Home » Reizen » Praktisch » Nieuw briefje van vijftig pond

Gepubliceerd op 30 augustus 2019 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Al eerder schreven wij over de vervanging van de briefjes van vijf, tien en twintig pond. Ook het laatste briefje, die van vijftig pond krijgt vervanging. Dit gebeurt vanaf 23 juni 2021. Op dat moment zijn alle (nieuwe) briefjes van Polymeer. Tot 30 september 2022 kun je de oude briefjes gebruiken.

Nieuwe vijftig pond: Queen Elizabeth

De oude briefjes van £50 kun je nog tot en met 30 september 2022 als geldig betaalmiddel gebruiken. Vanaf 23 juni 2021 komen de nieuwe briefjes in omloop, vanaf dan gaan de oude briefjes langzaam uit de roulatie. Hier zit minimaal zes maanden tussen. Hierna kun je er niet meer mee betalen in een winkel. Je kunt ze nog wel bij de Bank of England omwisselen voor een nieuw briefje.

Uiterlijk vijftig pond

De nieuwe Fifty Pounds is rood/roze van kleur en met 146mm x 77mm het grootste bankbiljet van het Verenigd Koninkrijk. Het ontwerp heeft natuurlijke typische briefgeld kenmerken zoals het pond teken (£), de waarde (50) en een serienummer.

Nieuw briefje van 50 pond met Alan Turing

Alan Turing

Alan Turing

Op het nieuwe briefje prijkt Alan Turing. Hij zorgde voor de theoretische onderbouwing van de moderne computer. Echter is hij het best bekend om zijn werk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij helpt de overheid dan bij het ontwerpen van de code-brekende machines. Hiermee zijn Duitse geheime berichten ontcijfert.

Alan speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de vroege computers, eerst bij het National Physical Laboratory en later aan de Universiteit van Manchester. Hij legt de basis voor het werken met kunstmatige intelligentie door de vraag te stellen of machines kunnen denken. Turing is homoseksueel, wat tot 1967 verboden is in Engeland. Hij wordt opgepakt en veroordeeld voor ‘grove onfatsoenlijkheid’ voor zijn relatie met een man in 1952. Turing kan kiezen tussen experimentele chemische castratie en een gevangenisstraf. Hij kiest het eerste, met grote gevolgen voor zijn lichaam (hij kreeg o.a. borstvorming) en geest.

Alan Turing sterft op 7 juni 1954. Doodsoorzaak is cyanide vergiftiging, onduidelijk is of hij vermoord is, zelfmoord heeft gepleegd of dat het een ongeluk is geweest. Na zijn dood verleent de koningin hem voor zijn homoseksualiteit in 2013 nog gratie. Dit nadat in 2009 al excuses waren aangeboden door de regering.

Zijn nalatenschap blijft vandaag de dag invloed hebben op zowel de wetenschap als de maatschappij.

Alan Turing op het nieuwe 50 pond biljet

Op het biljet staat een foto van Turing genomen in 1951 door Elliott & Fry die deel uitmaakt van de Photographs Collection in de National Portrait Gallery.

Daarnaast staat een tabel en wiskundige formules uit Turing’s baanbrekende paper uit 1936 “On Computable Numbers, with a application to the Entscheidungsproblem” Proceedings of the London Mathematical Society. Dit document wordt algemeen erkend als fundamenteel voor informatica. Er is getracht vast te stellen of er een definitieve methode kon bestaan ​​waarmee elke stelling als bewijsbaar kon worden beoordeeld of niet met een universele machine. Het introduceerde het concept van een Turing-machine als een gedachte-experiment van hoe computers zouden kunnen werken.

vijftig pond concept

De Automatic Computing Engine (ACE) Pilot Machine die werd ontwikkeld in het National Physical Laboratory als het proefmodel van het baanbrekende ACE-ontwerp van Turing. De ACE was een van de eerste elektronische digitale computers met opgeslagen programma’s. Daarom staat hij ook op het briefje van vijftig pond.
Ook staan er technische tekeningen op voor de Britse Bombe, de machine die is gespecificeerd door Turing. Dit was een van de primaire tools die gebruikt zijn om Enigma-gecodeerde berichten te breken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook op dit briefje staat een citaat. Alan Turing, tijdens een interview met de krant The Times op 11 juni 1949: ” This is only a foretaste of what is to come, and only the shadow of what is going to be”. (Dit is slechts een voorproefje van wat gaat komen, en alleen de schaduw van wat gaat komen.)

Turing’s handtekening op het biljet komt uit het gastenboek in Bletchley Park in 1947, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte.

Het laatste wat je op het briefje kunt vinden is Ticker tape met de geboortedatum van Alan Turing (23 juni 1912) in binaire code. Het concept van een machine gevoed door binaire tape staat in het paper uit 1936 van Turing.

Veiligheid vijftig pond

Het biljet is van Polymeer. Polymeerbiljetten zijn schoner, veiliger en sterker. Ze zijn moeilijker te vervalsen en gaan ongeveer 2,5 keer langer mee dan papieren biljetten (dus milieuvriendelijker). Natuurlijk heeft het nieuwe pond biljet ook de bekende veiligheidskenmerken zoals een hologram, zilverfolie en een doorschijnend venster met afbeelding. Daarnaast zijn een aantal elementen in reliëf gedrukt.

Meer informatie

Voor meer informatie over betaalmiddelen bekijk onze pagina daarover.


Categorieën:

,

Tags:

Geschreven door:


2 reacties op “Nieuw briefje van vijftig pond”

  1. In de beschrijving van de pond van King Charles staat: het is vernederd dat dit kleinste ontwerp van mij door zoveel mensen zal worden gezien en vastgehouden. Is hier humbling en humiliating door elkaar gehaald? Nederig makend lijkt mij meer van toepassing dan vernederend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.