Gallery
 • Buckingham Palace Londen
 • Buckingham Palace Londen
 • De Britse troon

Praktische informatie Buckingham Palace

Het paleis ligt in het centrum van de stad en is bijvoorbeeld heel goed lopend bereikbaar vanaf de Palace of Westminster (met de Big Ben) en Westminster Abbey. Hierbij kun je door het prachtige St James Park lopen.

Locatie

Adres: 9 Buckingham Gate, London SW1E 6JP, Verenigd Koninkrijk

Bereikbaarheid

Undergound/metro: Victoria, Green Park en Hyde Park Corner (10 minuten lopen)
Bus: 6, 9, 11, 13, 16, 22, 24, 38, 52, 148, 211, 390, 702, N9, N11, N16, N22, N38, N97 en N136.
Trein: London Victoria (10 minuten lopen) of London Charing Cross (20 minuten).  

Tickets

Zowel de Royal Mews als de Queen’s Gallery maken deel uit van de Buckingham Palace, maar hebben hun eigen bezoekersingangen en kunnen dus afzonderlijk worden bezocht, of als onderdeel van een gecombineerd ticket. Beide locaties zijn het grootste deel van het jaar geopend, ook wanneer het paleis zelf gesloten is.

Je kunt je tickets online kopen via tickets.rct.uk of via de Visit Britain Shop .

Openingstijden

De State Rooms zijn in juli en augustus 7 dagen per week geopend. In september zijn ze op dinsdag en woensdag gesloten. Tickets zijn echter op begintijd en er is dus geen vrije inloop.

Exclusieve rondleidingen zijn beschikbaar tussen november en mei, met rondleidingen tussen 11:00 en 16:30 uur.

Meer informatie Buckingham Palace

Buckingham gesloten? Dan kun je (meestal) wel Windsor Castle bezoeken.

Meer informatie over het paleis, openingstijden en entreeprijzen: www.rct.uk

Meer informatie over Londen: britblog.nl/londen


Geschreven door:


Eén reactie op “Buckingham Palace: bezoek het paleis van de koning in Londen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken