You are here
Home > Nieuws > Het nieuwe briefje van twintig pond

Het nieuwe briefje van twintig pond

Al eerder schreven wij over de vervanging van de briefjes van vijf en tien pond. Echter worden in 2020 ook de briefjes van twintig pond vervangen. 

Hoe lang de oude briefjes van £20 nog een geldig betaalmiddel zijn is onduidelijk. Begin 2020 komen de nieuwe briefjes in omloop, dan wordt ook bekend gemaakt wanneer de oude briefjes uit de rotatie moeten zijn. Hier zit minimaal drie maanden tussen, daarna kun je er niet meer mee betalen in een winkel. Je kunt ze nog wel bij de Bank of England omwisselen voor een nieuw briefje.

Wanneer dit duidelijk is gaan wij dat natuurlijk vermelden.

twintig pond

Uiterlijk twintig pond

Het nieuwe paarse briefje van 20 pond is het op één na grootste geldbriefje van het Verenigd Koninkrijk en meet 139mm x 73mm.
Het ontwerp heeft natuurlijke typische briefgeld kenmerken zoals het pond teken (£), de waarde (20) en een serienummer. Het precieze uiterlijk wordt nog bekend gemaakt, nu is er alleen een schets bekend (zie boven).

JMW Turner

Joseph Mallord William Turner staat op het nieuwe briefje van twintig pond. William Turner (23 april 1775 – 19 december 1851) was een Engelse romantische kunstschilder, die veel landschappen en vooral marines schilderde.

Op het biljet staat Turner’s zelfportret, geschilderd omstreeks 1799 en momenteel te zien in Tate Britain. Op de achtergrond staat een van de beroemdste schilderijen van Turner, The Fighting Temeraire. Dit was een eerbetoon aan het schip HMS Temeraire, dat een voorname rol speelde in de overwinning van Nelson in de Slag om Trafalgar in 1805.

Het citaat ‘Licht is daarom kleur’ staat ook op het briefje van twintig, een verwijzing naar zijn innovatieve gebruik van licht, schaduw, kleur en toon. Het citaat komt uit een lezing die Turner gaf in 1818. Daarnaast staat ook Turner’s handtekening op het briefje. Deze komt af van zijn testament, waarin hij veel van zijn schilderijen aan de natie overliet.

Veiligheid twintig pond

De veiligheidskenmerken worden pas later bekend gemaakt. Het is al wel bekend dat het biljet van Polymeer is. Polymeerbiljetten zijn schoner, veiliger en sterker. Ze zijn moeilijker te vervalsen en gaan ongeveer 2,5 keer langer mee dan papieren biljetten (dus milieuvriendelijker).

Meer informatie

Voor meer informatie over betaalmiddelen bekijk onze pagina daarover.

Op de website van de Bank of England wordt bekend wanneer dit briefje in omloop komt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top