Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Ontdek Kew Gardens: de botanisch tuin van Londen

Gepubliceerd op 15 mei 2023 | Laatst aangepast op 3 oktober 2024

Een plek die je niet mag missen wanneer je wat langer in Londen bent is Kew Gardens, officieel Royal Botanic Gardens, Kew. Het is een van de meest indrukwekkende botanische tuinen ter wereld. Gelegen aan de oever van de rivier de Theems, is Kew Gardens een toevluchtsoord voor de natuur en een paradijs voor plantenliefhebbers.

Geschiedenis van Kew Gardens

In 1631 laat de rijke Londense zijdehandelaar Samuel Fortrey een rood bakstenen gebouw in Nederlandse stijl bouwen. Wanneer George II en koningin Caroline het gebouw, Dutch House, zien zijn ze enthousiast. Ze zien er een perfecte plek in voor hun drie oudste dochters. In 1729 huren ze Kew Palace (in 1781 kopen ze het pas). Ze komen er regelmatig als ze rust willen. De tuinen krijgen een mooie indeling waar de familie regelmatig geniet. Prinses Augusta laat de tuinen rond het paleis vergroten. De Schotse architect William Chambers ontwerpt de tuinen. Ook een aantal gebouwen in de tuinen zijn zijn idee, waaronder de oranjerie en verschillende folly’s zoals een pagode.

In 1759 richt de familie echter de Kew Gardens op, als koninklijke botanische tuin. Het is bedoeld als een plek voor wetenschappelijke studie en onderzoek van planten uit de hele wereld. Menig ontdekkingsreiziger stuurt zaden op of neemt planten mee. Pas vanaf 1840 kan het gewone publiek de botanische tuin bezoeken, nadat koningin Victoria de tuinen openstelt.

Tegenwoordig heeft het meer dan 50.000 levende planten, een van ’s werelds grootste collectie aan kassen, en een bibliotheek van meer dan 750.000 boeken, manuscripten en tekeningen. Sinds 2003 staan de tuinen ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Video Royal Botanic Gardens, Kew

Ontdek de prachtige tuinen van Kew Gardens

Als je eenmaal binnenkomt bij Kew Gardens, word je omgeven door een wereld van levendige kleuren, geuren en texturen. De tuinen zijn verdeeld in verschillende zones en elk biedt zijn eigen unieke ervaring. Van de prachtige Victoriaanse Palmenkas tot de magnifieke Waterleliehuis, de tuinen hebben voor elk wat wils.

Hier zijn enkele van onze hoogtepunten op tuingebied, die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Kew Gardens:

Palm House (Palmenkas)

In de palmenkas uit 1844 heerst een tropisch klimaat. Het was de eerste kas van dit formaat dat is gebouwd. Architecten leenden dan ook technieken uit de scheepsbouwindustrie, omdat ze geen eerdere ervaring hadden. In dit regenwoud zie je tropische planten zoals de oudste potplant ter wereld, cacaoboom, rubberboom of de ziektebestrijdende maagdenpalm.

Waterlily House (Waterleliehuis)

Dit prachtige glazen gebouw is een oase van rust en sereniteit en biedt een thuis voor enkele van de grootste en meest indrukwekkende waterlelies (Victoria Amazonica en Victoria Cruziana) ter wereld. Daarnaast huist deze kas ook varens, papyrus en hangende kalebassen.

Temperate House

In deze ’s werelds grootste Victoriaanse kas kun je 245 zeldzame planten kan zien. De 1500 plantensoorten groeien normaal alleen in Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en de eilanden in de Stille Oceaan.

Als je geluk hebt, kun je er de Ensete ventricosum zien bloeien. Deze tot tien meter hoge plant gaat dood nadat het één keer heeft gebloeid, wij hadden dat geluk (zie foto).

Rose Garden

Met meer dan 170 verschillende rozen in verschillende kleuren is de Rose Garden in de zomer een van de meest adembenemende en kleurrijke plekken in Kew Gardens. The Rose Garden is oorspronkelijk ontworpen door de beroemde Engelse landschapsarchitect William Nesfield in 1848, maar is pas sinds 1920 met rozen beplant.

