Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » North West » Ravenglass & Eskdale Railway: ontdek het Lake District met deze unieke trein

Het is weer eens een andere manier van vervoer. In plaats van een grote trein op elektriciteit gaat er een klein treintje (door locals La’al Ratty genoemd) op stoom door het prachtige landschap van het Lake District. Het is de Ravenglass & Eskdale Railway.

De Ravenglass & Eskdale Railway brengt mensen, vooral toeristen, van de enige kustplaats in het gebied Ravenglass naar Dalegarth (bij Boot). Tijdens deze 11,3 kilometer durende rit stopt de trein nog op zeven andere plekken. De tussenliggende stations zijn bij Muncaster Mill, Miteside, Murthwaite, Irton Road, The Green, Fisherground en Beckfoot. De rit duurt ongeveer 40 minuten.

Inhoudsopgave

Voeg een header toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

Ravenglass & Eskdale Railway

Geschiedenis Ravenglass & Eskdale Railway

De naam, Ravenglass & Eskdale Railway, dankt de lijn aan zijn beginlocatie (Ravenglass) en de vallei (Eskdale) waar de trein doorheen gaat. De spoorlijn is eigendom van een particuliere onderneming en door een preservation society ondersteund. Oorspronkelijk is de lijn in 1875 gebouwd om ijzererts uit de mijnen te vervoeren naar de gewone treinen. Vanaf 1876 zijn ook passagiers toegestaan op de lijn. Het is daarmee de eerste publieke smalspoorlijn in Engeland. In 1905 ontspoort een trein door een defecte trein en schade aan het spoor. In april 1913 moet de lijn sluiten. Er is dan nog maar weinig vraag naar ijzererts en ook passagiers kiezen nauwelijks voor de lijn.

In 1915 maken twee modelbouwers de spoorwijdte tot 381 mm, wat het hedendaags nog steeds is. Pas in 1917 is het gehele spoor opnieuw aangelegd en komt de gehele lijn weer in gebruik. Naast mensen wordt er dan ook graniet en spullen vervoerd. In 1920 is het huidige eindpunt (Dalegarth) toegevoegd. In de Tweede Wereldoorlog vervoert de trein alleen nog maar graniet.

Ravenglass en Eskdale Railway Preservation Society

De spoorlijn is na de oorlog aan Keswick Granite Company verkocht. Maar omdat deze in 1953 sluit, wordt de rails een lange tijd weer niet gebruikt. Het bedrijf verkoopt hem uiteindelijk pas in 1960 aan de Ravenglass en Eskdale Railway Preservation Society, gevormd door locals en treinliefhebbers. Zij zorgen er uiteindelijk voor dat er extra treinen worden gebouwd zodat er weer een dienstregeling kan ontstaan. Nu rijden er zo’n 120.000 passagiers per jaar mee. In januari is hij gesloten, maar in juli rijden er zestien treinen per dag.

Ravenglass & Eskdale Railway: ontdek het Lake District met deze unieke trein

De route van de spoorweg

De spoorweg is ongeveer 11 kilometer lang en voert reizigers door een adembenemend landschap. De trein vertrekt vanuit Ravenglass en rijdt door de Eskdale-vallei, langs stromende beekjes, weelderige bossen en groene weiden. Onderweg passeert de trein enkele van de meest pittoreske dorpjes van de regio, waaronder Boot, Beckfoot en Dalegarth. Je kunt hier uitstappen of de gehele rit meerijden. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar zodat je kan genieten van het adembenemende landschap te voet.

Bezienswaardigheden in de omgeving zijn o.a.: het Romeinse badhuis bij Ravenglass, de Hardknott Roman Fort (Mediobogdum), de watermolens op Boot en Muncaster, Muncaster Castle en de Stanley Ghyll Force waterval.

Treinen

Er rijden vier verschillende stoomtreinen op de route. De oudste locomotief is River Irt, waarvan delen dateren uit 1894, terwijl de nieuwste (Douglas Ferreira) een diesel-hydraulische uit 2005 is. De River Irt is de oudste werkende 15 inch spoorlocomotief ter wereld. De smalspootlocomotieven die naast de River Irt rijden zijn River Esk, River Mite, Northern Rock en Whillan Beck, uit 1923 tot 1967.
Enkele locomotieven kun je ook terug vinden in het Ravenglass Railway Museum.

Foto’s Ravenglass & Eskdale Railway

  • Ravenglass & Eskdale Railway
  • Uitzicht vanuit de trein in het Lake District
  • Ravenglass & Eskdale Railway: ontdek het Lake District met deze unieke trein
  • Ravenglass & Eskdale Railway
  • Ravenglass & Eskdale Railway
  • Ravenglass & Eskdale Railway
  • Met de trein door het Lake District
  • Ravenglass & Eskdale Railway
  • River Irt

Meer informatie

Meer informatie op de officiële website: http://ravenglass-railway.co.uk en https://ravenglassrailwaymuseum.co.uk

Of lees meer over North West England.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.