You are here
Home > Nieuws > Nieuw briefje van vijftig pond

Nieuw briefje van vijftig pond

Al eerder schreven wij over de vervanging van de briefjes van vijf, tien en twintig pond. Ook het laatste briefje, die van vijftig pond wordt vervangen. Dit gebeurt in 2021, dan zijn alle briefjes van Polymeer.

Hoe lang de oude briefjes van £50 nog als geldig betaalmiddel tellen is nog onduidelijk. In 2021 komen de nieuwe briefjes in omloop, dan is ook bekend wanneer de oude briefjes uit de rotatie gaan. Hier zit minimaal drie maanden tussen. Hierna kun je er niet meer mee betalen in een winkel. Je kunt ze nog wel bij de Bank of England omwisselen voor een nieuw briefje.

Wanneer dit duidelijk is gaan wij dat natuurlijk vermelden.

vijftig pond

Uiterlijk vijftig pond

Het nieuwe rode briefje van 50 pond wordt het grootste bankbiljet van het Verenigd Koninkrijk.
Het ontwerp heeft natuurlijke typische briefgeld kenmerken zoals het pond teken (£), de waarde (50) en een serienummer. Het precieze uiterlijk is nog niet bekend, nu is er alleen nog maar een schets (zie boven).

Alan Turing

Op het nieuwe briefje prijkt Alan Turing. Hij zorgde voor de theoretische onderbouwing van de moderne computer. Echter is hij het best bekend om zijn werk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij hielp bij het ontwerpen van de code-brekende machines.

Alan speelde een cruciale rol bij de ontwikkeling van de vroege computers, eerst bij het National Physical Laboratory en later aan de Universiteit van Manchester. Hij legde de basis voor het werken met kunstmatige intelligentie door de vraag te overwegen of machines konden denken. Turing was homoseksueel en werd postuum gratie verleend door de koningin toen hij was veroordeeld voor grove onfatsoenlijkheid voor zijn relatie met een man. Zijn nalatenschap blijft vandaag de dag invloed hebben op zowel de wetenschap als de maatschappij.

Op het biljet staat een foto van Turing genomen in 1951 door Elliott & Fry die deel uitmaakt van de Photographs Collection in de National Portrait Gallery.

vijftig pond concept

Daarnaast staat een tabel en wiskundige formules uit Turing’s baanbrekende paper uit 1936 “On Computable Numbers, with a application to the Entscheidungsproblem” Proceedings of the London Mathematical Society. Dit document wordt algemeen erkend als fundamenteel voor informatica. Er is getracht vast te stellen of er een definitieve methode kon bestaan ​​waarmee elke stelling als bewijsbaar kon worden beoordeeld of niet met een universele machine. Het introduceerde het concept van een Turing-machine als een gedachte-experiment van hoe computers zouden kunnen werken.

De Automatic Computing Engine (ACE) Pilot Machine die werd ontwikkeld in het National Physical Laboratory als het proefmodel van het baanbrekende ACE-ontwerp van Turing. De ACE was een van de eerste elektronische digitale computers met opgeslagen programma’s. Daarom staat hij ook op het briefje van vijftig pond.
Ook staan er technische tekeningen op voor de Britse Bombe, de machine die is gespecificeerd door Turing. Dit was een van de primaire tools die gebruikt zijn om Enigma-gecodeerde berichten te breken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook op dit briefje staat een citaat. Alan Turing, tijdens een interview met de krant The Times op 11 juni 1949: ” This is only a foretaste of what is to come, and only the shadow of what is going to be”. (Dit is slechts een voorproefje van wat gaat komen, en alleen de schaduw van wat gaat komen.)

Turing’s handtekening op het biljet komt uit het gastenboek in Bletchley Park in 1947, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte.

Het laatste wat je op het briefje kunt vinden is Ticker tape met de geboortedatum van Alan Turing (23 juni 1912) in binaire code. Het concept van een machine gevoed door binaire tape staat in het paper uit 1936 van Turing.

Veiligheid vijftig pond

De veiligheidskenmerken worden pas later bekend gemaakt. Het is al wel bekend dat het biljet van Polymeer is. Polymeerbiljetten zijn schoner, veiliger en sterker. Ze zijn moeilijker te vervalsen en gaan ongeveer 2,5 keer langer mee dan papieren biljetten (dus milieuvriendelijker).

Meer informatie

Voor meer informatie over betaalmiddelen bekijk onze pagina daarover.

Op de website van de Bank of England maakt de bank bekend wanneer het nieuwe briefje komt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top