You are here
Home > Nieuws > Evenementen > Pannenkoekendag / Shrove Tuesday

Pannenkoekendag / Shrove Tuesday

Pancake DayIn Nederland hebben we Vastenavond, de dag voor Aswoensdag of terwijl de dinsdag van carnaval. In veel (Engelstalige) landen wordt dit echter Pancake day (pannenkoekendag) of Shrove Tuesday (vette dinsdag) genoemd. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan?

Traditie Pannenkoekendag

Vastenavond wordt door veel christenen gevierd. Dit is de laatste dag/avond voor het vasten en er mag dus nog even genoten worden. Er moet een flinke voorraad vet aangelegd worden en alles in huis moet opgemaakt worden. Vroeger bestond de voorraadkast en koelkast vooral uit boter, melk, eieren, meel en suiker. En je raadt het misschien al, hier kun je perfect pannenkoeken van maken. Deze werden dan ook rijkelijk gegeten voordat de strenge vastenperiode er aan komt. Daarmee is Pancake day geboren.

Na pannenkoekendag begint op Aswoensdag het vasten. In de veertig dagen voor Pasen onthoudt men zich van luxe/eten. Wat dat precies inhoud is niet helder omschreven. Sommige zullen dagen niet eten, terwijl andere zich onthouden van roken en/of snoepgoed. Op de zondagen hoeft er niet gevast te worden. (Vandaar de veertig dagen voor Pasen, terwijl het er eigenlijk 46 zijn.)

Evenementen

Vroeger werd in Groot-Brittannië om elf uur de klok geluid op Shrove Tuesday. De legende gaat dat een huisvrouw uit Olney, Buckinghamshire, in 1445 net op dat moment druk bezig was met pannenkoeken bakken. Hierdoor was ze vergeten dat ze naar de kerk moest, tot de klokken begonnen te luiden voor de dienst. Ze rende het huis uit, met pan en al. Ze gooide de pannenkoek regelmatig op zodat deze niet vast zou branden. Dit moet zoveel indruk hebben gemaakt op de omgeving dat heden den dage nog steeds pannenkoekenraces worden gehouden, waarbij de deelnemers al rennend over straat met pan hun pannenkoek omhoog werpen.

De meest bekende Pancake Race wordt dan ook in Olney gehouden, maar in heel het Verenigd Koninkrijk kun je deze race lopen. Je moet je pannenkoek veilig over zo’n 380 meter verplaatsen door hem regelmatig omhoog te gooien. Om alles helemaal af te maken wordt er van je verwacht dat je verkleed bent als huisvrouw.

Naast deze pannenkoekenrace kun je bij veel gelegenheden pannenkoeken eten.

Links:
Olney Pancake race
Pannenkoekendag in Londen

En dan nu de beelden:

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top