Home » Reizen » Het nieuwe briefje van twintig pond

Al eerder schreven wij over de vervanging van de briefjes van vijf en tien pond. Echter zijn vanaf 20 februari 2020 ook de briefjes van twintig pond vervangen. 

De oude briefjes van £20 zijn nog tot en met 30 september 2022 een geldig betaalmiddel. De geldigheid van de oude briefjes was langer dan normaal, waarschijnlijk door corona. Daarna kun je er niet meer mee betalen in een winkel. Je kunt ze nog wel bij de Bank of England omwisselen voor een nieuw briefje.

Uiterlijk twintig pond

Het nieuwe paarse polymeer briefje van 20 pond is het op één na grootste geldbriefje van het Verenigd Koninkrijk en meet 139mm x 73mm.

https://youtu.be/QosX5LvJRdM

JMW Turner

Joseph Mallord William Turner staat op het nieuwe briefje van twintig pond. William Turner (23 april 1775 – 19 december 1851) was een Engelse romantische kunstschilder, die veel landschappen en vooral marines schilderde.

Op het biljet staat Turner’s zelfportret, geschilderd omstreeks 1799 en momenteel te zien in Tate Britain. Op de achtergrond staat een van de beroemdste schilderijen van Turner, The Fighting Temeraire. Dit was een eerbetoon aan het schip HMS Temeraire, dat een voorname rol speelde in de overwinning van Nelson in de Slag om Trafalgar in 1805.

Het citaat ‘Licht is daarom kleur’ staat ook op het briefje van twintig, een verwijzing naar zijn innovatieve gebruik van licht, schaduw, kleur en toon. Het citaat komt uit een lezing die Turner gaf in 1818. Daarnaast staat ook Turner’s handtekening op het briefje. Deze komt af van zijn testament, waarin hij veel van zijn schilderijen aan de natie overliet.

Veiligheid twintig pond

Het nieuwe biljet is van Polymeer, net zoals de andere nieuwe briefjes. Polymeerbiljetten zijn schoner, veiliger en sterker. Ze zijn moeilijker te vervalsen en gaan ongeveer 2,5 keer langer mee dan papieren biljetten (dus milieuvriendelijker).

© Bank of England

Het ontwerp heeft natuurlijke typische briefgeld kenmerken zoals het pond teken (£), de waarde (20) en een serienummer. Deze zijn verwerkt in zilverfolie, doorzichtige gedeeltes en op het briefje zelf. Vaak gebruikt als beveiligingskenmerk. Zo is er als je het briefje tegen een uv-lamp houdt, het getal 20 te zien.

Daarnaast zit er op het doorzichtige gedeelte van het biljet een portret van de koningin en de tekst ‘Bank of Engeland £20’. Daarnaast is de Margate vuurtoren en Turner Contemporary te zien.

Boven het doorzichtige scherm is een zilveren 3D kroon te zien. Aan de achterkant van de kroon is een paarse afbeelding te zien met de letter T erin.

Er zijn ook verschillende verhoogde gedeeltes te voelen op het briefje, zoals de woorden ‘Bank of England’ Ook zijn er puntjes verhoogd, zodat blinde en slechtziende de waarde van het biljet kunnen aflezen.

Meer informatie

Voor meer informatie over betaalmiddelen bekijk onze pagina daarover.


Categorieën:

,

Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken