Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Bezienswaardigheid Londen: Tower of London

De oudste bezienswaardigheid van Londen. Fort, paleis, gevangenis en nu toeristische trekpleister. De London Tower herbergt vele geheimen, mooie verhalen en natuurlijk de kroonjuwelen.

Een bezoek aan de Tower kan wel een dag duren, maar er is natuurlijk meer te ontdekken in Londen. Houd daarom rekening met een bezoektijd van zo’n drie uur.

Gratis rondleiding

Een van de hoogtepunten is een Yeoman Warder tour door de Tower. Deze hoef je niet te boeken, je sluit gewoon aan. Ze beginnen bij de entree van de Tower. Let er wel op dat deze populair kunnen zijn en je dus even moet wachten tot je kan deelnemen, maar het is zeker de moeite waard.

Een Yeoman Warder (ook wel bekend als Beefeaters) leeft in de Tower en bewaakt hem. Hij kan je dus alles vertellen over de geschiedenis van de Tower of London. Daarnaast zijn zij ook de kenners van spookverhalen, executies en legendes.
Yeoman Warders moeten minimaal 22 jaar in de strijdkrachten hebben gediend en de rang van warrant officer hebben bereikt. Daarnaast moeten zij ook de medaille voor lange dienst en goed gedrag hebben gekregen. Het zijn dus zeker niet zomaar gidsen.

Naast de gratis rondleiding kun je ook een audiotour doen (ook in het Nederlands). Deze kun je kopen in de Beefeater Shop of online alvast kopen bij je ticket. Er zijn verschillende tours mogelijk met de audiotour.

Kroonjuwelen

Ook al wordt de Tower al jaren niet meer gebruikt als paleis van de Koninklijke familie, de juwelen liggen er nog wel. Deze prachtige wereldberoemde collectie van 23.578 edelstenen beschikt over items die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt tijdens koninklijke ceremonies.

The Crown Jewels, onderdeel van de Royal Collection, zijn de krachtigste symbolen van de Britse monarchie en hebben een diepe religieuze en culturele betekenis in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.

De juwelen liggen onder zware bewaking in het Jewel House. Ze liggen hier al sinds 1661 en zijn te bezoeken tijdens je bezoek aan de Tower of London. Houd wel rekening met een lange rij voor het Jewel House.

Geschiedenis Tower of London

De geschiedenis van de Tower is lang, heel lang. Te lang om even in een blog te benoemen, dus proberen we het maar zo goed mogelijk samen te vatten in de hoogtepunten.

Rond 1070 begon Willem de Veroveraar met een fort aan de Theems. Hij had het land in 1066 voor zich gewonnen, maar was nog steeds bang voor rebelse tegenhangers. Hij liet het kasteel in 20 jaar bouwen. Het stenen fort viel op in het houten Londen en was uniek in Engeland.

Henry III (1216-72) en Edward I (1272-1307) breidden het fort van Willem uit met enorme verdedigingsmuren met een reeks kleinere torens en een vergroting van de gracht.

Het koninklijke huis gebruikten de toren in tijden van moeilijkheden om zichzelf en hun bezittingen te beschermen. De Tower diende voor het laatst als paleis in de tijd van Jacobus I (1566-1625). Wapens en harnassen werden hier gemaakt, getest en opgeslagen tot de jaren 1800.

In de Tower of London werden ook alle munten van het rijk gemaakt. Dit gebeurde in de Mint toren vanaf het bewind van Edward I tot 1810.

De Tower is ook jarenlang gebruikt als gevangenis voor met name gevangenen uit de hogere kringen. Zo zat koningin Elizabeth I een tijdlang gevangen in de Tower tijdens het bewind van haar zuster Maria Tudor. Een van de laatste gevangenen die vastzat in de Tower was Rudolf Hess tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tweeling Ronald en Reginald Kray zat er in 1952 een paar dagen vast wegens dienstweigering.

Tips Tower of London

Bezoek de Tower het liefst op een doordeweekse dag in de ochtend, omdat het dan op zijn rustigst is. Ga gelijk na opening richting de kroonjuwelen, zodat je daar niet in de rij hoeft te staan.

Ga bij de Medieval Palace omhoog om de muren en de torens te bezoeken, als je hier begint kun je ze allemaal zien zonder op en neer te hoeven lopen.

Een tour door een Yeoman Warder is echt de moeite waard!

Locatie/bereikbaarheid

Uitzicht Tower Bridge

De Tower is gelegen aan de oever van de Theems, vlakbij de Tower Bridge.

Underground/Metro: Tower Hill (of Aldgate, Aldgate East, Tower Gateway, Monument en London Bridge)
Overground: Fenchurch Street
DLR: Tower Gateway
Bus: 15, 42, 78, 100, RV1 en de sightseeing bussen
Boot: Verschillende ferries stoppen bij de Tower Pier

Tickets en openingstijden

Kaartjes kun je het beste online kopen via de website van de Tower. Vooraf kopen zorgt ervoor dat je niet in de rij bij de kaartverkoop hoeft en dat je tot 10% korting krijgt.

De Tower of London is dagelijks geopend, behalve van 24 t/m 26 december en op 1 januari.

Zomer (maart – oktober)
Dinsdag-zaterdag: 09:00-17:30 uur
Zondag-maandag: 10:00-17:30 uur
Laatste toegang: 17:00

Winter (november – februari)
Dinsdag-zaterdag: 09:00-16:30
Zondag-maandag: 10:00-16:30 uur
Laatste toegang: 16:00

Ceremony of the keys

Wil je bij deze bijzondere ceremonie aanwezig zijn? Dan moet je er op tijd bij zijn. Tickets zijn gratis maar schaars. Je kunt ze boeken via de website van HRP . Dit moet je al maanden van te voren doen (soms tot wel een jaar van te voren).

Meer informatie Tower of London

Wil je meer te weten komen over het leven en de raven in de Tower of London? Dan raden we je aan om het boek De Ravenmeester te lezen.

Meer informatie over openingstijden en entreeprijzen: www.hrp.org.uk/tower-of-london

Meer over de bezienswaardigheden in Londen: britblog.nl/londen


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken