Home » Groot-Brittannië » Wales » Dydd Gwŷl Dewi (Sant) hapus (oftewel: Fijne St David’s dag!)

Gepubliceerd op 24 februari 2017 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Flag of Saint David

Wanneer je op 1 maart Wales bezoekt zie je helder groene preien en mooi gele narcissen. Maar wat nog meer opvalt zijn de vrolijke kinderen met rode sjaal en zwarte hoed. Je voelt de vreugde en nationale trots, want 1 maart is de dag van Dewi Sant, ‘St David’.

Hij ging op bedevaart naar Jeruzalem (waar hij aartsbisschop werd), maar al aan het begin van zijn reis gebeurde het wonder. Hij richtte in West Wales de St David’s kathedraal op, waar velen hun eigen bedevaart naar toe zouden maken. Dewi Sant had namelijk het vermogen om de aarde onder hem te doen laten stijgen. Dit zouden de Welshmen goed kunnen gebruiken tegen de binnenvallende Noormannen. Nu wordt hij geëerd op zijn vermoedelijke sterfdag (1 maart 589).

St David’s Day Parade

Je kunt in Wales niet om St David heen op 1 maart, het is het hoogtepunt van de lente. Cardiff kleurt rood en geel met de parade in de stad, met o.a. draken en theatergroepen. Ook komen regelmatig sterren zoals Tom Jones en Shirley Bassey langs. Met een massavertolking van het volkslied ‘Hen Wlad Fy Nhadau’ eindigt de stoet bij de St David’s Hall. Hier organiseert het BBC National Orchestra of Wales ieder jaar een speciaal gala-concert.

Andere festiviteiten

Ook elders in Wales is er genoeg te beleven. Zo zijn er meerdere parades (in Aberystwyth, Wrexham en Llandudno) en kastelen openen hun deuren (gratis).

Een van de gebouwen die zijn deuren opent, is het St. David’s bisschoppelijk paleis. Een weelderig middeleeuws ontwerp van Henry de Gower. De ruïne staat naast de kathedraal waar St. David zijn laatste rustplaats vond. Hier wordt een mini-festival gehouden ter ere van hun heiligste voormalige bewoner.

In het park Oriel y Parc van St David’s, zijn allerlei festiviteiten waaronder een Welshe markt en live bands. De Pelgrim’s Walk eindigt hier in het park (en begint bij de kerk). Je kunt ook weer terug lopen naar de kathedraal, er wordt namelijk gezegd dat twee reizen naar de kerk gelijk staat aan een bedevaart naar Rome.

Ook in Swansea wordt St David’s Day gevierd. Het Get Welsh Food and Drink Festival biedt je een heerlijk scala aan Welshe producten en ambachten. Het zorgt ervoor dat je ook als toerist trots wordt op alles wat Welsh is.

Meer informatie: Visit Wales


Categorieën:

, ,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons
Zoeken