Home » Historie » Tradities » Pannenkoekendag / Shrove Tuesday

In Nederland hebben we Vastenavond, de dag voor Aswoensdag of terwijl de dinsdag van carnaval. In veel (Engelstalige) landen wordt dit echter Pancake day (pannenkoekendag) of Shrove Tuesday (vette dinsdag) genoemd. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan?

Pancake Day

Traditie Pannenkoekendag

Vastenavond wordt door veel christenen gevierd. Dit is de laatste dag/avond voor het vasten en er mag dus nog even genoten worden. Er moet een flinke voorraad vet aangelegd worden en alles in huis moet opgemaakt worden. Vroeger bestond de voorraadkast en koelkast vooral uit boter, melk, eieren, meel en suiker. En je raadt het misschien al, hier kun je perfect pannenkoeken van maken. Deze werden dan ook rijkelijk gegeten voordat de strenge vastenperiode er aan komt. Daarmee is Pancake day geboren.

Na pannenkoekendag begint op Aswoensdag het vasten. In de veertig dagen voor Pasen onthoudt men zich van luxe/eten. Wat dat precies inhoudt, is niet helder omschreven. Sommige zullen dagen niet eten, terwijl andere zich onthouden van roken en/of snoepgoed. Op de zondagen hoeft er niet gevast te worden. (Vandaar de veertig dagen voor Pasen, terwijl het er eigenlijk 46 zijn.)

Pannenkoeken recept

In het kookboek Good Things in England uit 1932 staan 853 regionale recepten uit de 14e eeuw. Florence White voegde deze recepten samen in dit nu klassieke kookboek wat nog steeds te koop is. Hierin staat ook het recept voor Engelse pannenkoeken.

Ingrediënten:

 • 2 oz (56,7 gram) meel
 • 1 ei
 • 1 gill melk (een historische meting, 142 ml)
 • Een snufje zout
 • 2 oz (56,7 gram) geklaard vet om te frituren
 • 2 oz (56,7 gram) basterdsuiker
 • Citroensap

Bereiding:

 1. Meng de bloem en het zout en maak er een beslag van met het ei en de melk.
 2. Verhit de koekenpan, voeg een beetje vet toe.
 3. Maak het behoorlijk heet en giet er genoeg beslag in om de pan dun te bedekken.
 4. Als de ene kant goudbruin is, gooi of draai en bak de andere kant.
 5. Knijp er wat citroensap over uit, bestuif met basterdsuiker, rol op en serveer bestrooid met basterdsuiker.

Evenementen Shrove Tuesday

Vroeger werd in Groot-Brittannië om elf uur de klok geluid op Shrove Tuesday. De legende gaat dat een huisvrouw uit Olney, Buckinghamshire, in 1445 net op dat moment druk bezig was met pannenkoeken bakken. Hierdoor was ze vergeten dat ze naar de kerk moest, tot de klokken begonnen te luiden voor de dienst. Ze rende het huis uit, met pan en al. Ze gooide de pannenkoek regelmatig op zodat deze niet vast zou branden. Dit moet zoveel indruk hebben gemaakt op de omgeving dat heden den dage nog steeds pannenkoekenraces worden gehouden, waarbij de deelnemers al rennend over straat met pan hun pannenkoek omhoog werpen.

De meest bekende Pancake Race wordt dan ook in Olney gehouden, maar in heel het Verenigd Koninkrijk kun je deze race lopen. Je moet je pannenkoek veilig over zo’n 380 meter verplaatsen door hem regelmatig omhoog te gooien. Om alles helemaal af te maken wordt er van je verwacht dat je verkleed bent als huisvrouw.

Naast deze pannenkoekenrace kun je bij veel gelegenheden pannenkoeken eten.

Video Pancake Day Race

Meer informatie

Lees meer over de evenementen via: Olney Pancake race

Meer informatie over Britse tradities.


Categorieën:

, ,

Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.