Home » Typisch Brits » Evenementen » Hogmanay: hoe Schotland Nieuwjaar viert

Met Oud en Nieuw kijken we vooral naar de Britse hoofdstad wat betreft vakantiebestemming. Daar wordt ieder jaar groots ingeluid met een prachtig vuurwerkspektakel. Geen verkeerde bestemming dus, maar denk ook eens aan het noorden. Het Schotse Hogmanay staat namelijk bekend om dagenlang feest rondom de jaarwisseling. Het feest dateert al uit de tijd van de Vikingen toen ze de zonnewending vierden.

Agenda Schotse nieuwjaarsviering

Hogmanay

30 december – fakkeloptocht Edinburgh

De dag voor oudjaar is het tijd voor de fakkeloptocht in de Schotse hoofdstad. Tijdens de Torchlight Procession lopen duizenden met fakkel door de straten van Edinburgh. Koop een fakkel en loop zelf mee, of kijk gewoon naar dit fantastische fenomeen. Een rivier van vuur door de oude stad.
Als afsluiter komt er op deze dag al vuurwerk.

31 december – Oudjaar

De gehele dag is het feest in Edinburgh, met een groots straatfestival. Geniet van muziek en dans op het Concert in the Gardens met op de achtergrond het kasteel. Grote namen en vermaak gegarandeerd.
Als we van jaar wisselen is er natuurlijk vuurwerk, wat afgeschoten wordt vanaf het kasteel. Met als kers op de taart nog het traditionele Auld Lang Syne, hand in hand.

Het grootste gratis feest van Schotland kun je vinden in Inverness. Hier wordt ieder jaar het Red Hot Highland Fling aan de oevers van de Loch Ness gehouden. De grootste acts komen al voor 22 uur, zodat gezinnen op tijd thuis kunnen zijn. Tot half één is er echter vermaak, dus je kunt het nieuwe jaar feestend in.

De mensen in Stonehaven verjagen volgens aloude tradities kwade geesten door middel van een vuurballenstoet. Een gratis en steeds groter wordend festival met doedelzakspelers wat net voor middernacht stopt.

Hogmanay oud&nieuwjaar Schotland

1 januari – Nieuwjaar

Gelukkig nieuwjaar! Neem een verfrissende duik (Loony Dook) in de Forth rivier bij South Queensferry. Loop mee met de Dookers Parade vanuit Edinburgh voordat je het ijskoude water induikt…brrr.

11 januari – Burghead

1 januari nieuwjaar? Nee hoor, voor de inwoners van Burghead negeren de Gregoriaanse kalender en vieren old Hogmanay gewoon op 11 januari. Dat doen ze met een optocht door de stad met een houten vat, die naderhand natuurlijk in brand wordt gestoken (op een heuvel).

Meer informatie

Edinburgh’s hogmanay
Inverness
Stonehaven
Burghead

Of lees meer over Schotland of Edinburgh


Geschreven door:


2 reacties op “Hogmanay: hoe Schotland Nieuwjaar viert”

  • Beste Tessa,
   Er zijn verschillende opties. Je kunt vliegen, maar als je met meerdere bent is misschien je eigen auto en de boot (Met DFDS naar NewCastle) een goedkopere optie.
   Je kunt vanaf Amsterdam vliegen (Easyjet en KLM), Eindhoven (Ryanair), Dusseldorf (Ryanair) of Brussel (Brussels Airlines). Natuurlijk maakt het uit wanneer je precies wil gaan (en hoe lang), wat het goedkoopste is.
   Daar kun je voor een hostel gaan, wat goedkoper is dan de meeste hotels. Of een B&B. Ik zal je wel aanraden om snel te zijn, hoe dichter je bij nieuwjaar komt, hoe meer er is uitverkocht en hoe duurder het wordt.
   Sommige festiviteiten zijn gratis, maar niet alles. Kaartjes kun je via de website kopen: https://www.edinburghshogmanay.com/ (zij bieden ook combideals aan met accommodatie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken