Gepubliceerd op 4 augustus 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
St Giles’ Cathedral, gelegen in Edinburgh, Schotland, is een meesterwerk van architectuur doordrenkt van geschiedenis en betekenis. Deze kathedraal, ook wel bekend als de High Kirk of Edinburgh, heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen en heeft een blijvende impact gehad op de Schotse cultuur en identiteit.
Geschiedenis van St Giles’ Cathedral
In 1124 stichtte koning David I St Giles’ Cathedral. Het diende als een klein religieus heiligdom dat gewijd was aan Sint-Giles, een belangrijke christelijke heilige uit de 7e eeuw. In de volgende eeuwen zou de kathedraal verschillende veranderingen en uitbreidingen ondergaan, waarvan de meeste de gotische stijl weerspiegelen.
Declaration of Arbroath
In de vroege 14e eeuw, in 1322, wordt St Giles’ Cathedral echter geconfronteerd met de woede van het Engelse leger. Nadat de Schotten in 1320 de Declaration of Arbroath hebben ondertekend, een brief aan de paus waarin de onafhankelijkheid van Schotland van Engeland wordt bevestigd, stuurt koning Edward II van Engeland een leger om een ravage aan te richten. St Giles, destijds nog een kleine romaanse kerk, loopt schade op door brand, samen met een groot deel van Edinburgh.
Schotland en Frankrijk houden in 1384 in het geheim een bijeenkomst in St Giles’, over een inval in Engeland. Het jaar daarop stuurt koning Richard II van Engeland een groot leger om St Giles’ en andere Schotse kerken te vernietigen. Hoewel veel van het gebouw is gespaard, zijn de zwarte vlekken van de vlammen nog tot de 19e eeuw te zien op de pilaren.
In 1466 geeft de paus St Giles’ de status van een collegiale kerk. Hierdoor kon de kerk uitbreiden met prachtige architecturale toevoegingen.
Reformatie
In 1558 begon het protestantisme grip te krijgen in Schotland. St Giles’ is echter nog steeds een katholieke kerk. In die tijd was John Knox, een Schotse priester die zich tot het protestantisme had bekeerd, een belangrijke figuur in de opkomst van het Schotse protestantisme. Wanneer de gevluchte Knox terugkeert en in 1559 wordt benoemd tot predikant van St Giles’, worden alle katholieke versieringen verwijderd. In 1560 schaft het Schotse parlement de pauselijke autoriteit af en verklaart het Schotland protestants.
St Giles’ Anglicaans?
Nu Engeland en Schotland dezelfde koning heeft, probeert Charles I in 1637 beide landen ook hetzelfde geloof op te leggen. Zo voert hij een verplicht gebedenboek in, maar dit wordt niet geaccepteerd. Naar verluidt pakte een vrouw, Jenny Geddes, haar kruk op en gooide die naar de prediker, wat een rel veroorzaakte. Kerkdiensten worden een week opgeschort uit angst voor een opstand van het publiek.
De belangrijkste tegenstanders van Karel I in Schotland komen in 1638 bijeen in Greyfriars Kirk, niet ver van St Giles’, om het Nationaal Verbond te ondertekenen. Hierin eisten ze religieuze vrijheden en het behoud van de onafhankelijkheid van de Schotse kerk. Dit Verbond is nog steeds in de kerk te zien.
Herstel en vernieuwing
In 1872 leidt de visie van William Chambers, de burgemeester van Edinburgh, tot een grootschalige restauratie van de kathedraal. Eeuwenoude brandschade uit de Engelse invasie van 1385 wordt gerepareerd, de muren werden gepleisterd en de vloeren worden opnieuw gelegd met decoratieve tegels.
De Thistle Chapel, gebouwd in 1911, is de thuisbasis van de Knights of the Thistle, een eerbiedwaardige ridderorde die teruggaat tot 1687 en sterk verbonden is met Schotland. Een glas-in-loodraam ter nagedachtenis aan de Schotse dichter Robert Burns krijgt in 1985 een plekje en markeert een belangrijke erkenning van zijn literaire bijdragen aan de Schotse cultuur.
Architectuur en kenmerken St Giles Cathedral
De architectuur van St Giles Cathedral is werkelijk adembenemend. Van de gotische stijl tot de gedetailleerde versieringen, er valt zoveel te bewonderen. Vergeet niet omhoog te kijken en te genieten van het prachtige plafond, dat een meesterwerk op zich is. De kleurrijke glas-in-loodramen zijn een lust voor het oog en creëren een magische sfeer in de kathedraal. Vergeet je camera niet, want je wilt zeker wat foto’s maken van deze prachtige architectonische pareltjes!
Een aantal hoogtepunten in St Giles Cathedral:
Gebrandschilderde ramen
De gebrandschilderde ramen in St Giles Cathedral vertellen religieuze verhalen en afbeeldingen die de geschiedenis en het geloof van Schotland weerspiegelen. Het glas-in-loodraam boven de ingang is toegewijd aan dichter Robert Burns.
Het orgel
Het orgel uit 1992 is gebouwd door de Oostenrijkse firma Rieger Orgelbau en heeft een kenmerkende kast van Oostenrijks eikenhout ontworpen door Douglas Laird. Het is volledig nieuw, met uitzondering van het Pedal Open Wood 16′ en de Bombarde 32′. Deze komen uit het vorige orgel in de kerk, Willis III 1940.
John Knox beeld
In de St Giles Cathedral vind je een beeld van John Knox. Hij was een Schotse priester die zich tot het protestantisme had bekeerd en in 1559 is benoemd tot predikant van St Giles’.
De Thistle Chapel
De Thistle Chapel (Distelkapel) is een opmerkelijke kapel binnen St Giles’ Cathedral. De kapel is gebouwd in 1911 en ontworpen door de gerenommeerde Schotse architect Sir Robert Lorimer. De kapel staat bekend om zijn prachtige neo-gotische arts-and-craftsstijl. Lorimer’s ontwerp vertoont een opvallende mix van gotische elementen en ambachtelijke details, die een unieke sfeer creëren.
De kapel is de thuisbasis van de Knights of the Thistle, een oude en illustere ridderorde die nauw verbonden is met Schotland. De Knights of the Thistle is opgericht in 1687 door koning James VII van Schotland (James II van Engeland) om loyaliteit aan de Schotse kroon te erkennen. De Orde bestaat uit maximaal 16 ridders. Een nieuw lid kan alleen worden ingewijd wanneer een ander lid overlijdt.
Een opvallend kenmerk van de Thistle Chapel is het verfijnde houtsnijwerk. Lorimer was een meester in houtbewerking, en de kapel is versierd met prachtige houten beelden van engelen, dieren en bloemen. Al deze engelen lijken op elkaar omdat ze zijn gebaseerd op een nicht van de maker. Er zijn ook drie engelen te vinden die doedelzak spelen.
Doordat er een vrijwilliger aanwezig moet zijn als de kapel open is, kan het zijn dat de Thistle Chapel dicht is. Aan de balie voorin de kerk kunnen ze je vertellen wanneer de kapel wel te bezichtigen is.
Bijwonen van diensten St Giles’
Naast het bewonderen van de prachtige architectuur en het verkennen van de geschiedenis, kun je ook deelnemen aan diensten en evenementen in St Giles Cathedral. Elke dag is er een korte dienst om 12:00. De kerk blijft dan open voor toeristen.
Op zondag zijn er meerdere diensten. De Heilige Communie om 9.30 uur en Morning Worship om 11.00 uur met beide het Cathedral Choir. Om 18.00 uur is er een concert dat gratis toegankelijk is (er is wel een collecte).
Foto’s St Giles’ Cathedral, Edinburgh
Video St Giles’ Cathedral
Plan je bezoek aan St Giles’ Cathedral
De kathedraal is gratis te bezoeken, er wordt bij binnenkomst wel om een gift gevraagd, maar dit is niet verplicht. In de kathedraal mag je vrij rondlopen en fotograferen. Alleen om 12 uur is een korte dienst, en wordt er gevraagd om niet te fotograferen.
De Thistle Chapel draait op vrijwilligers en is dus niet altijd open. Je kunt bij de balie vragen wanneer deze wel te bezichtigen is.
Rondleiding
Dagelijks is er om 10.30 en 14.30 uur een korte gratis rondleidingen door een gids.
Je kunt ook een audioguide via je telefoon beluisteren. Je kunt deze downloaden via een QR-code bij de entreebalie of via deze link . Deze audiogids kost je enkele ponden.
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 18.00 uur
Zaterdag: 9.00 – 17.00
Zondag: 13.00 – 17.00
Locatie en bereikbaarheid St Giles’ Cathedral
St Giles Cathedral ligt aan de Royal Mile in de Old Town van Edinburgh. De bekende straat waar ook Edinburgh Castle in ligt.
Adres: High St, Edinburgh EH1 1RE, Verenigd Koninkrijk
Parkeren: King’s Stables Road, EH3 9DR (11 minuten lopen)
Trein: Edinburgh Waverly (5 minuten)
Bus: haltes George IV bridge (2 minuten lopen), North Bridge (5 minuten), South Bridge (4 minuten)
Meer informatie
Lees meer over de Schotse hoofdstad op onze Edinburgh pagina.