Home » Reizen » Praktisch » Fooi in het Verenigd Koninkrijk

Je bent op vakantie in het Verenigd Koninkrijk en krijgt de rekening van de maaltijd die je net genuttigd hebt. Je bent tevreden over de service en wil graag fooi geven, maar hoeveel geef je dan? En hoe zit het in een pub? Wij geven je in dit artikel informatie over wat je kunt verwachten over het geven van fooi in het Verenigd Koninkrijk. Hierbij maakt het niet uit of je in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland bent.

Houd er rekening mee dat we in dit artikel een indicatie geven over hoeveel fooi je kunt geven. Er zijn geen verplichtingen en het ligt er natuurlijk ook aan hoeveel je kunt missen.

Het concept van fooi in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is fooi een vrijwillige beloning voor goede service. Hoewel het niet verplicht is, waardeert en beschouwd men het als een blijk van tevredenheid over de dienstverlening. Het is belangrijk om te onthouden dat het personeel in het Verenigd Koninkrijk een eerlijk basisloon ontvangt. Fooi is dus geen essentieel onderdeel van hun inkomen, maar wel een mooie aanvulling. Het geven van een extraatje is een manier om je dankbaarheid te tonen en goede service te waarderen.

Fooi in restaurants

In restaurants en bars is het gebruikelijk om ongeveer 10-15% fooi te geven als je tevreden bent met de service. Dit geld geef je meestal aan de ober of serveerster aan het einde van de maaltijd. Het is echter belangrijk om de bon te controleren, aangezien sommige restaurants automatisch een servicekostenpercentage aan de rekening toevoegen. Als er al servicekosten (service charge) zijn inbegrepen, is extra fooi geven niet noodzakelijk. Natuurlijk mag dat altijd wel. Zo mag je ook natuurlijk minder geven dan 10%, alle extraatjes zijn een blijk van waardering.

Wat is service charge?

Je kunt op je rekening in het Verenigd Koninkrijk ‘service charge’ tegenkomen, dit is fooi. Je hoeft dit niet te betalen, maar het wordt wel gewaardeerd. Deze kosten staan er soms bij in restaurants in grote steden. Het is dus nuttig om eerst je rekening te bekijken, voordat je hem betaald en nog extra fooi geeft (wat natuurlijk wel altijd mag). Meestal is de service charge tussen de 10 en 15% van de rekening.

Mag het personeel zelf de fooien houden?

Niet al het personeel in het Verenigd Koninkrijk mag zijn/haar fooi zelf houden. Dit is per bedrijf verschillend, en zou je kunnen vragen aan degene die je helpt. Sommige bedrijven verdelen de fooien over al het personeel, zodat bijvoorbeeld ook de mensen in de keuken er iets van krijgen. Soms mag de persoon die de fooi heeft gekregen het houden. Maar het gebeurt ook dat het regelrecht naar de baas zijn rekening gaat. De Britse regering is bezig met een wet om dit te veranderen, maar deze is er nog niet doorheen.

In een bar/pub

In de bar of pub werkt het weer anders dan in een restaurant, daar verwacht men namelijk geen fooi. Natuurlijk ben je altijd vrij om toch iets te geven, maar ze kijken je dan toch altijd wel een beetje verbaasd aan.

Fooi in hotels

Bij hotels kun je een kleine fooi geven aan het personeel dat je helpt, zoals de kofferdragers. Een paar pond is meestal voldoende om hun inzet te waarderen. Je geeft hotelpersoneel fooi op het moment van de dienstverlening, zoals wanneer ze je bagage naar je kamer brengen. Als je gebruik maakt van roomservice, is het belangrijk om te weten dat er vaak al een servicekostenpercentage aan de rekening is toegevoegd.

Bedankje voor een (gratis) gids in het VK

Hoeveel fooi geef je een gids?

Als je een gratis gids hebt tijdens een stadswandeling, is het gebruikelijk om een fooi te geven als blijk van waardering. Hoewel er geen vaste regels zijn over de exacte hoeveelheid fooi, kun je overwegen om ongeveer 5 tot 10 pond per persoon te geven. Dit is natuurlijk afhankelijk van de duur en kwaliteit van de rondleiding. Dit bedrag kan variëren, afhankelijk van je eigen budget en tevredenheid met de rondleiding. Het is altijd goed om contant geld bij je te hebben om de fooi te kunnen geven. Als je echter niet tevreden bent met de rondleiding of de gids, ben je niet verplicht om een fooi te geven.

Wanneer je een betaalde gids hebt, zou je wat minder kunnen geven. Ben je echter meerdere dagen op pad met deze gids, is 10 pond wel weer een net bedrag. Natuurlijk alles afhankelijk van hoeveel dagen en hoe tevreden je bent met de service.

Fooi bij taxi’s

Bij het nemen van een taxi kun je het bedrag naar boven afronden als een teken van waardering voor de chauffeur. Bijvoorbeeld, als de rit £8,50 kost, kun je £9 betalen. Het geven van fooi aan taxichauffeurs is niet verplicht, maar het is een leuk extraatje voor de Britse taxichauffeur. Het afronden van het bedrag is een eenvoudige manier om je waardering te tonen en ervoor te zorgen dat de chauffeur weet dat je tevreden bent met de rit.

Fooi voor andere dienstverleners in het VK

Voor andere dienstverleners, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, wordt het gewaardeerd fooi te geven als je tevreden bent met de service. Dit wordt meestal gedaan aan het einde van de dienstverlening. Dit is echter niet verplicht en niet verwacht.

Omgaan met fooi

Bij het geven van fooi in het Verenigd Koninkrijk is het gebruikelijk om het bedrag contant te geven, maar steeds meer plaatsen accepteren ook betalingen met betaalkaart/creditcards waarbij je een bedrag kunt toevoegen aan de rekening. Als je contant betaalt, geef dan het extraatje rechtstreeks aan het personeel. Laat het niet op de tafel achter. Als je met een betaalkaart of creditcard betaalt, kun je vaak het bedrag toevoegen op de bon. Zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft hoeveel fooi je wilt geven. Soms kun je het ook aangeven op het pinapparaat (vaak in percentages).

Meer informatie

Lees hier meer praktische informatie voor je verblijf in het Verenigd Koninkrijk.


Categorieën:

,

Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken