Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: De ravenmeester – Christopher Skaife

Gepubliceerd op 15 januari 2019 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

De ondertitel van De ravenmeester is ‘Mijn leven met de raven van de Tower of London’. En dat beschrijft perfect waar het boek van Christopher Skaife over gaat. Hij vertelt over de zes regels die er zijn bij het verzorgen van de raven, en hoe belangrijk deze zijn lezen we in dit boek.

  1. Jaag de raven niet op.
  2. Probeer niet de pikorde te veranderen
  3. Sla nooit uit haast dingen over
  4. Blijf altijd rustig
  5. Laat de raven elke dag dezelfde routine volgen
  6. Bereid je voor op chaos als je een van de bovenstaande regels overtreedt

Christopher (of gewoon Chris) Skaife is Yeoman Warder, dit zal velen weinig zeggen. Beefeater of ravenmeester zal meer tot de verbeelding spreken. Hij, en de andere Yeoman Warders, bewaken de Tower of London. Natuurlijk doet hij dat samen met de raven, want er moeten altijd zes raven binnen de muren van de Tower wonen. Anders, zo gaat de legende, vergaat de Tower tot stof en zal het koninkrijk in rampspoed worden gestort. Om dat te voorkomen doen Chris en zijn drie assistenten hun uiterste best om de raven het naar hun zin te maken.

De Raven in de London Tower

Op dit moment zijn er zeven raven in de Tower: Munin, Merlin(a), Erin, Rocky, Jubilee II, Gripp II en Harris. Zij leven samen met zo’n honderdveertig mensen in één van de oudste gebouwen van de Britse hoofdstad.
Skaife legt uit dat er in de geschiedenis veel meer dieren in de Tower of London leefden. Vroeger (13e eeuw) was het een Koninklijke menagerie met (witte) beren, leeuwen en zelfs een keer een olifant. Dat zou tegenwoordig niet meer als diervriendelijk worden gezien.

Voor de raven wordt goed gezorgd door de Yeoman Warders, anders zouden de vogels zich er niet thuis voelen. Sommige veren worden wel gekortwiekt, een klein beetje (maximaal 2,5cm). Genoeg voor een beetje vrijheid, genoeg om ze binnen de poorten van de Tower te houden.
Tenminste…. op die keer dat Munin weg vloog na dan. Waarschijnlijk door de werkzaamheden die toen bij de Tower plaatsvonden. Ondanks een dappere poging van Chris om de vogel te vangen toen ze was teruggekeerd en op het dak zat (hij noemt het zelf een van zijn meest stomme acties ooit), was het niet gelukt om haar te vangen. Hoe ze toch terug is gekomen? Daarvoor moet je het boek lezen.

Christopher Skaife

Ravenmeester en gids

Christopher is naast ravenmeester ook gewoon gids. In deze functie ben je bewaker, ceremoniële wacht, amateurhistoricus en stand-upcomedian. Als bezoeker kun je alles aan ze vragen, maar verwacht niet een al te serieus antwoord. 
Als Yeoman Warder moet je goed kunnen vertellen. Het verhaal van de Tower is geen droge opsomming van woorden en getallen. Het verhaal moet leven en interessant zijn voor alle leeftijden en afkomsten. Je entertaint de groep een uur. Gelukkig kan Christopher Skaife dat, het boek boeit van voor tot achter. Of je nu van vogels (of raven in het bijzonder) houdt of niet.

En ohja, de zes regels ga je zeer goed begrijpen. Vooral die van de pikorde, dat is de volgorde waarop ze in een uit de kooi gelaten worden. Als je dat niet doet, levert je dat wellicht pijnlijke dijen, een nat pak en een afzegging van je verjaardagsdiner op.

Conclusie De Ravenmeester

Het boek is grappig en leerzaam over raven en de geschiedenis van de Tower. Een echte aanrader als je dol bent op één van deze dingen, of als je gewoon een mooi verhaal wil lezen….

Het boek De Ravenmeester van Christopher Skaife is nu te koop.

Janie | 2019

Categorieën:

, ,

Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.