Home » Groot-Brittannië » The Great West Way – Ontdek de weg van Londen naar Bristol

Het zuiden van Engeland heeft veel te bieden. Waar er veel toeristen langs de zuidkust trekken is er wellicht een spannendere route. Iets noordelijker ligt namelijk de Great West Way. Hier ontdek je al het moois wat Engeland te bieden heeft tussen Londen en Bristol. En dit kan op de manier die jij wil, te voet, met de fiets, auto, trein of zelfs met de boot.

Great West Way
©Great West Way

Wat is de Great West Way?

Wat hebben Bath, Stonehenge, Windsor Castle gemeen? Ze liggen allemaal op de route van Londen naar Bristol (of andersom natuurlijk). In 200 km ontdek je hoe mooi Engeland is, al wisten wij dat natuurlijk al. De route kan je op eigen tempo ontdekken, en ook op de manier die jij wenst. Natuurlijk kun je je eigen auto pakken, maar ook andere vervoersmiddelen zijn mogelijk. Je kunt zelfs een gedeelte per narrowboat doen, wat wij als Britblog sterk aanraden (lees hier over ons narrowboat avontuur rondom Birmingham).

Deze prachtige route begint in Londen en eindigt in Bristol (of andersom) en neemt je mee door het hart van Engeland. De route is ruim 200 kilometer lang en loopt door charmante dorpjes, historische steden en adembenemende landschappen.

Waarom zou je de Great West Way moeten bezoeken? Het antwoord is simpel: het biedt een unieke manier om Engeland te verkennen en de minder bekende, maar minstens zo mooie, plekken te ontdekken. De route loopt langs verschillende hoogtepunten zoals het wereldberoemde Stonehenge, de historische stad Bath en de indrukwekkende Windsor Castle. Maar ook minder bekende pareltjes, zoals het pittoreske dorpje Lacock en de middeleeuwse marktstad Bradford on Avon, zijn de moeite waard om te bezoeken.

Great West Way Route

Great West Way route

Op de website van Great West Way kun je verschillende routes kiezen, die je dus met de verschillende vervoersmiddelen kan doen. Maak een dagtrip vanuit Londen of Bristol of vermaak je twee weken langs de gehele route. De keuze is aan jou. Er zijn voorbeeldreizen, maar je kunt natuurlijk ook zelf je eigen route uitstippelen. Er zijn bezienswaardigheden voor iedereen, van natuur tot steden en van kastelen tot historische monumenten.

Roman Baths
Bath

Er is ook aan slaapplekken gedacht, voor ieder budget is er wel een tip. Denk aan B&B’s, hotels en campings. Wanneer je reist met een narrowboat heb je je overnachtingsplek natuurlijk al bij je.

Mocht je met trein willen reizen is er een speciale Great West Way Discoverer Pass. Hiermee reis je met de trein buiten de spits op de route van Londen naar Bristol en kun je zelfs uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Oxford. Daarnaast is deze ook geldig op de bus op de Great West Way. Ideaal om bijvoorbeeld Stonehenge te bezoeken.

Je kunt kiezen of deze pas drie of zeven dagen geldig is. Wil je maar een gedeelte doen? Dan zijn er ook regionale varianten van deze pas te koop.

Hoogtepunten van de Great West Way

Een van de hoogtepunten van de Great West Way is de prachtige natuur die je onderweg tegenkomt, vooral in de North Wessex Downs. De route loopt door het groene platteland van Engeland, langs glooiende heuvels, kabbelende rivieren en schilderachtige meren. Naast de natuurlijke schoonheid zijn er ook tal van historische en culturele attracties langs de route te vinden. Zo kun je een bezoek brengen aan de Romeinse baden in Bath, de historische stad Bristol verkennen en de imposante kathedraal van Salisbury bewonderen.

Een aantal bezienswaardigheden op de route:

Stonehenge

Bath staat bekend om zijn prachtige Georgische architectuur, Romeinse baden en Jane Austen-geschiedenis. Bezoekers kunnen een wandeling maken door de prachtige Royal Crescent en The Circus, twee van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad. Het Romeinse badhuis van Bath is een UNESCO-werelderfgoed en biedt een fascinerende kijk op het verleden van de stad. Austen-fans zullen zeker genieten van het Jane Austen Centre, waar ze meer te weten kunnen komen over het leven en werk van de beroemde schrijfster.

Voor degenen die op zoek zijn naar een beetje avontuur, is het Cotswolds-gebied een fantastische plek om te verkennen. Het gebied staat bekend om zijn pittoreske dorpjes, glooiende heuvels en prachtige wandelpaden. Bezoekers kunnen wandelen door het adembenemende landschap van de Cotswolds Way, of fietsen langs de rustige landweggetjes. Er zijn ook tal van dorpen om te verkennen, zoals het charmante Bourton-on-the-Water en Stow-on-the-Wold.

Kies je eigen avontuur op de Great West Way

De Great West Way biedt voor ieder wat wils, of je nu houdt van geschiedenis, natuur, cultuur of gewoon lekker wilt ontspannen. Huur een fiets en verken de route op eigen tempo, stap in een vintage auto en rijd langs de historische bezienswaardigheden of boek een rondleiding om meer te leren over de rijke geschiedenis van de regio.

Er zijn verschillende manieren om de Great West Way te verkennen, afhankelijk van je voorkeur en budget. Een populaire manier om de route te verkennen is met de auto, waardoor je alle vrijheid hebt om te stoppen waar je maar wilt en op eigen tempo te reizen. Er zijn tal van autoverhuurbedrijven beschikbaar langs de route en er zijn verschillende parkeermogelijkheden beschikbaar bij de belangrijkste attracties en steden.

Een andere optie is om de route per trein te verkennen. De Great West Way-route loopt parallel aan een spoorweglijn die Londen verbindt met West-Engeland en Zuid-Wales. Hierdoor zijn er gemakkelijke verbindingen naar steden als Bristol, Bath en Reading, en biedt het treinreizen een ontspannen en milieuvriendelijke manier om de route te verkennen.

Voor degenen die graag actief bezig zijn, is fietsen langs de route een geweldige optie. Er zijn tal van fietsverhuurbedrijven beschikbaar langs de route en er zijn speciale fietspaden en routes die je door het prachtige landschap van West-Engeland leiden. Wandelen is ook een populaire optie, met verschillende wandelpaden die langs de route lopen en je de kans bieden om enkele van de mooiste delen van het platteland te verkennen.

De mooiste manier is natuurlijk om al deze opties samen te voegen tot een unieke reis.

Meer informatie

De officiële websites van de route: englandsgreatwestway.nl of greatwestway.co.uk

Of lees meer over Londen, Bath, Bristol, Zuidoost Engeland en Zuidwest Engeland.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken