You are here
Home > Reizen > Praktisch > Over Ponden en andere betaalmiddelen in Groot-Brittannië

Over Ponden en andere betaalmiddelen in Groot-Brittannië

Britse pondenVoordat je naar Groot-Brittannië vertrekt is het handig om te weten hoe het zit met de betaalmiddelen daar. In tegenstelling tot bij ons kun je daar niet met de Euro betalen maar heb je Ponden nodig. Hier wat nuttige tips over betalen in Groot-Brittannië.

Valuta en geld wisselen

Munteenheid van Groot-Brittannië is de Grote Britse pond (sterling) – GBP. Het symbool voor het pond sterling is £.Voor meer informatie over de Britse munt controleer de Bank of England website .
Britse geld is gebaseerd op het decimale stelsel – er zijn honderd pence in een pond. Munten hebben de waarden van 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £ 1 en £ 2. Notes hebben de waarden van £ 5, £ 10, £ 20 en £ 50. Scottish £ 1 notes zijn nog in omloop in Schotland. De Kanaaleilanden en het eiland Man hebben een aantal andere munten en biljetten dan het vasteland, maar het systeem is hetzelfde.

Currency Converter

Bereken hier wat je ponden waard zijn:
  

Geld wisselen en wisselkoersen

Vreemde valuta kunnen gemakkelijk worden ingewisseld bij banken, postkantoren, sommige hotels en Bureau de Change kiosken, die zijn te vinden op de internationale luchthavens en de meeste stadscentra.

Bank openingstijden

Banken zijn over het algemeen open van 9:30 tot 16:30 op maandag tot en met vrijdag (sommige ook op zaterdag). Echter, de openingstijden kunnen soms aanzienlijk verschillen. Alle banken zijn gesloten op feestdagen en sommige banken in Schotland sluiten voor een uur in de middag. Veel banken hebben 24-uurs banking lobby’s waar je toegang hebt tot pinautomaten. Je kunt van te voren controleren bij je eigen bank of en waar je gebruik kunt maken van welke faciliteiten.

ATM (geldautomaten)

Je kunt in Groot-Brittannië natuurlijk ook genoeg Automated Teller Machines (ATM), pinautomaten, vinden. Bij de meeste banken, hoge straten en winkelcentra en supermarkten zijn deze wel te vinden. U kunt internationale creditcards, debitcards en bankkaarten gebruiken bij de geldautomaten. Als algemene regel kun je bij elke automaat met MasterCard-badge pinnen met je betaalkaart.

Kredietkaarten

Alle creditcards die de Visa, MasterCard of American Express-logo dragen worden op grote schaal in Groot-Brittannië geaccepteerd. Als uw kaart één van deze logo’s niet draagt, moet u de winkelier van tevoren vragen of je hem kunt gebruiken, of controleer of het logo van uw kaart wordt weergegeven in de betaalruimte. U dient zich ervan bewust te zijn dat winkeliers meer in rekening kunnen brengen voor goederen en diensten gekocht met een creditcard, maar ze moeten een duidelijke indicatie geven over een eventuele prijsverhoging.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top