Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South West » Iedereen wil naar de Cotswolds, maar waarom?

Gepubliceerd op 14 april 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

De Cotswolds zijn erg populair en dat is niet voor niets. Pittoreske dorpjes, glooiende heuvels en de typische Cotswolds-stenen huisjes zorgen dat iedere romanticus (en ieder ander) hier wil zijn. Deze regio wordt niet voor niets regelmatig uitgekozen als most beautiful place to visit.

De Cotswolds is een gebied van zo’n 2038 km² en daarmee de grootste Area of Outstanding Natural Beauty (AONB, sinds 1966) in het Verenigd Koninkrijk. Het gebied ligt in zes graafschappen, namelijk: (een klein stukje) Somerset, Warwickshire, Wiltshire, Oxfordshire en Worcestershire en (vooral) Gloucestershire. Het staat bekend om het prachtige heuvellandschap met de stenenmuurtjes en de Cotswolds-stenen huisjes.

De regio kun je kennen van de vele filmopnames in de buurt. Zo is er de Britse detective Father Brown er opgenomen, maar ook Harry Potter, Bridget Jones en Downton Abbey. Daardoor is dit idyllisch stukje Engeland voor vele het beeld wat ze van het land hebben.

Cotswolds: Castle Combe

Kaart van de Cotswolds, Engeland

Klik hier als de kaart van de Cotswolds niet zichtbaar is.

De naam en geschiedenis

Zeker is het niet, maar de naam stamt waarschijnlijk af van de woorden cots en wolds. Cot betekent schapenverblijf en wold is heuvel. Deze samenstelling, een schapenverblijf in de heuvels, klinkt niet ongegrond toch?

De regio was in de Middeleeuwen dan ook zeer bekend vanwege zijn wol. Ook nu nog grazen er genoeg schapen in deze regio. De regio kent zelfs zijn eigen schaap, de Cotswold Lion. In deze tijd ontstonden ook de nu zo typische dorpjes van deze regio. Het waren plekken waar het financieel goed ging, waardoor er mooie huizen in Cotswold Stone gebouwd konden worden.

Al lang voor die tijd was deze regio bewoond, Stonehenge is niet ver weg en de romeinen legde de verbindingsweg Fosse Way (van zuid naar noord) aan door dit gebied. Toen ontstond al het plaatsje Cirencester, wat men tegenwoordig de hoofdstad van de Cotswolds noemt. Ook het dorpje Stow-on-the-Wold is waarschijnlijk uit die tijd.

Cotswold stone

Schrijver J.B. Priestley schreef in 1934 over de steen: “De waarheid is dat het geen kleur heeft die kan worden beschreven. Zelfs als de zon verduisterd is en het licht koud, zijn deze muren nog steeds zwak warm en stralend, alsof ze een truc weten om het verloren zonlicht hen eeuwig te laten glinsteren”.

Cotswolds: Castle Combe

Waarschijnlijk is dat ook de reden dat miljoenen toeristen nog meer foto’s van de prachtige stadjes in deze regio maken. De meeste huisjes hebben leisteen daken, al zie je soms nog rieten daken wat een nog pittoresker gevoel geeft.

De Cotswold steen is een oöliet gelige kalksteen die rijk is aan fossielen. Hij verkleurt door de verwering en wordt omschreven als honing- en goudkleurig. Het verschilt ook per locatie welke kleur hij heeft. In het noorden is het meer honing en in het zuiden meer goud. In Bath is deze meer wit, maar deze steen wordt dan ook wel weer vaak Bath stone genoemd.

De Cotswolds Edge legt de steen af en toe bloot door middel van kleine steengroeven.

Bezienswaardigheden Cotswolds

Er zijn natuurlijk vele prachtige dorpjes in de regio die je kunt bezoeken.

Onze top Cotswolds villages

Castle Combe

Er staan natuurlijk een hoop Cotswold-dorpjes in onze 101 pittoreske dorpjes in het Verenigd Koninkrijk.

Cotswolds topattracties

Er zijn een hoop attracties in de Cotswolds en omgeving die de moeite waard zijn. De regio strekt zich uit van Bath tot Stratford-upon-Avon en Oxford, maar deze steden laten we buiten beschouwing.

 • Abbey House Manor, Malmesbury
 • Blenheim Palace, Woodstock
 • Broadway Tower (Country Park), Broadway
 • Chastleton House, Moreton-in-Marsh
 • Chedworth Roman Villa, Cheltenham
 • Cotswold Wildlife Park and Gardens, Burford
 • Gloucestershire Warwickshire Steam Railway, Cheltenham
 • Hailes Abbey, Hailes
 • Hidcote Manor Garden, Hidcote Bartrim
 • Highgrove Gardens, Tetbury
 • Jet Age Museum, Gloucester
 • Kelmscott Manor, Kelmscott
 • Lacock Abbey, Lacock
 • Snowshill Manor and Garden, Broadway
 • St Edward’s Church, Stow-on-the-Wold
 • Sudeley Castle, Winchcombe
 • Tewkesbury Abbey, Tewkesbury
 • The Cotswolds Distillery, Stourton
 • The Model Village, Bourton-on-the-Water
 • WWT Slimbridge Wetland Centre, Slimbridge

Bereikbaarheid van The Cotswolds

Om te gaan genieten van al dit moois moet je er natuurlijk eerst komen. Dit kan het beste met de auto, zodat je de vrijheid hebt in deze prachtige omgeving. Neem de veerdienst naar Dover (vanuit Frankrijk) of Harwich (vanuit Hoek van Holland, Nederland). Hier rij je richten het westen naar je bestemming.

Natuurlijk is deze regio ook met het openbaar vervoer bereikbaar. Met de trein zit je in twee uur in Cirencester. Of ga met het vliegtuig naar Bristol of Birmingham, waarvandaan je de trein of bus kan pakken richting de glooiende heuvels van de Cotswolds.

Vakantie in de Cotswolds

Een vakantie in Zuid-Engeland is altijd een goed idee, er is een hoop te zien in de regio en de Cotswolds geven je een typisch Engels gevoel met de glooiende heuvels en schattige huisjes. Je kunt in een dagtrip (vanuit Londen, Bath, Oxford en Stratford-upon-Avon) deze omgeving vluchtig leren kennen. Mocht je meer willen zien dan raden we je aan om een aantal dagen in de regio te verblijven. Dit kan van luxe hotels tot aan schattige huisjes of vriendelijke B&B’s. Kijk bijvoorbeeld op Booking.com/Cotswold voor een goede accommodatie.

Hoeveel dagen je nodig hebt om de regio te verkennen ligt helemaal aan je wensen. In drie dagen kun je een paar leuke dorpen en attracties hebben bezocht. Je kunt je je er echter ook met gemak twee weken vermaken, vooral als je de steden in de omgeving meepikt.

Je kunt je binnen de omgeving goed verplaatsen met de auto, maar ook te voet (Cotswold Way) of fiets is goed te doen. Dit komt omdat je slechts glooiende heuvels tegen komt en geen hoge bergen.

Meer informatie

Lees hier meer informatie over Zuidwest-Engeland, Bath, Stratford-upon-Avon en Oxford.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken