Home » Groot-Brittannië » Bristol uitje: Clifton Suspension Bridge
Clifton Suspension Bridge

Heb je een trip richting Bristol gepland? Neem dan ook even de tijd om richting één van de bekendste bruggen van Groot-Brittannië te gaan. De Clifton Suspension Bridge maakt de oversteek van de Avon, die o.a. door Bristol en Bath stroomt, mogelijk.

De monumentale hangbrug werd in 1864 opengesteld voor publiek. De ontwerper, Isambard Kingdom Brunel, was toen al overleden.

Met de bouw werd al in 1831 begonnen, maar door diverse omstandigheden kon de eerste oversteek pas 13 jaar later gemaakt worden. Eerst gooide de Bristolse rellen roet in het eten. Toen er in 1836 verder werd gegaan bleek al snel dat het geld voor de bouw op was. De stenen torens waren in 1843 gebouwd, maar moesten het nog bijna 20 jaar zonder hangwerk doen. Pas toen Brunel overleed werd er weer actie ondernomen om de brug af te maken. De Hungerford Suspension Bridge, ook een ontwerp van Brunel, in Londen werd in 1860/1861 gesloopt. De kettingen van deze brug werden hergebruikt in de Clifton Suspension Bridge waarna de brug eindelijk op 8 december 1864 open kon gaan.
Om de kosten van de brug terug te verdienen werd er een tol gevraagd aan iedereen die de 412 meter lange brug wilde oversteken. Tegenwoordig hoef je alleen nog maar met de auto een tol van één pond te betalen.

5 feitjes over de Clifton Suspension Bridge

  • De brug is één van de populairste plekken om zelfmoord te plegen. De noodtelefoons die er werden geplaatst werden echter regelmatig vernield.
  • Sinds 2006, tijdens de viering van het 200-jarig bestaan, werd er een led-installatie geïnstalleerd die de brug ’s avonds verlicht.
  • Vanaf Pasen tot oktober kun je op zaterdag en zondag om 3 uur een gratis rondleiding krijgen bij de brug (bij de persoon met het oranje hesje bij het tolpoortje verzamelen)
  • Vanaf de Clifton Cave (behorend tot de Observatory) heb je een mooi uitzicht op de brug en de Avon.
  • De eerste bungeejump ter wereld was van deze brug op 1 april 1979. Beelden daarvan:

Meer informatie

Lees hier meer over Bristol


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken