Gepubliceerd op 18 februari 2022 | Laatst aangepast op 19 augustus 2024
Onder het genot van het zonnetje bij hoge kliffen en de zee op zoek naar overblijfselen uit het Jura tijdperk. Klinkt dat als een perfecte vakantie? Dan is het Engelse Jurassic Coast de droombestemming (en anders eigenlijk ook 😉).
De Jurassic Coast (Engels voor Jura-Kust) is een ruim 150 kilometer kustlijn in Zuid-Engeland. Het loopt door twee graafschappen, van Orcombe Point in Exmouth in Devon naar de Old Harry Rocks, nabij Swanage in Dorset. Maar waarom heeft dit gedeelte van de Engelse zuidkust nu een aparte naam gekregen? Wat maakt deze plek zo bijzonder? En wat is er nu eigenlijk te doen? Wij zetten alle feiten voor je op een rijtje, inclusief kaart (zie Hoogtepunten van de Jura-Kust).
Inhoud van dit artikel
- Wat is de Jurassic Coast?
- Werelderfgoed Jurassic Coast
- Wandelen langs de Jura-Kust
- Fossielen vinden langs de Jurassic Coast
- Hoogtepunten van de Jura-Kust
- Bereikbaarheid
- Meer informatie
Wat is de Jurassic Coast?
Ondanks wat de naam doet vermoeden kun je hier niet alleen overblijfselen zien uit het Juratijdperk (het hoogtepunt van de dinosauriërs). Ook het Trias- en Krijttijdperk hebben hier hun sporen achtergelaten. Dit betekent dat je met een bezoekje aan deze regio teruggaat naar 252 tot 65 miljoen jaar geleden.
Zo’n 252 miljoen jaar geleden (Triastijdperk) rekte de aardkorst zich hier uit en zonk weg. Sedimentlagen stapelde zich op en vormde zo rotsen in de woestijn die hier toen was. Wanneer de Juraperiode begint, zo’n 201 miljoen jaar geleden, stijgt het zeeniveau. De woestijn verandert in een tropische zee. Als het zeeniveau weer daalt, maakt het water plaats voor een woud. Dit overleeft het echter niet en wordt begraven onder een afzetting van lagunes, moerassen en rivieren. Dit is 145 miljoen jaar geleden het begin van het Krijttijdperk. Tijdens deze periode kantelen de gesteentelagen door aardverschuivingen naar het oosten. De rotsen die in het westen worden opgestuwd slijten weg waardoor alles weer op dezelfde hoogte eindigt.
De drie verschillende gesteentelagen worden daarna in de rest van het Krijttijdperk bedolven onder zandsteen. Dit gebeurt doordat de zeespiegel weer stijgt die het zandsteen afzet.
Erosie in de eeuwen daarna heeft er echter voor gezorgd dat we de kustlijn hebben die je nu in Zuid-Engeland kan zien. Zo af en toe stort er nog een rotsstuk naar beneden, wat er voor zorgt dat er weer een nieuw stukje geschiedenis zich openbaart.
In het westen vind je vooral gesteente uit de Triastijd, in het midden en oosten van de regio zie je vooral het Juratijdperk terug.
Werelderfgoed Jurassic Coast
Vanwege de unieke rotsen, fossielen en landvormen van de Jura-Kust is deze in 2001 op de Werelderfgoedlijst gekomen. Hiermee was het na Giant’s Causeway het tweede natuurwonder in het Verenigd Koninkrijk dat door UNESCO op deze lijst is geplaatst. Het is het enige natuurgebied in Engeland op de lijst.
De redenen van UNESCO om deze regio op te nemen op de Werelderfgoedlijst staat in de verklaring van uitzonderlijke universele waarde (OUV).
“De kust van Dorset en Oost-Devon heeft een opmerkelijke combinatie van geologische en geomorfologische kenmerken die van mondiaal belang zijn.
Langs 155 km grotendeels onontwikkelde kust geeft de geologie van het gebied een beeld van ongeveer 185 miljoen jaar geschiedenis van de aarde, met inbegrip van een aantal internationaal belangrijke fossiele vindplaatsen.De plek bevat ook uitstekende voorbeelden van kustlandvormen en -processen, en staat al meer dan 300 jaar bekend om zijn bijdrage aan aardwetenschappelijk onderzoek. Deze kust wordt beschouwd als een van de belangrijkste onderwijs- en onderzoekslocaties op het gebied van aardwetenschappen ter wereld.”
Outstanding Universal Value – UNESCO
De prachtige ligging aan zee maakt de locatie natuurlijk helemaal compleet.
Wandelen langs de Jura-Kust
De prachtige ligging van de Jura-Kust kun je natuurlijk goed in je opnemen tijdens een wandeling. De beste manier om dit te doen? Loop een gedeelte van het South West Coast Path af. Dit een wandelroute van ruim 1.000km, die naast de Jurassic Coast nog verder loopt langs de kust van Cornwall en de noordkust van Devon en Somerset.
Door de vele kliffen is het pad wel aan verandering onder heven. Soms verdwijnt er namelijk een gedeelte van een klif naar zee (of het strand). Het pad wordt goed bijgehouden, maar er is soms dus een omleiding nodig. Gelukkig worden de routewijzigingen netjes op de website van South West Coast Path bijgehouden.
Lees hier meer over het South West Coast Path
Fossielen vinden langs de Jurassic Coast
Omdat aan de Jura-kust de oude grondlagen open en blootliggen, ligt hier de geschiedenis letterlijk en figuurlijk voor het oprapen. Heb je altijd al een fossiel willen hebben? Dan is de Jurassic Coast de plek om te gaan zoeken.
Hier vind je de resten van al lang uitgestorven planten en dieren. Een fossiel is een stuk van een plant of dier dat geconserveerd is in gesteente. Aardverschuivingen en stormen leggen vaak weer nieuwe fossielen bloot. Maar let op! Niet overal mag je zomaar op fossielenjacht gaan. En op sommige plekken heb je meer kans om iets te vinden dan op andere. Al zou je langs de gehele Jurassic Coast fossielen moeten kunnen vinden.
Hier wat tips op een rij om je kans zo groot mogelijk te maken:
- De stranden tussen Charmouth en Lyme Regis zijn de beste en veiligste plek om fossielen te vinden.
- Plekken waar je NIET mag zoeken: bij Fleet (natuurgebied), Smedmore Estate (privébezit). Houdt altijd de borden in de gaten. Zo zijn er schietoefenterreinen bij Straight Point, Chickerell en Lulworth, waar je (meestal doordeweeks) niet mag komen.
- Je mag alleen fossielen van het strand meenemen, niet uithakken uit de kliffen.
- Houd rekening met de natuur, verstoor nooit (broedende) vogels of andere dieren.
- In de winter heb je de meeste kans om iets te vinden (en het minste last van zonaanbidders).
- Controleer altijd de getijden voor je zoektocht. Je kunt het beste gaan als de getijden zakt.
- Je ogen zijn je gereedschap, kijk goed en niet te snel rond.
- Rond de vloedlijn heb je de meeste kans op fossielen.
- Draag goede schoenen en warme kleding (vooral als je in de winter gaat).
- Heb geduld, verwacht niet binnen 5 minuten iets te vinden.
- Er loopt tijdens schoolvakantie een Fossil Warden rond langs de Jurassic Coast. Mocht je hem spotten kun je hem om tips vragen.
- Je kunt ook op pad gaan met een gids, via Charmouth Heritage Coast Centre en het Lyme Regis Museum.
- Vind je echt iets aparts? Dan ben je verplicht dit te melden bij een museum (Charmouth Heritage Coast Centre). Onthoud de vindplaats en geef dit dan ook door.
Hoogtepunten van de Jura-Kust
Klik hier als de kaart van de Jurassic Coast niet zichtbaar is.
Eigenlijk staan hierboven al twee must do’s aan de Jurassic Coast. Om wandelen en fossielen zoeken kun je eigenlijk niet heen als je in de regio bent. Maar wat zijn de andere hoogtepunten?
Durdle Door
Eén van de bekendste plekken van Zuid-Engeland is waarschijnlijk Durdle Door. De natuurlijke brug van kalksteen in de zee bij Lulworth. Het kiezelstenenstrand hierbij is te bereiken door een stijl pad en trap. Trek dus stevige schoenen aan.
Lulworth Cove
Een andere afslag van het wandelpad naar Durdle Door gaat richting Lulworth Cove (30 min lopen). Je zou ook dichterbij kunnen parkeren om dit bijzondere plekje te zien. Lulworth Cove is een kleine natuurlijke baai in de vorm van een ovaal. Daarnaast heb je hier de Lulworth Crumple, waar je duidelijk de verschillende lagen gesteente ziet. Ook de Stair Hole is speciaal, het is een gat in het gesteente bij Lulworth waardoor er een kleine baai is ontstaan.
Vaar langs de kustlijn
Wil je een uniek uitzicht op de Zuid-Engelse kust? Ga (mee)varen! Er verschillende manieren om dit te doen, van een rubberboot tot aan een zeilschip. Bekijk wat mogelijk is voor de door jou gekozen verblijfplaats en geniet van de bijzondere kustlijn.
Dinosaur Museum
Natuurlijk kun je het geluk hebben dat je een dinosauriërfossiel vindt langs de kust. Maar als je naar het Dinosaur Museum gaat in Dorchester zie je zeker overblijfselen van deze gigantische wezens. Daarnaast leer je alles over de beesten die duizendenjarengeleden leefden.
Golden Cap
Een letterlijk hoogtepunt is Golden Cap, het hoogste punt van de Jurassic Coast. Vanaf hier heb je prachtige uitzichten. En als je onze eerdere tip opvolgt om de zee op te gaan met een boot, kun je ook een prachtig uitzicht hebben op de Golden Cap. Dan snap je gelijk zijn bijnaam, vooral als het zonnetje op het goudgele gesteente schijnt.
Monkey World
Niet echt een hoogtepunt wat te maken heeft met de Jura-Kust, maar wel een opvallende attractie in deze regio. In 1987 richt Jim Cronin Monkey World op om mishandelde Spaanse strandchimpansees een permanent, stabiel tehuis te bieden. Nu hebben ze ook orang-oetans en gibbons gered van andere plekken. Je kunt het park bezoeken, zo bekostigen ze hun reddingswerk.
Portland
Het eiland Portland is het zuidelijkste stukje van de Jurassic Coast. Hier kun je genieten van spectaculaire kliffen, mooie uitzichten en de Portland vuurtorens (drie, waarvan er nog één werkt). Hier is ook het Chesil Beach, een natuurlijke barrièrestrand. Een kiezelstenenrug die zich langs de kust bevindt.
Tyneham
Ooit een levendig dorp, tot in 1943 iedereen weg werd gestuurd. Alle 225 inwoners moesten plaats maken voor militairen. Het Ministry of Defence had het gebied opgeëist als oefenterrein vanwege de Tweede Wereldoorlog. Let wel op! Het gebied is alleen in de weekenden open gesteld, bekijk de ‘openingstijden’ hier: tynehamopc.org.uk
Bereikbaarheid
Gelukkig hoef je niet de gehele kustlijn af te wandelen als je dat niet wil. De Jurassic Coast is goed bereikbaar met eigen auto of openbaar vervoer.
Auto: De verschillende locaties zijn goed te bereiken met de auto. Houdt er echter wel rekening mee dat er geen snelwegen liggen en dat het zomers druk kan zijn langs de kust.
Trein: Vanuit London Waterloo kun je twee diensten nemen van South Western Railway. Eén rijdt naar Weymouth via Dorchester South, Wareham en Poole. De tweede rijdt naar Exeter via Axminster, vanuit daar kun je makkelijk de bus pakken.
Vanuit Bristol kun je met de Great Western Railway naar Weymouth via Dorchester West.
Bus: De Jurassic Coaster van First Bus rijdt langs de kust. Er rijden vier bussen op deze route, X51 t/m X54
Ook AVMT rijdt langs een gedeelte van de kust met bus 885 (Axminster naar Beer via Seaton), 52 (Seaton naar Exeter via Beer) en 899 (Seaton naar Sidmouth via Beer & Branscombe).
Wandelen: South West Coast Path
Meer informatie Jurassic Coast
Bekijk de officiële website van het gebied: jurassiccoast.org
Of leer hier meer over Zuidwest-Engeland.