Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Bezienswaardigheid Londen: Buckingham Palace

Het paleis/woonverblijf van de Britse koning staat midden in Londen. Buckingham Palace omvat 775 kamers en heeft de grootste privé-tuin van de stad. In de zomer was Queen Elizabeth altijd van huis en kun je haar paleis bezoeken. De Queen’s Gallery kun je altijd bezoeken.

Of de koning thuis is, kun je aan de Union Jack (Britse vlag) zien. Sinds de dood van Diana (2007) hangt de vlag uit wanneer de koningin niet in residentie is. De vlag hangt halfstok na de dood van leden van de koninklijke familie en andere tijden van nationale rouw (zoals na de terroristische bomaanslagen in Londen in 2005, de dood van Gerald Ford en Margaret Thatcher).

Tijdens een tour door Buckingham Palace (een audiotour die is ingesproken door Prins Charles) kun je negentien ingerichte State Rooms zien. Deze worden gebruikt voor het ontvangen van gasten door de koningin. De Throne Room, deze kun je kennen van de koninklijke trouwfoto’s. Je ziet ook de grote trappen en een speciale tentoonstelling, die elk jaar verandert. In de Queen’s Gallery zie je kunst, waaronder werken van Canaletto, Rembrandt en Vermeer.

Geschiedenis Buckingham Palace

Buckingham Palace Londen

Op de plek waar nu de paleistuinen zijn, begint James I in de 17e eeuw een plantage van moerbeien voor het grootbrengen van zijderupsen. Op het moment dat Charles I het land in 1628 aan Lord Aston geeft blijkt, uit documenten, dat er al een groot huis op staat. Het huis krijgt vele bewoners voordat het in 1698 wordt verhuurd aan de naamgever van het gebouw, John Sheffield, later hertog van Buckingham. Hij vindt het huis echter ouderwets. Het wordt gesloopt en er komt een nieuw Buckingham House, op de plek waar nu het paleis staat.

Het huis blijft eigendom van de hertogen van Buckingham tot 1762. Dan erft George III het landgoed en gebruikt het als gezinswoning voor hem, zijn vrouw Queen Charlotte en hun kinderen. St James Palace blijft echter de officiële zetel van het hof. Het huis wordt tussen 1762 en 1776 verbouwd.

Paleis

Toen George III’s zoon, George IV in 1820 op de troon kwam, wilde hij dat Buckingham House een paleis zou worden. John Nash werd de architect. Tijdens de laatste vijf jaar van het leven van George IV, vergroot
Nash Buckingham House in het imposante U-vormige gebouw dat Buckingham Palace zou worden. Voor het paleis wordt een triomfboog gebouwd. De verbouwing duurt lang, onder andere door het overschrijden van de budgetten. Dit zorgt voor wisseling van de wacht bij de architecten.

Buckingham Palace Londen

Edward Blore realiseert de State Rooms tussen 1833 en 1834. In februari 1845, acht jaar na het beklimmen van de troon, beklaagt koningin Victoria zich bij premier Robert Peel over het gebrek aan ruimte in Buckingham Palace voor accommodatie en vermaak. Edward Blore krijgt de opdracht om plannen voor een nieuwe vleugel voor te bereiden, waarbij het voorterrein van Nash aan de oostkant wordt ingesloten.

In 1855 voltooit architect James Pennethorne de grote verbouwing (met o.a. de concertzaal en de verbindingen). Als onderdeel van de herontwikkeling wordt de triomfboog, nu bekend als Marble Arch, verplaatst naar de noord-oostelijke hoek van Hyde Park.

Koning Edward VII verandert het interieur nog, terwijl koning George V ervoor zorgt dat de bekende voorzijde van Buckingham Palace wordt voorzien van Portlandsteen. In 1962 is de laatste grote verandering, de Queen’s Gallery wordt gemaakt van de gebombardeerde ruïnes van de voormalige privékapel.

Wisseling van de wacht

Changing the guards

Zeer beroemd is de Changing the Guard-ceremonie, ook wel ‘Guard Mounting’ genoemd. Hierbij neemt het ene regiment het over van het andere. De Queen’s Guard bestaat uit het St. James’s Palace en de Buckingham Palace. De New Guard, die in de loop van de ceremonie The Queen’s Guard wordt, marcheert met muzikale begeleiding naar Buckingham Palace vanuit de Wellington Barracks.

De ceremonie vindt plaats, afhankelijk van het weer, om 11.00 uur op maandag, woensdag, vrijdag en zondag en dagelijks in de zomer. Een gedetailleerd schema kun je zien op de website van het Britse leger . Zorg dat je er op tijd bent, want het kan erg druk zijn.

Locatie/bereikbaarheid

Het paleis ligt in het centrum van de stad en is bijvoorbeeld heel goed lopend bereikbaar vanaf de Palace of Westminster (met de Big Ben) en Westminster Abbey. Hierbij kun je door het prachtige St James Park.

Undergound/metro: Victoria, Green Park en Hyde Park Corner
Bus: 6, 9, 11, 13, 16, 22, 24, 38, 52, 148, 211, 390, 702, N9, N11, N16, N22, N38, N97 en N136.

Tickets en openingstijden

Zowel de Royal Mews als de Queen’s Gallery maken deel uit van de Buckingham Palace, maar hebben hun eigen bezoekersingangen en kunnen dus afzonderlijk worden bezocht, of als onderdeel van een gecombineerd ticket. Beide locaties zijn het grootste deel van het jaar geopend, ook wanneer het paleis zelf gesloten is.

Je kunt je tickets online kopen via tickets.rct.uk .

Meer informatie Buckingham Palace

Buckingham gesloten? Dan kun je (meestal) wel Windsor Castle bezoeken.

Meer informatie over het paleis, openingstijden en entreeprijzen: www.rct.uk

Meer informatie over Londen: britblog.nl/londenEén reactie op “Bezienswaardigheid Londen: Buckingham Palace”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken