Home » Blog » The Beatles achterna met Richard Porter in Londen

Gepubliceerd op 27 april 2017 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Als je in Londen aankomt, kun je de stad op vele manieren bezichtigen. Wij arriveren vanuit Brussel met de Eurostar in station St-Pancras en krijgen de kans om met een aantal mensen door Londen te lopen. Het accent ligt deze keer op de Beatles Walk, één van de vele maar Richard Porter doet dat op zijn eigen wijze. Richard Porter (links op de foto) is trouwens een echte vriend van ‘The Beatles’….

Er is, (zeker) in Londen, een groot aantal The Beatles wandelingen. Zoals de Magical Mystery Tour en In My Life (een wandeling langs de huizen van de Beatles en hun vriendinnen, trouwlocaties en meer).
Raadpleeg www.walks.com  (of de brochure) wanneer de tours zijn, deze zijn overdag en in de avonduren. Je ontmoet de gids bij het vermelde metrostation en ‘up you go’.

Londen is een echte The Beatles stad, ze woonde hier en de muziek van de groep kwam hier nog tot hogere hoogte. En natuurlijk moet je als rasechte Beatlesfan ook naar Liverpool, gaan we ook doen, maar eerst Londen dus. Vooral na 1965 wilden The Beatles dichterbij de studio zijn en ze geloofden dat Londen dé stad was waar ze nog populairder zouden worden. Er is zelfs een Nederlandstalig boek over “Het Londen van The Beatles”, met maar liefst 234 pagina’s en ruim 460 Beatles-gerelateerde plekken.
Wij lopen de Beatles Walk, samen met Richard Porter, dé Beatlesfan van Londen en voorzitter van de Londense Beatlesclub. Met zijn typische stemgeluid leidt hij je enthousiast door Londen, waarbij hij gepassioneerd zijn verhaal doet.

Richard wacht ons op bij het metrostation waar we hadden afgesproken. Hij heeft een pakje brochures en een map met foto’s bij zich. Regelmatig laat hij één van de foto’s zien, meestal ook met John, Paul, George of Ringo erop. Richard was en is bevriend met The Beatles, waardoor hij veel exclusief materiaal heeft.

In de begintijd was Liverpool de basis van de groep, hier woonden ze ook. Maar na een aantal jaren was het beter voor The Beatles om dichter bij de platenstudio te gaan wonen. Dus zijn er hier in Londen best veel plaatsen gerelateerd aan de groep, het is zeker de moeite waard om minstens één Beatles-thema-tour van London Walks te doen.
De wandeling, óók Magical Mystery Tour genaamd, leidt je langs alle belangrijke Londense punten in de carrière van de Beatles. Vaak is Richard Porter de gids.

Met veel kennis van zaken en gepassioneerd van The Beatles (kan ook niet anders) laat hij ons belangrijke en minder belangrijke plaatsen zien. Heel leuk dat we in het gebied ten oosten van Regent Street bij de Seven Dials bijna Paul McCartney tegen het lijf lopen: hij heeft hier zijn werk en was aanwezig volgens Richard.

We lopen langs het MPL gebouw (McCartney Productions Limited) en zien de plaats waar de Trident studio’s stonden. Trident was een onafhankelijke platenstudio waar The Beatles rond 1968 opnamen. Dat had vooral te maken met het feit dat ze hier een 8-sporenopnamerecorder hadden, de Abbey Roadstudio’s hadden alleen een 4- sporen exemplaar. Ook Hey Jude werd hier opgenomen en een aantal nummers van de elpee Abbey Road. Ook theaters en galeries passeren we met Richard Porter.

Het wordt ons wel duidelijk dat de invloed van Paul McCartney, en de door hem opgerichte kantoren, nog steeds van grote invloed zijn. MPL is een van de allergrootste bedrijven die muziek publiceren ter wereld.

Carnaby Street in het echt zien, is prachtig, maar is zeker niet meer hét modecentrum dat het in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was. Ook de The Beatles-shop die hier in de jaren ’70 lag is verdwenen. In de plaats kwamen veel andere shops, veelal ketens. Toch zijn er nog genoeg The Beatles gerelateerde zaken te zien. Richard beschrijft ook enkele muurschilderingen en brengt ons in een zijstraatje.

Carnaby Street heeft gelukkig aparte boetiekjes die aan het illustere verleden doen denken, Richard groet een ‘oude bekende’ die nog altijd The Beatles-kledij en andere prullaria verkoopt. Richard wijst ons ook op andere muzikale herinneringen, o.a. de blauwe plaquettes als aandenken dat de Small Faces hier ook ooit waren.

Richard leidt ons verder te voet door de mooie straten van Londen en zo komen we bij het Palladium Theater. Elke zondag traden er artiesten op, vaak later uitgezonden door de BBC. The Beatles waren er op zondag 13 oktober 1963. De kranten schreven dat er een hysterische massa zo schreeuwde dat de muziek niet te horen was….

Daarna gaan we naar de voormalige Bag O’Nails pub, waar Paul en Linda elkaar hebben ontmoet. In 1966 hoorde je nog Jimmy Hendrikx, een jaar later speelden The Beatles er.
Wanneer we voor het voormalige Apple kantoor in Saville Row ‘number 3’ (vlak bij Regent Street) staan vertelt Richard over het beroemde Rooftop Get-Back Concert. Prachtig, het is net of we live aanwezig zijn en ‘Get Back’ in onze oren klinkt.

Uiteraard laten we in deze blog niet alle plekken zien. Zelf komen lopen is het devies.

Maar we lopen wel nog even naar Mason Yard, waar Richard aan ons toont dat ook hier The Beatles aanwezig waren, met Yoko Ono… Die hield hier een expositie en de eigenaar stelde John aan Yoko voor. De rest is geschiedenis.

Richard trakteert ons vervolgens op een korte metro-rit naar St-Johnswood Station. Daar aangekomen neemt hij ons mee naar ‘zijn’ winkeltje en ‘coffeeshop’. Hier vind je als echte Beatlesfan alles van je gading. Uitgekeken en uitgekocht? Dan lopen we samen richting Abbey Road(Als we dit schrijven is het winkeltje van Richard al van eigenaar gewisseld. Om de doodeenvoudige reden dat de studio Abbey Road zelf een winkel begonnen is waar je nog meer Beatles-souvenirs kunt kopen… Richard was not amused natuurlijk.)

Er is druk verkeer in de straat, misschien de verklaring waarom The Beatles de straat lieten afsluiten toen ze destijds de fotoshoot voor het nemen van de beroemde hoesfoto Abbey Road. De foto’s die om welke reden niet zijn uitgekozen, kan Richard je tonen.

Abbey Road, bekend van The Beatles

We zien hoe druk het constant is op het zebrapad en hoeveel mensen, vooral jongeren, het zebrapad bezetten en net als op de LP-hoes foto’s maken. Tot ergernis van de talloze automobilisten die hier dagelijks een aantal keren moeten passeren; Richard vertelt verder dat het OK is om je naam op de witte pilaren van het toegangshek te schrijven. Ze worden toch regelmatig schoongemaakt….

Een heel fijn gevoel voor elke echte The Beatles-fan om hier te mogen zijn! En wat opviel: heel veel jongeren die hier komen kijken en zich (laten) fotograferen. Jongeren die nu, na 50 jaar, ook gegrepen worden door de vier jongens uit Liverpool. En ook jongeren lopen graag mee met kenner Richard. We lopen samen nog naar de Abbey Road Studio’s zelf, iets verderop.
En juist op deze plek beëindigen wij onze Beatles Walk met Richard Porter.

We hebben de tocht ervaren als een her-ontdekkingreis naar The Beatles in Londen, heel anders dan in Liverpool. De groep heeft destijds voor deze wereldstad gekozen, hier startte de roem die nog steeds voortduurt, met de bijna tijdloze muziek die ze in minder dan 10 jaar tijd hebben voortgebracht.

Meer informatie

Visit Britain: www.visitbritain.nl
London Walks:  www.walks.com
Richard Porter: Richard Porter op Facebook

Liverpool 
Als je ook eens een pelgrimstocht naar (de andere The Beatles-stad) Liverpool wilt houden, dan zijn hier een paar websites waar je jezelf kunt voorbereiden. Bijvoorbeeld www.beatlecity.com . Deze site heeft tot doel om Liverpool’s beste toeristenwebsite te zijn. Hij is mooi ontworpen en bevat informatie over de geschiedenis van de stad, transport mogelijkheden en verblijf mogelijkheden. Er is ook een online-gids naar toeristische plaatsen in Liverpool (niet alleen The Beatles gerelateerd), om je te helpen bij je planning. Je vindt er een ‘Pubtocht’-route, winkelmogelijkheden en een lijst met seizoensgebonden evenementen, met in augustus het bekende THE BEATLES-feest…. tenminste, als de plannen tot afschaffen per 2018 niet door gaan. Tenslotte staan er foto’s op van veel Beatles plekken, voor je sightseeing stops.

Foto’s van Dominique Dejonckheere

De reportages die wij maakten nav ons bezoek aan Londen en de wandeling met Richard Porter, zijn gesponsord en georganiseerd door Visit Britain ism Eurostar. Met medewerking van www.beatlesinlondon.com

Leon | 2010

Geschreven door:


Eén reactie op “The Beatles achterna met Richard Porter in Londen”

  1. I don’t know the language but I know what
    He means….Richard’s BEATLE WALK IS AWESOME!! I’ve been lucky to do it a few times!! A MUST DO FOR BEATLE FANS!! Thanks again Richard!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken