Gepubliceerd op 24 februari 2016 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Voordat je naar Groot-Brittannië vertrekt is het handig om te weten hoe het zit met de betaalmiddelen daar. In tegenstelling tot bij ons kun je daar niet met de euro betalen, maar heb je ponden nodig. Hier wat nuttige tips over betalen in Groot-Brittannië.
Valuta en geld wisselen
Munteenheid van Groot-Brittannië is de Grote Britse pond (sterling) – GBP. Het symbool voor het pond sterling is £.
Brits geld is sinds 1971 gebaseerd op het decimale stelsel – er zijn honderd pence in een pond. Hiervoor was er een ingewikkelder geldsysteem wat op Decimal Day makkelijker gemaakt is. Munten hebben de waarden van 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £ 1 en £ 2. Notes hebben de waarden van £ 5, £ 10, £ 20 en £ 50.
De Kanaaleilanden en het eiland Man (Brits Kroonbezit) hebben andere munten en biljetten dan het VK, maar het systeem is hetzelfde. Met de Engelse ponden kun je overal wel betalen. Maar de Noord-Ierse en Schotse ponden worden dan weer niet altijd in Engeland geaccepteerd. Die uit het Brits Kroonbezit sowieso niet.
De Bank of England heeft zijn briefgeld vernieuwd, met het laatste nieuwe briefje van 50 pond op 23 juni 2021 is deze transactie voltooid. Oude briefjes die uit de roulatie zijn genomen kun je nog altijd omwisselen bij de Bank of England. In 2023 is er begonnen met het uitgeven van munten en in 2024 van briefjes met koning Charles. Munten en biljetten met Elizabeth blijven geldig.
Huidige wisselkoers Britse pond
De huidige wisselkoers van het pond is op dit moment als volgt: 1 pond is €1.19, 1 euro is dan weer £ 0.84.
Ponden wisselen en pinnen
Vreemde valuta kunnen gemakkelijk worden ingewisseld bij banken, postkantoren, sommige hotels en Bureau de Change kiosken, die zijn te vinden op de internationale luchthavens en in de meeste stadscentra.
Pinnen in het VK
Je kunt het beste echter geld pinnen. Je moet op het Meastro logo letten, daar kun je pinnen. Soms weigert een pinautomaat buitenlandse passen, probeer dan gewoon een andere pinautomaat. Dit gebeurt echter ook wel eens in winkels/horeca. Hierom is het altijd verstandig om ook contant geld op zak te hebben.
Het Verenigd Koninkrijk is uit de EU, maar niet uit Europa. Daarvoor hoef je je pinpas bij de meeste banken niet te activeren voor ‘buiten Europa’. Je kunt voor de zekerheid altijd checken of dit klopt voor jouw bank.
Extra kosten
Je betaalt bij het geld pinnen wel koersopslag en kosten voor het opnemen van buitenlandse valuta. Bij bankbetalingen in winkels met je pas betaal je koersopslag.
Bij het gebruik van een creditcard heb je geen koersopslag. Echter kunnen ze wel een andere koers gebruiken. Bij ons maakte het uiteindelijk niet veel uit welke kaart we gebruikten.
Het is altijd verstandig om verschillende kaarten en/of contant geld bij je te hebben. Dan heb je altijd iets om op terug te vallen bij weigering.
Wise
Je kunt ook gebruikmaken van Wise , voorheen bekend als TransferWise. Wise is geen bank in de traditionele zin. Het is een online platform dat gespecialiseerd is in internationale geldtransfers, maar bieden inmiddels ook wel pasjes aan die je kunt gebruiken. Ze gebruiken de middenkoerswisselkoers, wat de eerlijkste koers is die beschikbaar is. Dit betekent dat je meer geld voor je geld krijgt bij een besteding in Britse ponden. Je kunt betalen met je mobiele telefoon of voor een paar euro een pinpas aanvragen. Ook als je cash wil kun je met een Wise account tot 200 euro gratis pinnen.
Wanneer je vaker naar landen reist met een andere valuta kan een account bij Wise interessant zijn. Wij hebben al zeer positieve reacties gehad op Wise, er zijn echter ook andere aanbieders waar we geen ervaringen mee hebben of kennen. Denk bijvoorbeeld aan Revolut.
Schotse en Noord-Ierse ponden
In het Verenigd Koninkrijk kun je met je ponden van de Bank of England betalen. Echter hebben ook zeven andere banken het recht om bankbiljetten (ponden) uit te brengen.
In Schotland:
– Bank of Scotland
– Clydesdale Bank
– The Royal Bank of Scotland
En in Noord-Ierland:
– Bank of Ireland (UK)
– AIB Group (UK) (handelt als First Trust Bank in Noord-Ierland)
– Northern Bank Limited (handelt als Danske Bank)
– Ulster Bank Limited
Bankbiljetten uitgegeven door alle zeven banken zijn wettelijke valuta en kunnen in het hele Verenigd Koninkrijk worden geaccepteerd. Maar acceptatie is geen verplichting. Dus de Noord-Ierse pond wordt niet altijd geaccepteerd in Groot-Brittannië en de Schotse niet in Engeland, Wales of Noord-Ierland. Dit komt vaak omdat de winkelier het niet vertrouwd/niet bekend is met deze ponden. Bij een bank worden alle briefjes geaccepteerd.
Munten worden alleen vervaardigd en uitgegeven door de Royal Mint (die je kunt bezoeken). Deze hebben dus geen acceptatieprobleem.
Jersey/Guernsey/Manx pond
De kanaaleilanden hebben hun eigen pond. Echter kun je hier ook met de Britse pond betalen. Je kunt alleen niet met de Guernsey en Jersey pond in het Verenigd Koninkrijk betalen. Bij de bank kun je ze omwisselen.
Ook op de Isle of Man hebben ze hun eigen pond, de zogenoemde Manx Pound. Deze heeft dezelfde waarde als de Britse pond, maar er kan niet mee betaald worden in het Verenigd Koninkrijk.
Bij het omwisselen naar gewone ponden wordt vaak wel commissie berekend, het beste is dus de Manx pond op te maken als je op de Isle of Man bent.
Je kunt wel met je Britse ponden op de Isle of Man betalen.
Bank openingstijden
Banken zijn over het algemeen open van 9:30 tot 16:30 op maandag tot en met vrijdag (sommige ook op zaterdag). Echter, de openingstijden kunnen soms aanzienlijk verschillen. Alle banken zijn gesloten op feestdagen en sommige banken in Schotland sluiten voor een uur in de middag. Veel banken hebben 24-uurs banking lobby’s waar je toegang hebt tot pinautomaten. Je kunt van tevoren controleren bij je eigen bank of en waar je gebruik kunt maken van welke faciliteiten.
ATM (geldautomaten)
Je kunt in Groot-Brittannië natuurlijk ook genoeg Automated Teller Machines (ATM), pinautomaten, vinden. Bij de meeste banken, winkelstraten en winkelcentra en supermarkten zijn deze wel te vinden. U kunt internationale creditcards, debitcards en bankkaarten gebruiken bij de geldautomaten. Als algemene regel kun je bij elke automaat met MasterCard-badge pinnen met je betaalkaart.
Kredietkaarten
Alle creditcards die de Visa, MasterCard of American Express-logo dragen worden op grote schaal in Groot-Brittannië geaccepteerd. Als uw kaart één van deze logo’s niet draagt, moet u de winkelier van tevoren vragen of je hem kunt gebruiken, of controleer of het logo van uw kaart wordt weergegeven in de betaalruimte. U dient zich ervan bewust te zijn dat winkeliers meer in rekening kunnen brengen voor goederen en diensten gekocht met een creditcard, maar ze moeten een duidelijke indicatie geven over een eventuele prijsverhoging.
Meer informatie over Ponden
Lees meer over de nieuwe briefjes van: 5 pond, 10 pond, 20 pond of 50 pond.
Voor meer informatie over de Britse munt bekijk de Bank of England website: www.bankofengland.co.uk .
2 reacties op “Over ponden en andere betaalmiddelen in Groot-Brittannië”
“Je kunt in Groot-Brittannië natuurlijk ook genoeg Automated Teller Machines (ATM), pinautomaten, vinden. Bij de meeste banken, hoge straten en winkelcentra en supermarkten zijn deze wel te vinden.” Geen idee wat dat zijn, hoge straten.
We dachten iets te Engels, we bedoelen natuurlijk de winkelstraten. Bedankt voor de oplettendheid en we hebben het aanpassen.