Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Tweede Wereldoorlog in het Londen van nu

Gepubliceerd op 13 juli 2017 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Ondanks dat Groot-Brittannië niet bezet is geweest in de Tweede Wereldoorlog, heeft de oorlog gevolgen gehad voor het land. Raketten, maar ook de angst voor de oorlog heeft het straatbeeld doen veranderen. Vooral in Londen, en daar zijn nog steeds veel plekken die herinneren aan deze tijd.

Oorlogsschade Tweede Wereldoorlog in Londen

Tijdens de oorlog zijn er vele V1- en V2-raketten op Londen neergekomen, deze hebben veel schade aangericht. Naast de vele duizenden doden die er zijn gevallen, zijn er ook veel gebouwen platgebombardeerd. De meeste hebben weer plaatsgemaakt voor nieuwe, maar sommige staan nog (half) overeind.

De St Paul’s Cathedral is tijdens de Blitz beschadigd geraakt, maar is daarna weer gerestaureerd. De American Memorial Chapel herinnert nog aan deze gebeurtenis. In deze herbouwde kapel worden nu de 28.000 Amerikaanse soldaten die in Groot-Brittannië gestationeerd waren herdacht.
Adres: St. Paul’s Churchyard – Metro: St Paul’s

In Wood Street staat er de eenzame toren van de St Alban kerk. De bombardementen hadden niet veel van de kerk overgelaten, de ruïne is (in 1965) opgeruimd, maar de toren is blijven staan. Nu een beetje een vreemde eend tussen alle grote kantoorpanden om de toren heen.
Adres: Wood Street/Love Ln – Metro: St Paul’s

De kerk St Dunstan in the East werd ook zwaar beschadigd in 1941 tijdens de Blitz. Wren’s toren en spits overleefde de bombardementen. De Anglicaanse kerk besloot na de Tweede Wereldoorlog de kerk niet te herbouwen. In 1967 besloot de City of London dat de resten worden opgenomen in een openbare tuin, die in 1970 geopend werd.
Adres: St Dunstan’s Hill – Metro: Monument of Tower Hill

Christ Church Greyfriars is ook een kerkruïne in Londen, nu behoort het tot een openbare tuin vlakbij de St Paul’s Cathedral.
Adres: Newgate Street – Metro: St Paul’s

Musea

De Britten zijn goed in musea, en dus ook in die over oorlog. Er zijn er verschillende in Londen over (o.a.) de Tweede Wereldoorlog.

HMS Belfast, Londen

IWM is eigenaar van drie van dat soort musea. HMS Belfast kent bijna iedereen van de foto’s van de Tower Bridge, want daar ligt het oorlogsschip vlakbij. De HMS Belfast heeft meegevochten in de Tweede Wereldoorlog tijdens D-Day en in het poolgebied (tijdens de jacht op de Scharnhorst). De naam verwijst naar zijn bouwlocatie, het schip komt namelijk uit Belfast van dezelfde makers als de Titanic, Harland and Wolff. Nu kun je er ontdekken hoe het leven tijdens oorlog op zee was.
Adres: The Queen’s Walk – Metro: London Bridge

Churchill Cabinet War Rooms, Londen

Een van de andere musea van IWM is Churchill War Rooms , vlakbij het St James Park. Deze kelder/werkplaats werd in 1938 ingericht mocht er een oorlog uitbreken. Het moest er veilig zijn voor eventuele luchtaanvallen. Exact een week voor de inval in Polen in 1939 was de kelder klaar. Het oorlogskabinet en Winston Churchill (de premier van dat moment) maakten zo’n zes jaar gebruik van deze werkruimte. Na de oorlog is dit verblijf nog lang geheim gebleven. In 1948 werd het als monument benoemd, maar konden nog weinigen het bezoeken. Pas in de jaren tachtig opende Thatcher (na een verbouwing) de deuren voor het grote publiek. Nu kan iedereen zien hoe hier het land (en de oorlog) werd geregeerd.
Adres: Clive Steps, King Charles Street – Metro: St James’s Park of Westminster

Imperial War Museum, Londen

Het derde en misschien wel meest indrukwekkende museum van IWM in Londen is het Imperial War Museum. Trek maar een middag (of dag) voor dit gratis museum uit als je alles wil zien. Het museum werd opgericht in 1917 als herdenking aan de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. In 1936 moest het museum noodgedwongen verhuizen omdat het pand afbranden. Het werd het huidige gebouw, wat ooit een psychiatrisch instituut is geweest. In de Tweede Wereldoorlog werd al gelijk begonnen met het aanleggen van de collectie over die oorlog. Hierdoor is de collectie zeer indrukwekkend. Vanaf 1953 is het museum alle oorlogen van het Verenigd Koninkrijk gaan tentoonstellen. The Holocaust Exhibition is één van de permanente en zeer indrukwekkende exposities.
Adres: Lambeth Road – Metro: Lambeth North

Het Royal Air Force museum is gratis toegankelijk en duikt dieper in op de vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog (maar ook andere tijden). Van de honderden vliegtuigen die ze tentoonstellen zijn er zo’n 35 uit 1939-1945. Ook online op de website van het RAF-museum kun je veel informatie vinden over piloten en vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Adres: Grahame Park Way – Metro: Colindale

Natuurlijk is er ook in het National Army Museum en National Maritime Museum aandacht voor de periode 1939-1945 besteed. Beide musea zijn ook nog eens gratis te bezoeken.

Monumenten Tweede Wereldoorlog in Londen

In Londen vind je ook vele monumenten die er zijn om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Wij zetten er hier vijf op een rij, maar er zijn er veel meer.

The Woman of World War II Memorial

Door middel van het The Woman of World War II Memorial worden de vrouwen uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het monument is pas in 2005 onthuld en laat verschillende vrouwenuniformen zien, wijzend op de diversiteit van de vrouwen tijdens de oorlog.
Adres: Whitehall – Metro: Westminster Station

Animals in War herdenkt alle beesten die gebruikt zijn (en vaak stierven) door het Britse leger tijdens de oorlogen.  Het monument laat ezels, paarden, kamelen en olifanten zien, die vaak voor het zware transportwerk werden ingezet.
Adres: Brook Gate – Metro: Marble Arch

Battle of Britain Memorial

De Battle of Britain Memorial is ter ere van ieder die meegevochten heeft in de strijd van de Tweede Wereldoorlog. Het indrukwekkende beeldwerk staat aan de rand van de Theems tegenover de London Eye.
Adres: Victoria Embankment – Metro: Westminster

Het Australian War Memorial herdenkt alle gevalle Australische soldaten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, zo’n 102.000. De granieten stenen zijn gegraveerd met de namen van de 23.844 steden waar de Australische soldaten zijn geboren.
Adres: Grosvenor Pl – Metro: Hyde Park Corner

Queen Elizabeth onthulde in 2012 Monument Bomber Command, deze herdenkt de 55.573 soldaten die in dienst van Bomber Command tijdens de oorlog omkwamen. Het monument staat in Green Park waar er meerdere monumenten te vinden zijn.
Adres: Piccadilly – Metro: Hyde Park Corner


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken