Gepubliceerd op 19 mei 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Iedereen die wel eens in Engeland is geweest in het voorjaar (april-mei) kent de aanblik van de prachtige gele bloemenvelden. Maar wat is dit gele bloemetje nu precies? En waarom zetten de Engelse er velden vol mee?
Het antwoord is vrij kort: koolzaad.
Oké, dat was alleen het antwoord op de eerste vraag. De reden van de velden is uitgebreider. De koolzaadplant kan namelijk voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het Verenigd Koninkrijk staat in de top tien van de grootste koolzaadproducenten ter wereld. In 2012 is er in het VK maar liefst 2.557.000 ton koolzaad (rapeseed in het Engels) geproduceerd. Koolzaad is na tarwe en gerst het belangrijkste gewas van het Verenigd Koninkrijk. In Engeland en Wales is 698.000 hectare ingezaaid met koolzaad, in Schotland is dit ongeveer 37.000 hectare. Oorspronkelijk komt de koolzaad niet voor in Groot-Brittannië. De Romeinen brachten het duizenden jaren geleden mee naar het noorden.
Koolzaad
Ooit begonnen de gele bloemenvelden als nuttige oplossing. De koolzaad was een tussengewas tijdens een landbouwrotatie voor graangewassen zoals tarwe en gerst. Het helpt om onkruid te onderdrukken en de bodemkwaliteit te verbeteren. Het leverde bovendien een klein extraatje op voor de boer. Tegenwoordig is het vaak het hoofdgewas en kan een boer er goed van leven.
De zwarte zaden van de koolzaadplant worden o.a. gebruikt om olie van te maken. Deze is te koop onder verschillende namen zoals plantaardige olie, canola-olie, koolzaadolie en raapzaadolie. Het is een bron van vitamine E, bevat weinig verzadigd vet, bevat veel omega-3 en natuurlijke antioxidanten waardoor het populair is.
Koolzaad is niet alleen om te eten, maar ook goed als biodiesel en smeermiddel. Daarnaast koolzaad ook verwerkt in cosmetica zoals zeep en crèmes.
De zaden bestaan voor 45% uit olie, maar de rest is ook nuttig. De andere 55% is zeer eiwitrijk en ideaal als diervoeder.
Gele bloemenvelden
De gele velden in april en mei kennen hun oorsprong al in augustus. Dan zaaien de boeren de koolzaad. Dit gebeurd in de resten van de net geoogste velden, want de oogsttijd is juli en augustus. De oogst van de koolzaad is dus pas wanneer de gele bloemen allang zijn uitgebloeid en de plant droog is en de peulen broos. De zwarte zaadjes uit de plant worden gebruikt voor de koolzaadolie.
Wanneer je door het Verenigd Koninkrijk rijdt (of je laat rijden) kun je op veel verschillende plekken genieten van de gele velden. Vooral op lichtglooiende landschappen zoals in de Cotswolds en Yorkshire doet het koolzaad het goed.
Waar heb jij de mooiste gele bloemenvelden van Engeland gezien?