Tree Top Walkway (Boomtoppenloopbrug)

Tree Top Walkway (Boomtoppenloopbrug)

Voor een adembenemend uitzicht op de boomtoppen in Kew Gardens moet je de Tree Top Walkway bezoeken. Deze 18 meter hoge loopbrug biedt een spectaculair uitzicht over de bomen en Temperate House. Vanaf de Tree Top Walkway ontdek je het leven bovenin de toppen van de bomen, denk bijvoorbeeld aan vogels en insecten, korstmossen en paddenstoelen.

Japanse tuin

Deze prachtige tuin is ontworpen om de schoonheid en rust van de Japanse cultuur te weerspiegelen. Het omvat traditionele elementen zoals bonsaibomen, lantaarns en bruggen over een rustige vijver vol met koikarpers. Het is een van de meest populaire plekken in Kew Gardens en biedt een rustige en serene omgeving om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Princess of Wales Conservatory
Davies Alpine House
Cactussen in Kew Gardens

Andere kassen

In de Alpen groeien unieke soorten die tegen kou, wind en droogte kunnen. In de Davies Alpine House zijn de omstandigheden perfect voor deze planten en bloemen, die normaal groeien waar geen boom overleeft. De kas uit 2006 heeft dan ook een speciale vorm. Om deze kas ligt de Rock Garden (rotstuin), met planten die tussen de rotsen groeien en een watervalletje.

Vlakbij de Davies Alpine House ligt ook het Bonsai House, waar je bonsai boompjes kan bekijken.

In de Princess of Wales Conservatory ga je naar de woestijn, verwacht bijvoorbeeld cactussen en de bekerplant, maar ook watertjes met de bijbehorende planten.

Voorjaarstuinen

Ga terug in de tijd van de royals in Queen’s Garden bij Kew Palace. Deze tuin is vooral mooi in het voorjaar (mei/juni) wanneer o.a. de laburnum pergola bloeit.

In april en mei moet je richting Rhododendron Dell, waar allerlei Rhododendron in verschillende kleuren te zien zijn.

Ga naar de Woodland Walk/ Natural area in het voorjaar, hier zie je eerst de wilde knoflook/ daslook (witte bloemen in april/ begin mei) en daarna de boshyacint (paars/blauwe bloemen in eind april/mei).

Ontdek de gebouwen van Kew Gardens

Je zal wellicht alleen tuinen verwachten in de Kew Gardens, maar het gebied heeft ook enkele prachtige gebouwen die het bezoeken waard zijn. Al is het alleen maar Kew Palace, waar alles mee begon. Wij hebben een aantal hoogtepunten van de Kew Gardens gebouwen voor je op rijtje gezet:

Kew Palace

Bekijk het gebouw waar het allemaal begon. Het interieur is terug gebracht naar de 19e eeuw, toen George III er woonde. Hij is hier in die tijd opgesloten vanwege zijn geestesziekte. Ontdek meer over deze geschiedenis in het huis, en geniet van het interieur.

Vlak bij het paleis vind je ook Royal Kitchens, waar je kan zien hoe de keuken van de hogere klassen in Georgische Engeland er uit zag.

Queen Charlotte's Cottage

Queen Charlotte’s Cottage

Dit schattige huisje met rieten dak is in 1772 gebouwd voor koningin Charlotte. Het is de ideale plek om even uit te rusten tijdens haar wandelingen in de tuin. Het huisje kent twee grote ruimtes; prentenkamer en de beschilderde picknickkamer.

Alleen open in het weekend van 11:30-15:30 uur.

