Gepubliceerd op 23 september 2019 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Soms vergeet je wel eens wat. Als groot Verenigd Koninkrijk liefhebber heb ik altijd nog wel wat ponden over. Ze komen de volgende keer wel weer van pas. Maar als je ze dan vergeet, kunnen ze de keer erop al niet meer geldig zijn. Ik ging naar de Bank of England om mijn oude ponden in te leveren voor nieuwe.
De Bank of England heeft de oude briefjes van 5, 10, 20 en 50 inmiddels ingeruild voor nieuwe briefjes gemaakt van Polymeer. Inmiddels zijn alle briefjes, dus die van vijf, tien, twintig en vijftig pond vervangen. Nieuwe briefjes met koning Charles III komen vanaf 5 juni, de oude briefjes met Queen Elizabeth blijven gelden.
De vervanging van de oude briefjes ging vrij vlot. Waar in Nederland de oude briefjes gewoon langzaam uit de roulatie worden gehaald, zijn ze in Groot-Brittannië wat hardhandiger. Bij het uitbrengen van de nieuwe briefjes wordt een datum bekend gemaakt waarop de oude briefjes niet meer geldig zijn. Hier zit minimaal zes maanden tussen, wat best snel is. Op dit moment kun je al niet meer betalen met de oude briefjes van 5 t/m 50 pond.
En zo kan het dus voorkomen dat je nog oude briefjes hebt. Het postkantoor kan ingetrokken bankbiljetten accepteren als betaling voor goederen en diensten. Sommige banken ruilen oude briefjes ook nog om voor nieuwe exemplaren, maar dit hoeven ze niet te doen. Dit kun je dus altijd proberen als je niet naar Londen gaat. Wil je echter zeker er van zijn dat je je oude ponden kan inwisselen kun je naar de Bank of England in Londen.
Bank of England
De Bank of England heeft een vrij groot kantoor in het centrum van Londen. Als je uitstapt bij metrostation Bank (waar anders?) kun je er haast niet om heen.
Wanneer je alleen (je mag niet met meerdere) naar binnen gaat vragen ze waarvoor je komt. Je geeft dan aan dat je briefgeld komt wisselen. Je laat dat zien en dan controleren ze je tas en krijg je de juiste weg toegewezen. Er is binnen een speciaal loket voor het omwisselen van oud briefgeld.
Toen ik er was, waren er zo’n vier wachtenden voor me en twee loketten open. Wanneer je een groot bedrag omwisselt, duurt dit wel even (legitimeren, formulier invullen etc.), maar bij een klein bedrag geef je gewoon je oude geld af, dit wordt snel gecontroleerd, en je krijgt weer nieuw geld.
Ik ben zo’n tien minuten binnen geweest. Een ervaring rijker en een oud briefje armer. Klaar om mijn nieuw briefje van tien pond te gaan spenderen en ervoor te zorgen dat ik geen oude briefjes van twintig meer overhoud (die er destijds nog waren).
Tip: als je er dan toch bent, bezoek ook eens het Bank of England Museum.
Inwisselen via post
Je kunt oud Engels briefgeld ook inleveren via de post, dit is wel op eigen risico (dus wellicht wil je het verzekerd versturen). Ikzelf heb geen ervaring met deze manier van omwisselen. Maar wat je moet doen is:
- Dit formulier ( banknote exchanges application form) invullen
- Maak een fotokopie van je identiteitsbewijs (paspoort en ID-kaart zijn beide geldig).
- Zorg voor een bewijs van adres. Denk aan de energierekening, huurovereenkomst, bankafschrift en dergelijke. Op het formulier staat wat er nog meer geaccepteerd wordt.
- Geef de BIC/SWIFT-code en je IBAN (International Bank Account Number) op.
- Stuur dit naar Department NEX, Bank of England, Threadneedle Street, Londen EC2R 8AH.
- Je wordt betaald in ponden, hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht door de Bank of England.
- Als een elektronische betaling mislukt, sturen ze een cheque in pond sterling. Deze kun je verzilveren aan de balie van de Bank of England. Gelieve hen 24 uur van tevoren op de hoogte te stellen als je de cheque wil verzilveren.
Oude ponden (munten)
Heb je nog munten? Je weet wel, die mooie ronde ponden. Kleine kans dat je deze nog kan inleveren, maar je kunt het bij een bank proberen. Bij de Bank of England hoef je er in ieder geval niet mee aan te komen.
Wel kun je er ze in een speciale pot voor het goede doel doen, zijn ze toch nog nuttig besteed.
Meer informatie oude ponden
Meer informatie over het vernieuwen van je briefgeld vind je op de website van de Bank of England: www.bankofengland.co.uk
Of wil kijk hier als je meer weten wil Over ponden en andere betaalmiddelen in Groot-Brittannië
Geef een reactie