Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South West » Wandel langs de kust via het South West Coast Path

Gepubliceerd op 6 mei 2017 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Ben je dol op Groot-Brittannië en wandelen? Dan staat de South West Coast Path vast al wel op je to-do-lijstje, of je hebt hem al eens (gedeeltelijk) gelopen. Het ruim 1.000 km tellende pad loopt van grofweg Minehead (Somerset) tot Poole Harbour (Dorset). 

The Valley of Rocks, South West Coast Path

Op deze 630 mijl (1014 kilometer) vind je geschiedenis, erfgoed, natuur, cultuur en tradities. Het is de langste National Trail van het Verenigd Koninkrijk en wordt aangegeven met de bekende afbeelding van een eikeltje. Natuurlijk is het pad het gehele jaar geopend, in de winter is het echter natuurlijk wel koud. De zomermaanden zijn erg druk vanwege de vakanties, waardoor april, mei, juni, september en oktober de beste bezoekmaanden zijn. In de lente geniet je van de witte bloemen, in de herfst is de zee warm. Juni is de maand dat je de meeste kans hebt op zon en minste kans op regen.

Geschiedenis

The Valley of Rocks, South West Coast Path

Waar wij graag lopen langs de kust en genieten van het uitzicht was dit ooit het terrein van de werklui. Kustwachters stonden hier op de uitkijk voor smokkelaars die via het water hun waar op land probeerde te krijgen. Daarom liepen de wachten langs de kust om het water en de kliffen goed in de gaten te houden. De oude stenen overstappen en muren herinneren nog aan deze tijd.
Ook vissers maakte vroeger gebruik van deze prachtige route. Zij waren niet op zoek naar smokkelaars maar naar vissen of om te weten hoe wild de zee is.

Reisroutes

Keuzes maken over welk gedeelte je gaat lopen is moeilijk. Er is zoveel te zien, en het hele pad is echt alleen maar voor de die-hards voorbestemd. Daarom kun je op de website van de South West Coast Path zes verschillende routes vinden. Deze duren zeven dagen, maar je kunt er ook een gedeelte van doen (bijvoorbeeld maar één dag).

Hoge kliffen, stille heide, diepe kloven en geïsoleerde stranden is het toneel van de Wilderness Coast. De wandelingen gaan door Exmoor van Minehead naar Combe Martin en geven je uitzicht over het Bristol Cannel. Je kunt tijdens deze tocht een wandeling besparen door funicular railway tussen Lynmouth en Lynton te nemen.
Britblog liep al eens de wandeling van Valley of the Rocks naar Lynton en Lynmouth, een klein gedeelte van deze route.

Tintagel Castle, South West Coast Path, Engeland

Van Clovelly naar Tintagel loop je langs de Coast of Legends. Ontdek de herkomst van King Arthur bij de ruïnes van Tintangel Castle en geniet van de ruige kustlijn.

Bij de Wild West Coast route pak je de bus of (leen)auto om het gedeelte van Mounts Bay tot St Ives te ontdekken. Het zal je langs indrukwekkende granieten kliffen en oude machinegebouwen brengen. De ruige kust is het thuis van dieren en legendes. Combineer mooie wandelingen met leuke uitstapjes naar musea, galeries of één van de Cornish mijnen.

Dol op boten? Dan is de Nautical Trail waarschijnlijk de beste wandelroute voor jou. Loop over de glooiende heuvels en bezoek de havens van Plymouth, Salcombe en Dartmouth. Ontmoet de vissers en eet hun vers gevangen vis in één van de vele restaurants.

Tussen Beer en Seatown lijkt de tijd soms stil te hebben gestaan, vandaar de Timeless Coast route. Ontdek fossielen en geniet van alles wat de zee te bieden heeft. Beklim de hoogste klif van Engeland ‘Golden Cap’. Of neem wat tijd om het Seaton Jurassic museum te bezoeken.

The Seafood Coast is een tocht langs de Engelse Riviera in South Devon. Geniet van verse Britse vis en zeevruchten tijdens je wandeling langs o.a. UNESCO Global Geopark. Beleef avonturen op het water en geniet van het prachtige zeezicht. Als je de volledige reisroute pakt vertrek je vanaf Torquay en eindig je in Dartmouth (met zijn prachtige kasteel).

Kaart South West Coast Path

Klik hier als de kaart van de South West Coast Path niet zichtbaar is.

Meer informatie South West Coast Path

Websites over de South West Coast Path:

Algemene informatie: www.southwestcoastpath.org.uk
Reisroutes: www.southwestcoastpath.org.uk/itineraries

Boeken:

Meer informatie

Lees hier meer over South West England, of lees tips over wandelen in het Verenigd Koninkrijk


Geschreven door:


2 reacties op “Wandel langs de kust via het South West Coast Path”

  1. Wat heerlijk om deze site te ontdekken en te lezen over mijn zo geliefde Engeland. In dit schitterende land vind je alles wat een verblijf indrukwekkend maakt.
    Elk jaar naar Engeland en nu moeten stoppen door omstandigheden: elke dag heimwee naar dit intens mooie land waar natuur en cultuur bewaard zijn gebleven.

    • Beste Gerry, wat fijn om te horen dat we je toch nog een beetje dat Engeland gevoel kunnen geven. Daar doen we het allemaal voor. Blijf genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken