Home » Groot-Brittannië » Het nieuwe briefje van vijf pond
Fiver - © Bank of England

De nieuwe briefjes van vijf pond zijn sinds 13 september 2016 in omloop. Dit zijn de eerste ‘plastic’ briefjes in Groot-Brittannië, de briefjes van tien en twintig volgen later. De oude briefjes van £5 is nog een geldig betaalmiddel tot 5 mei 2017, daarna kun je er niet meer mee in een winkel betalen. Je kunt ze nog wel bij de Bank of England omwisselen voor een nieuw briefje.

Andere vijfjes

De drie Schotse banken vervangen ook hun briefjes van vijf. Clydesdale Bank op 27 september, Bank of Scotland op 4 oktober en RBS op 27 oktober 2016. The Royal Mint brengt in maart 2017 zal een nieuwe £1 munt uit. In Noord-Ierland zijn ze nog niet van plan om hun briefjes te vervangen.

Polymeer

Een nieuw briefje voelt een beetje plastic aan, dat komt omdat het is gemaakt van polymeer. Dit is steviger en schoner dan de oude briefjes van katoenpapier. Ze kunnen tegen water en nemen minder vuil op. Mocht een briefje toch verslijten, kan het opnieuw worden gebruikt in een product van plastic.
Er wordt verwacht dat het nieuwe briefgeld 2,5 keer langer meegaat dan de oude briefjes. Het briefje is 15% kleiner en kan en begint te smelten vanaf 120 graden, dus ze strijken mag je niet. Ondanks dat de briefjes kleiner zijn, zijn ze nog steeds groter dan de eurobiljetten.

Veiligheid

De nieuwe ‘Fiver’ heeft een aantal nieuwe beveiligingen, wat het moeilijker maakt om hem te vervalsen. Zo staat de Elizabeth Tower (Big Ben) in goud/zilver in een doorkijkschermpje. ook Elizabeth staat in een doorkijkschermpje (naast de ‘gewone’ afbeelding op het biljet). Daarnaast is een 3D kroon te zien aan de bovenkant van het briefje. Veel elementen in het briefje verkleuren (paars/groen) als je het biljet beweegt. Ook zijn er gedeeltes opgehoogd zodat je ze kunt voelen, bijvoorbeeld ‘Bank of England’ en rond ‘£5’.
Mocht je nog een ultra-violetlamp thuis hebben staan kun je het biljet eronder houden en zie je het nummer 5 in fel rood en groen terwijl de rest van het briefje donker blijft.

Churchill

Ook nieuw is het portret van Churchill op het geld. Mark Carney, Gouverneur van de Bank of England, legt het uit: “Winston Churchill was één van de grootste staatsmannen aller tijden en de enige minister-president die de Nobelprijs voor de Literatuur heeft gewonnen. Zoals hij zelf zei: ‘een natie die zijn verleden vergeet, heeft geen toekomst.’ Onze bankbiljetten zijn een collectief geheugen van het Verenigd Koninkrijk en een testament van de opvallende prestaties van de grote individuen van de natie. Net als Churchill, zal de nieuwe polymeer briefjes ook de tand des tijds doorstaan.”
De foto van Sir Winston Churchill is gemaakt op 30 december 1941 door fotograaf Yousuf Karsh.

Andere briefjes

Twintig pond
Tien pond

De nieuwe briefjes van tien (met Jane Austen) komen in de zomer van 2017 en de briefjes van twintig (met J.M.W Turner) in 2020. De briefjes van vijftig zijn in 2011 nog vervangen en staan dan ook nog niet op de planning om vervangen te worden.

Meer informatie: https://www.bankofengland.co.uk


Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.