Draak van Great Pagoda
Great Pagoda, Kew Gardens
Uitzicht vanuit de Great Pagoda

Great Pagoda

De toren Great Pagoda is in 1762 gebouwd als een geschenk voor prinses Augusta, de stichter van de tuinen. Het is een van de vele Chinese gebouwen die Sir William Chambers ontwierp voor Kew Gardens. De Great Pagoda is in 2018 gerestaureerd. Hierbij zijn de 80 draken die oorspronkelijk de daken sierden, elk gesneden uit verguld hout, weer toegevoegd. Eén van de draken is met middelen die bij het originele bouwwerk zijn gebruikt, geverfd.
Het gebouw is zo’n 50 meter hoog en op de negende verdieping (na 253 treden) heb je een prachtig uitzicht over de tuinen en Londen. Je kunt o.a. The Shard, London Eye en Wembley Stadium zien.

Je betaalt enkele ponden extra voor een ticket voor de Great Pagoda , die je het best van tevoren kan aanschaffen. Het gaat namelijk op tijdslot. Je krijgt een half uur de tijd om naar boven te klimmen, van het uitzicht te genieten en weer terug te lopen. Wat meer dan tijd genoeg is.
Helaas is de Great Pagoda in Kew Gardens dicht in de herfst en winter.

Shirley Sherwood Gallery of Botanical Art

Shirley Sherwood verzamelde tekeningen van bloemen en planten. Deze indrukwekkende collectie is nu te zien in deze galerij. Daarnaast zijn er ook nog afbeeldingen te zien uit Kew’s archief van 200.000 botanische afbeeldingen. Ook zijn er vaak nog tijdelijke tentoonstellingen.

The Hive, Kew Gardens

The Hive

Ontdek hoe het leven is in een bijenkorf. Dit kunstwerk is een huis voor bijen op mensenformaat. De installatie is zo’n 17 meter hoog en staat midden in de bloemenweide en bestaat uit aluminium en duizend LED-lampjes. De plek waar bijen zich thuis voelen. Hier leer je ook meer over deze belangrijke diersoort, die leven geeft aan de bloemen om je heen.

Marianne North Gallery

In deze galerij kun je de schilderijen van Marianne North bekijken. Meer dan 800 botanische schilderijen bedekken de muren. Verwacht planten in hun natuurlijke omgeving uit de 19e eeuw.

Kew Garden voor kinderen

Er is ook genoeg te doen voor kinderen in Kew Gardens. De boomtoppenroute is natuurlijk er al één van, maar er is ook een Children’s Garden van 10,000m2. Hier zijn trampolines, waterpompen, bambootunnel en speeltoestellen voor kinderen van twee tot twaald. Dit alles natuurlijk omgeven door prachtige bloemen en planten.

In de The Natural Area is een insectenhotel en een levensgrote dassenburcht van een meter hoog. Er is ook een boomstammenpad waar je je evenwichtsvaardigheden kunt testen.

Kinderen (en volwassenen) kunnen tegen betaling genieten van de Kew Explorer land train, een trein die je door de tuinen voert en je meeneemt op een ontdekkingsreis naar de plantenwereld.

Vier jaargetijden

In de herfst transformeren de bomen in Kew Gardens in prachtige tinten van geel, oranje en rood, waardoor de tuinen eruitzien als een schilderachtig herfstlandschap. Het is ook het seizoen van de pompoenen, en Kew Gardens organiseert elk jaar een pompoenfestival waarbij duizenden pompoenen worden tentoongesteld in creatieve en artistieke installaties.

In de winter is Kew Gardens omgetoverd tot een betoverend winterwonderland met duizenden fonkelende lichtjes die de tuinen op magische wijze verlichten. De jaarlijkse ‘Christmas at Kew’ -ervaring omvat een betoverende wandeling door de verlichte tuinen en een bezoek aan de schaatsbaan van Kew Gardens, die zich bevindt naast de Victoriaanse Palmenkas.

In de lente en zomer bloeien natuurlijk de meeste bloemen en planten waardoor het dan sowieso prachtig is.

Een bezoek aan Kew Gardens

Een bezoek aan Kew Gardens duurt ongeveer 3 uur. Het zal echter sterk per persoon verschillen, maar drie uur is toch wel waar je minimaal rekening mee moet houden. De botanische tuinen zijn 132 hectare groot en van de ene naar de andere kant lopen kost je ongeveer 40 minuten, maar dan ben je nog geen kas of ander gebouw in geweest. Ben je dol op fotograferen? Houdt dan maar rekening met een langere tijd van vermaak, want je blijft er mooie dingen zien.

Wij besteden er ruim 4,5 uur, dit was inclusief een bezoek aan de Great Pagoda. In deze tijd hebben we veel gezien, maar nog niet alles.

Bekijk goed hoeveel tijd je hebt (of er wil besteden) en wat je het liefst wil zien. Dit kan ook per maand verschillen, omdat er andere planten in bloei zijn. Zo waren wij er in mei, toen de boshyacinten in bloei stonden, waardoor we een bezoek aan het Woodland niet konden overslaan.

Een bezoekje aan de Temperate House en Palm House zou ik sowieso niet overslaan!

Je kunt ook (gratis) rondleidingen krijgen, bekijk hier welke op dit moment aangeboden worden.

Openingstijden en tickets Kew Gardens

De openingstijden van Kew Gardens wisselen met de seizoenen. Ondanks dat de tuinen langer open kunnen zijn, zijn de kassen en gebouwen maximaal open van 10-17 uur. De koninklijke gebouwen zijn geopend van 11 tot 16 uur. Queen Charlotte’s Cottage is alleen open in de weekenden (11:30-15:30 uur). Laatste toegang tot de tuinen is een uur voor sluitingstijd.

Tweede week van januari t/m eind januari: 10-16 uur
Februari: 10-17 uur
Maart: 10-18 uur
April: 10-19 uur
Mei t/m augustus: maandag-vrijdag 10-19 uur
Mei t/m augustus: zaterdag-zondag (en Bank Holidays) 10-20 uur
September: 10-19 uur
Oktober: 10-16 uur
November t/m eerste week januari: 10-15 uur.
24 en 25 december gesloten.
Bekijk alles openingstijden hier .

Kew Botanic Gardens ingang

Wanneer je je tickets van tevoren (minimaal 48 uur) koopt, krijg je korting. Dit kan via het boekingssysteem op de website van Kew Gardens. Tickets zijn in de off peak maanden (november t/m januari) goedkoper. In de zomer hebben de tuinen ook een goedkoper kaartje voor als je het park na 16 uur wil bezoeken.

Kom je met de trein? Dan kun je met 2FOR1 twee tickets voor de prijs van één kopen, bekijk de voorwaarden op hun website.
Toegang tot de Kew Gardens zit ook in de Londen Pass.

Locatie en bereikbaarheid

Kew Gardens liggen in het zuidwesten van Londen in de wijk Richmond upon Thames. De tuinen hebben verschillende ingangen, waardoor je meer mogelijkheden hebt om Kew te bezoeken.

Metro: Kew Gardens station (500 meter van Victoria Gate). De District Line (Richmond branch) en London Overground komen hier (zone 3).
Bus: 65 stopt bij Lion Gate, Elizabeth Gate en Victoria Gate. 110 stopt bij Kew Gardens station en Elizabeth Gate. Routes 237 en 267 stoppen bij Kew Bridge station.
Trein: Kew Bridge station (800 meter van Elizabeth Gate)
Boot: Kew Pier, twee/drie keer per dag te bereiken vanaf Westminster Pier (400 meter van Elizabeth Gate). Kijk op de website van Thames river boats voor meer informatie.
Auto: Er zijn zeer beperkt parkeerplekken bij Kew Gardens (TW9 3AF). Richmond Athletic Grounds (TW9 2SF) zijn op 20 minuten lopen van de tuinen.

Meer informatie

Lees hier meer over wat je kunt doen in Londen, of bezoek andere botanische tuinen zoals het Eden Project in Cornwall.


Geschreven door:


2 reacties op “Ontdek Kew Gardens: de botanisch tuin van Londen”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken