Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » London Eye, bekijk Londen vanuit een reuzenrad

Gepubliceerd op 27 april 2019 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Ondanks dat hij pas sinds 2000 (officieel 31 december 1999) is geopend, is het toch één van de meest iconische attracties van de Britse hoofdstad. Er staan dus ook regelmatig rijen toeristen te wachten voor de London Eye.

De London Eye heeft met zijn 135 meter hoogte natuurlijk een prachtig uitzicht over de stad Londen. Gelukkig voor ons zijn de 32 cabines te bezoeken en kunnen ze 25 mensen per cabine herbergen. De cabines zijn rolstoelvriendelijk en beschikken over airco.

Wanneer je instapt in het alsmaar draaiende rad (hij gaat zo langzaam dat je met een gerust hart kan instappen) kun je een half uur genieten van vergezichten over de stad (en verder). Je kunt tot wel veertig kilometer ver kijken. Dat zorgt ervoor dat je de verschillende luchthavens kan zien, 36 bruggen over de Theems en zeven graafschappen. Natuurlijk heb je ook prachtig uitzicht over Houses of Parliament, Westminster Abbey en andere bekende gebouwen.

De London Eye is ieder jaar, sinds 1999, deel van de bekende vuurwerkshow in Londen op nieuwjaarsnacht. Daarnaast is ook het reuzenrad altijd verlicht, vaak ook in speciale kleuren vanwege bijzondere gelegenheden.

London Eye

Geschiedenis London Eye

De London Eye kent vele sponsors in zijn geschiedenis. Het begon met British Airways, ging in 2015 over naar Coca-Cola en is sinds 2020 van lastminute.com. Architectenbureau Marks Barfield Architects ontwierp het reuzenrad in opdracht van de Britse luchtvaartmaatschappij. Voor de bouw zijn er producten vanuit heel Europa gebruikt, waaronder ook een aantal onderdelen uit Nederland.

Op 31 december 1999 opende Tony Blair de attractie, al werd hij pas in maart geopend voor publiek. Toen was het het grootste reuzenrad van de wereld, inmiddels al een tijdje niet meer. Het was toendertijd ook het hoogste uitzichtpunt in Londen, inmiddels overtroffen door The Shard. Toen het reuzenrad opende zou het nog een tijdelijke attractie zijn. In juli 2002 kregen de eigenaren toestemming om permanent te blijven staan.

De London Eye kreeg 32 capsules, gelijk aan het aantal Londen boroughs. Ze zijn genummerd van 1 tot en met 33, nummer 13 is weggelaten vanwege bijgeloof. Ze draaien met 26 cm per minuut, zodat er alleen gestopt hoeft te worden bij gehandicapte passagiers. In 2009 zijn de capsules vernieuwd.

Locatie/bereikbaarheid London Eye

Het reuzenrad ligt op de zuidelijke oever van de Theems, tegenover het Palace of Westminister (Big Ben). Niet over het hoofd te zien wanneer je er in de buurt bent en ook makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Underground/metro: Westminster, Waterloo, Embankment en Charing Cross
Trein: Waterloo en Charing Cross
Bus: 211, 77, 381 en bijna alle sightseeing bussen
Boot: Verschillende boot ferries stoppen bij de Coca-Cola London Eye Pier

Tickets en openingstijden

De openingstijden van de London Eye variëren het hele jaar door. De attractie opent om 10.00 uur en sluit in de zomer (juli en augustus) om 20:30 uur. In de andere maanden sluit hij om 18:00 uur, met uitzondering van schoolvakanties en weekenden in het voor- en najaar.

Er zijn verschillende kaartjes te koop, van gewoon tot luxe met champagne of Fast Track (kaartjes waarmee je de rij kan overslaan). Maar ook in combinatie met andere attracties.

Tip: koop je kaartjes online, dat scheelt in ieder geval al één rij en teleurstelling. Plus je krijgt korting (tot 15%) als je je ticket online koopt. Kaartjes kun je het beste via de website van de London Eye kopen.

Wist je dat de London Eye…

 • 135 meter hoog is?
 • 1.700 ton weegt?
 • 32 cabines heeft?
 • Er 25 mensen in één cabine passen?
 • Het rad niet stil hoeft te staan om deze mensen in en uit te laten stappen?
 • Op 31 december 1999 geopend werd door toenmalig minister-president Tony Blair?
 • Het echter pas in maart 2000 toegankelijk was voor het – publiek wegen technische problemen?
 • Zo’n 6000 keer per jaar rond gaat?
 • Er een half uur over doet om een ronde te maken?
 • De rij vaak ervoor vaak langer duurt dan de rit erin, maar je sneller toegang krijgt door middel van het duurdere Fast Track kaartje?

Meer informatie

Informatie over openingstijden en entreeprijzen: www.londoneye.com

Meer informatie over (bezienswaardigheden in) Londen: Britblog.nl/Londen


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken