Gepubliceerd op 20 november 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Bristol wordt vaak vergeten als Britse stedentrip. Onterecht! De stad is zeer hip waar genoeg te doen is. De Bristol bezienswaardigheden zijn goed samen te vatten in de 5 B’s.
De vijf B’s staan niet op zich, vaak zijn ze gelinkt aan elkaar. Maar alle zorgen ze voor echte bezienswaardigheden in Bristol.
Bruggen
De B van bruggen zul je niet verbazen als je weet dat Bristol aan de Lower Avon ligt. Deze rivier stroomt via de Severn Estuary uit naar het Kanaal van Bristol. Deze rivier moet overgestoken kunnen worden. Dat kan in Bristol met verschillende bruggen, maar de meest bekende ligt net buiten het centrum. De Clifton Suspension Bridge is ontworpen door Isambard Kingdom Brunel (oeps, verklap ik nu nog een B?) maar pas voltooid na zijn dood in 1864. De hangbrug overspant de kloof ten westen van de stad. Gemotoriseerde voertuigen moeten een tol van één pond betalen, fietsers en voetgangers mogen gratis oversteken.
De andere bruggen …
Hoe indrukwekkend de Clifton Suspension Bridge ook is, vergeet bij een bezoek aan Bristol ook zeker de andere bruggen niet. De stad kent maar liefst 45 bruggen. Er is zelfs een Bristol Bridges Walk waar je alle 45 bruggen oversteekt. Deze toch is wel 45 km, dus we adviseren je om de fiets te pakken. Wij lichten er alvast drie voor je uit…
Het kleine broertje van de Clifton Suspension Bridge is de Sparke Evans Park Bridge. Deze hangbrug uit 1933 is van de firma David Rowell and Co uit Londen. Zij maakte een soort ijzer bouwpakket wat ze op locatie in elkaar konden zetten.
Op de plek van de eerste brug in Bristol kun je nu nog steeds de Avon oversteken. De huidige Bristol Bridge is echter van 1768. Al is er sindsdien wel een hoop veranderd. Hij is verbreed met ijzer en de vier tolpoorten zijn verdwenen.
De Meads Reach Bridge staat lokaal bekend als de kaasrasp. De roestvrijstalen brug heeft 55.000 kleine gaatjes in de zijvlakken. ’s Nachts wordt het wateroppervlak door de gaatjes verlicht, wat een dromerig effect geeft.
Bristol bezienswaardigheden: Brunel
We hadden hem al een beetje verklapt. Isambard Kingdom Brunel heeft veel betekend voor Bristol. En dan hebben we het niet alleen over de Clifton Suspension Bridge. Brunel is een van de bekendste Britse ingenieur en zoon van een andere bekende ingenieur Brits ingenieur. Isambard zorgde er o.a. voor dat de stad bereikbaar is geworden. Niet alleen vanwege de brug, maar hij ontwierp ook de Great Western Railway van Londen naar Bristol.
Maar hij is ook het brein achter Bristols drijvende haven. Deze was nodig omdat de Avon tot wel 12 meter in niveau kan verschillen gedurende het jaar. Boten moesten natuurlijk wel kunnen aanleggen in de stad, want dat is goed voor de economie. Zodoende heeft Brunel de drijvende haven van ruim 280 m2 ontworpen. In 1804 begon de aanleg, vanaf 1809 is hij in gebruik.
Ook het eerste schroef aangedreven metalen schip, de SS Great Britain, is van zijn hand. Dit schip is natuurlijk ook te bezoeken in de stad. Wil je meer over Brunels werk te weten komen? Naast de SS Great Britain bevindt zich het Brunel Institute , hier kun je gratis je onder laten dompelen in een prachtig maritiem archief.
Ballonnen
Je kunt vast wel ergens een ballon scoren, maar in dit geval bedoelen we luchtballonnen. Wel eens een foto uit het Verenigd Koninkrijk gezien met luchtballonnen? Grote kans dat het Bristol was. Voor een prachtige vaart kun je terecht bij maar liefst drie luchtballonmaatschappijen (Bailey Balloons, Bristol Balloons en Elite Air (UK) Ltd).
Maar Bristol is ook het thuis van een van Europa’s grootste luchtballonevents: Bristol Balloon Fiesta . Het vierdaagse festival bestaat al sinds 1979 en er stijgen dan met gemak 100 ballonnen per keer op. Vanuit zo’n ballon geniet je van het prachtige platteland of vaar je over de binnenstad van Bristol.
Dat dit festival plaatsvindt op Ashton Court zal je niet verbazen als je weet dat Cameron Balloons vlakbij is gevestigd. Dit bedrijf maar al sinds 1971 luchtballonnen. Tegenwoordig in de gekste modellen, denk aan beertjes en Schotse doedelzakspelers.
Boten
We benoemden al eerder de SS Great Britain, het eerste schip met metalen romp en een schroef. Dit is een van de bekendste attracties van de stad en hier kun je je dan ook wel even vermaken. Toen het schip in 1843 te water ging was het het grootste schip ter wereld, met ruimte voor 382 opvarenden. De sluizen rondom de stad zijn in die tijd speciaal aangepast voor dit schip.
Nieuwsgierig naar de SS Great Britain? Bezoek het hier digitaal.
Bristol bezienswaardigheden: boten
Maar Bristol kent meer boten. Buiten het (gratis!) museum M Shed liggen verschillende historische boten. Zo vind je hier de Mayflower, een stoomsleepboot uit 1861. Naar waarschijnlijkheid is het de oudste nog bestaande sleepboot ter wereld.
John King is in 1935 gebouwd om vrachtschepen van de Bristol City Docks naar de monding van de rivier de Avon te slepen. Zo konden de grote schepen veilig door de vaargeulen worden geleid.
Ook blusboot Pyronaut (oorspronkelijk: Phoenix II) uit 1934 kun je terugvinden bij M Shed. Deze boot heeft maar liefst 40 jaar dienst gedaan bij de brandweer in de havens van Bistol
Mocht je één van de boten niet zien liggen bij het museum dan is hij uit varen. Want met al deze drie de boten kun je mee. Als dat nog niet een leuke manier is om de stad te verkennen…
The Matthew is een replica uit 1997 van John Cabot’s gelijknamige schip uit 1497. Je mag het gratis bezoeken als het aangemeerd ligt. Je kunt echter ook mee op een tocht over de Avon (inclusief live volksgezang, fish & chips of cream tea).
Nog niet genoeg boten gezien? Kom dan eind juli naar de stad. Dan is het jaarlijkse Bristol Harbour Festival en stroomt de haven vol met zeewaardige zeilschepen, reddingsboten en schepen van de Royal Navy.
Er zijn ook genoeg kleine bootjes in Bristol waarop je mee kan varen. Zo kun je met Bristol Ferry Boats , Number Seven Boat Trips en Bristol Packet Boat Trips het water op.
Banksy
De vijfde B is ook gelijk het grootste geheim van Bristol: graffitiartiest Banksy. Of hij ook echt uit Bristol komt is onduidelijk, wel is zeker dat hij hier lang heeft gewoond en zijn graffiti carrière begon. Tussen 1990 en 1994 zat Banksy samen met andere graffitiartiesten Kato en Tes bij Bristol’s DryBreadZ Crew (DBZ). Toen werkte hij nog uit vrije hand, later ging hij met sjablonen werken. Banksy zou in 2000 naar Londen zijn verhuisd, maar hij lijkt zijn oude stad niet vergeten te zijn. Er zijn genoeg werken van hem te vinden in de stad. Aan het einde van 2020 liet de straatkunstenaar nog een prachtig werk van een niezende vrouw na in de stad.
Je kunt verschillende wandelroutes langs zijn werken doen, maar ook als je gewoon door de stad loopt kom je ze tegen. Zijn bekendste werken in Bristol zijn ‘Girl with the Pierced Eardrum’, ‘Well Hung Lover’ en ‘Mild Mild West’. De graffiti is herkenbaar door zijn grappige insteek met een serieus randje.
Naast Banksy kent de stad ook nog andere mooie graffiti. Een waar paradijs dus voor de liefhebber van streetart.
Meer Bristol bezienswaardigheden
Buiten deze vijf B’s van Bristol is er natuurlijk nog veel meer te ontdekken in deze hippe havenstad. Een leuke manier om dit trouwens te doen is per bike (nog een B 😉), maar ook te voet in combinatie met het openbaar vervoer kom je in de gehele stad.
Lees meer over Bristol bezienswaardigheden op de Bristol pagina.