Home » Historie » Tradities » Zomer-/wintertijd: de klok verzetten in de Elizabeth Tower (Big Ben)

Ieder jaar is het twee keer tijd om de klok te verzetten. De zomer- en wintertijd wisseling zorgt ervoor dat iedereen zijn (niet digitale) klokken moet verzetten. Zo ook in de Palace of Westminster en de Elizabeth Tower (Big Ben).

Wie verzet de klok van deElizabeth Tower/Big Ben

Op het landgoed van het parlement bevinden zich (naast de Elizabeth Tower) zo’n 2.000 klokken, een grote klus dus. Parliamentary Estate bevat naast de Palace of Westminster ook Parliament Street, de Norman Shaw-gebouwen, House of Commons Library, de officiële woningen van verschillende parlementaire functionarissen, Portcullis House, Richmond House en Richmond Terrace (voorheen Department of Health).

Speciaal voor dit gebied zijn er vijf klokmakers in dienst voor de ruim 2.000 klokken. Er is zelfs een Keeper of the Great Clock. Deze hebben op de laatste zondagen van maart en oktober dus een hele klus te klaren. De Great Clock in de Elizabeth Tower (beter bekend als Big Ben) is daarbij de meest opvallende natuurlijk.

Elizabeth Tower klok verzetten

De klokmakers beginnen al om 21:05 uur met het uitschakelen van de slagmechanismes. Eerst die van de Big Ben (de uur-bel) en om 21:46 ook die van de kwartbellen. Net daarna wordt het licht uitgeschakeld van de wijzerplaten. De wijzers worden op 12 uur gezet en ondertussen vindt er ook onderhoud plaats. De klokmakers checken alles en zetten alles weer in de olie, zodat de klok weer fijntjes door kan tikken tot de volgende ronde. Het aanzetten is een precisiewerkje, dit moet natuurlijk op het juiste moment gebeuren. Anders gaat heel Londen uit van een verkeerd tijdstip. Dit gebeurt al om middernacht. De lichten staan dan nog uit, dus niemand kan de verkeerde tijd zien. Nu hebben de klokmakers nog twee uur de tijd om de tijd precies goed te zetten.

Om 1:46 uur schakelen de klokmakers het slagmechanisme weer in, zodat de bellen om 2 uur ’s nachts weer de goede tijd kunnen aangeven. Net iets voor 2 uur gaat de verlichting van west naar noord weer aan.

Sinds 2017 is de Elizabeth Tower in restauratie, dus verloopt de procedure net iets anders (zo staan de slagmechanismes al uit).

Hierna kunnen de mannen weer de 334 treden van de Elizabeth Tower af en kunnen ze beginnen aan al die andere klokken in de Palace of Westminster. Een andere opvallende klok op het landgoed is de Vulliamy 807-klok. Deze staat in de Members ‘Staircase in het House of Commons. Het is de oudste klok op het landgoed en dateert van vóór de brand van 1834. Hij staat al bijna 200 jaar in het parlement en is geleverd door Benjamin Lewis Vulliamy (1780 – 1854). De klok is besteld voor de Members Waiting Room op 30 december 1822. 

Hoe blijft de Elizabeth Tower op tijd?

Met een penny… De klokmakers controleren regelmatig de klok of hij op tijd loopt met GMT (Greenwich Mean Time) of BST (British Summer Time). Mocht dit niet het geval zijn, kan dit opgelost worden met een oude penny. De slinger die de tijd regelt gaat heen en weer met tussenpozen van twee seconden. Door veranderingen in de lucht kan dit proces sneller of langzamer gaan. Wanneer er een oude penny bovenop de slinger wordt geplaatst gaat de klok met 2/5e van een seconde sneller over een periode van 24 uur. Wanneer de klokmakers er één af halen gaat hij langzamer. De specialisten houden zo de klok precies op tijd met een marge van twee seconden.

Bekijk deze video maar eens:

Meer informatie

Meer informatie over Londen? Bekijk onze Londen pagina.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken