Gepubliceerd op 24 februari 2017 | Laatst aangepast op 18 augustus 2024
Wanneer je op 1 maart Wales bezoekt zie je helder groene preien en mooi gele narcissen. Maar wat nog meer opvalt zijn de vrolijke kinderen met rode sjaal en zwarte hoed. Je voelt de vreugde en nationale trots, want 1 maart is de dag van Dewi Sant, ‘St David’s Day’.
Hij ging op bedevaart naar Jeruzalem (waar hij aartsbisschop werd), maar al aan het begin van zijn reis gebeurde het wonder. Hij richtte in West Wales de St David’s kathedraal op, waar velen hun eigen bedevaart naartoe zouden maken. Dewi Sant had namelijk het vermogen om de aarde onder hem te doen laten stijgen. Dit zouden de Welshmen goed kunnen gebruiken tegen de binnenvallende Noormannen. Nu wordt hij geëerd op zijn vermoedelijke sterfdag (1 maart 589).
Little acts of Welshness
Tegenwoordig wordt St David’s Day gevierd met grote feesten en optochten. Je ziet overal narcissen, preien en Welshe cadeaus (zoals de Welsh Lovespoons en Welsh cakes). Je kunt meedoen door een ‘little acts of Welshness’ te doen. Dat kun je doen door de Welshe vlag te hijsen (of ergens neer te zetten), een prei te dragen, cwtsh (een goede warme knuffel geven), een lovespoon of narcissen te geven aan iemand of koop iets Welsh (cakes of kleding bijvoorbeeld). Het is eigenlijk al snel goed, zolang je maar vriendelijk bent naar de mensen om je heen, want dat zijn de Welshe inwoners ook.
St David’s Day Parade
Je kunt in Wales niet om St David heen op 1 maart, het is het hoogtepunt van de lente. Cardiff kleurt rood en geel met de parade in de stad, met o.a. draken en theatergroepen. Ook komen regelmatig sterren zoals Tom Jones en Shirley Bassey langs. Met een massavertolking van het volkslied ‘Hen Wlad Fy Nhadau’ eindigt de stoet bij de St David’s Hall. Hier organiseert het BBC National Orchestra of Wales ieder jaar een speciaal galaconcert.
Andere festiviteiten St David’s Day
Ook elders in Wales is er genoeg te beleven. Zo zijn er meerdere parades (in Aberystwyth, Wrexham en Llandudno) en kastelen openen hun deuren (sommige gratis).
Een van de gebouwen die zijn deuren opent, is het St. David’s bisschoppelijk paleis. Een weelderig middeleeuws ontwerp van Henry de Gower. De ruïne staat naast de kathedraal waar St. David zijn laatste rustplaats vond. Hier wordt een minifestival gehouden ter ere van hun heiligste voormalige bewoner.
In het park Oriel y Parc van St David’s, zijn allerlei festiviteiten waaronder een Welshe markt en live bands. De Pelgrim’s Walk eindigt hier in het park (en begint bij de kerk). Je kunt ook weer teruglopen naar de kathedraal, er wordt namelijk gezegd dat twee reizen naar de kerk gelijk staat aan een bedevaart naar Rome.
Meer informatie
Lees meer over Wales