Home » Blog » Liverpool: haven, kunst en Beatles

Gepubliceerd op 15 september 2018 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Britblog is niet voor het eerst in Liverpool, maar wel heel blij er weer te zijn. Sinds de laatste keer (toen was de stad Culturele hoofdstad van Europa) is er wel veel veranderd. Vooral in het shopping- en museumaanbod. Vooral met het geld dat beschikbaar gesteld was door de Europese Unie naar aanleiding van de verkiezing tot Culturele Hoofdstad van Europa is veel gedaan. Dat was ook wel nodig, want er was voor die tijd te weinig geld beschikbaar. We gaan de haven, kunst en Beatles weer herontdekken.

Liverpool altijd een bezoek waard…

Wij mochten weer proeven van deze stad met kunst en cultuur en de erfenis van de muziek uit de jaren 60 van de vorige eeuw, onder andere The Beatles.

Omdat we van Liverpool een duidelijk beeld willen geven (wat niet kan met een bezoek van één dag), wilden we een 3-daagse must do reis. Deze hebben we samen met Visit Britain en Visit Liverpool samengesteld. Zo zijn we samen tot een mooi programma gekomen met genoeg elementen van bovengenoemde zaken.

Beatles in Liverpool

En ondanks de drie dagen, zat het programma goed vol. De eerste dag (aankomst per vliegtuig op John Lennon Airport en toen met de bus naar het centrum en hotel vlakbij de haven en het stadscentrum) bezoeken we de Cavern Club en rijden we mee met de Magical Mystery Tour. De tweede dag wordt de musea-dag, dag 3 mogen we de Mersey op met een ‘kunstboot’ en bezoeken we de Liverpool Kunstbiënnale en Liverpool Kathedraal. Een bezoek aan het Hard Days Night Hotel hoort er bij. Dus dat doen we als laatste.

Liverpool is pas sinds 1880 een stad. De plaats ontstond aan het begin van de 13de eeuw aan de oever van rivier de Mersey vlak bij de uitmonding in zee. Handel bracht economische groei vooral in de 18de en begin 19de eeuw. Als je uitgaat van de bezoekersaantallen is Liverpool de 5de grootste stad van Groot-Brittannië. Er wonen in groot-Liverpool meer dan 1 miljoen mensen.

Heel bijzonder (en UNESCO-erfgoed) is Speke Hall (uit einde 16de eeuw). Hoewel dit oude Tudor-herenhuis in Liverpool ligt, vind je het vlakbij het vliegveld. Dat staat daar met de zwart-witte borden al aangegeven. Het is een van de oudste huizen in Liverpool en het enige houten exemplaar.

Liverpool kun je niet in één dag bezoeken. Daarom zijn we er drie dagen en bekijken alle facetten van de stad: muziek, musea, sport (het stadion van Liverpool is te bezoeken) en kleinere en grotere shops. Een deel daarvan beschrijven we, de rest moet je zelf maar komen ontdekken! Tegenwoordig is er een speciale treinverbinding tussen Hull via Leeds en Manchester, een aanrader als je alle vier de steden zou willen aandoen.

Dag 1: Beatles

Beatles in Liverpool

De zon schijnt als we vanuit het hotel naar de Cavern Club lopen. We hebben afgesproken met hun marketing director Victoria McDemott. Zij vertelt het verhaal van de Cavern Club, die op een iets andere plek ligt dan in de jaren 60 van de vorige eeuw, maar elke dag veel bezoekers trekt. Je kunt er niet alleen om The Beatles-roots vinden en het museum bezoeken. Nee, er treden nog steeds veel artiesten op. Uiteraard ook artiesten die The Beatles-songs ten gehore brengen. Van Victoria horen we dat zelfs Nick en Simon hier ooit optraden…

Beatles in Liverpool

De Cavern Club was eigenlijk een soort Jazz-club en werd al geopend in januari 1957. Het eerste grote optreden was dat met Rory Storm and the Hurricans, met Ringo op drums begin 1960.

Zo start de echte Beat-tijd, hier in Liverpool. De Beatles traden er iets later (in 1961, nog met Pete Best) voor het eerst op. Later volgden onder ander Gerry & the Pacemakers, the Searchers, Billy J Kramer and the Dakotas, Cilla Black, the Four Most, the Swinging Bluejeans. Begin jaren 70 trad Status Quo op en er volgden nog veel artiesten. Zelfs nu nog is het voor veel artiesten een eer om hier te mogen optreden. Alle hoogtepunten en artiesten vind je op de site van de Cavern Club.

Beatles in Liverpool

Victoria nodigt ons uit om met de Magical Mystery Bus Tour mee te rijden. Tickets kun je halen bij de kiosk naast het Beatles Museum, maar veel handiger is het om tickets vooraf te bestellen op de website.

We rijden bijna twee uur door Liverpool, met constante uitleg over alle plekken. Op een paar plaatsen (Penny Lane en bij Strawberry Fields) mag je even de bus uit. En gezongen wordt er ook in de bus: meezingers zoals Yellow Submarine en Penny Lane doen het goed bij de toeristen, zelfs Japanse en Chinese buspassagiers zingen gepassioneerd mee…

Beatles in Liverpool
Strawberry Field in Liverpool

Maar je hoort en voelt ook dat de voedingsbodem van de songs hier ‘gewoon op straat’ lag: Eleanor Rigby is een naam op een grafsteen bij een kerk waar in de buurt werd gerepeteerd. En wat te denken van Penny Lane, Strawberry fields, ze zijn hier allemaal.

Beatles in Liverpool
Beatles in Liverpool

En natuurlijk zie je ook de huizen van John, Paul, George en Ringo, waarvan slechts twee te bezoeken zijn. Bij het huis waar Paul opgroeide mag je er even uit. Wil je de huizen van John en Paul bezoeken? Dat moet je dus een andere keer doen, want daar is de busrit te kort voor.

Aan het einde van de rit worden we gedropt vlakbij de Cavern Club, zodat we de club nog kunnen binnen lopen. Zelfs de hele straat ademt The Beatles-sfeer.

Dag 2: (Beatles) musea

Vandaag bezoeken we een aantal musea. Liverpool heeft meer musea op een vierkante kilometer dan welke andere Europese stad. We beginnen echter vandaag bij het stadhuis, dat bij uitzondering vandaag geopend is en een aantal schilderijen en objecten toont. Van hieruit gaan we richting de Mersey en vinden in en rond Albert Dock zo’n vier musea.

Sinds 1989 is er Tate Liverpool . En dat is maar goed ook, want de Tate-collectie omvat zo veel werken dat de meeste noodgedwongen in stock moesten blijven. Tate heeft veel aandacht voor Britse en buitenlandse kunst vanaf de middeleeuwen.
Toen wij er waren, was er ruim aandacht voor de Liverpool Biënnale die toen liep. Jaarlijks in de zomer en door heel Liverpool loopt dan een lint van moderne kunstvormen. Er zijn in Tate meestal tijdelijke expo’s te zien.

Andere musea hier zijn het Merseyside Maritime Museum met het International Slavery Museum en natuurlijk het Beatles Museum. En verder nog het vrij nieuwe museum Museum of Liverpool. De meeste musea liggen vlakbij elkaar bij het Albert Dock. We bezochten ze allemaal. Eigenlijk kun je best alles te voet doen in het centrum. Ga je verder af, dan is er vanaf WC Liverpool One altijd wel een bus die je brengt.

Het Museum of Liverpool is werelds eerste nationale regiomuseum met meer dan 6.000 objecten. Het is het grootste nationale museum dat in Groot-Brittannië sinds de eeuwwisseling is gebouwd. En ook hier voel je de complexe geschiedenis van dit hele gebied: de haven en industrie erbij, arbeiders en rijke industriëlen, de sport (FC Liverpool en Everton FC) en de muziek die hier eind jaren ’50 ontstond. En dus kom je ook hier alle facetten tegen die je in de hele stad nog terugvindt. De treinen en andere vervoersmiddelen, standbeelden, Victoriaanse gebouwen, maar ook de plek waar John Lennon en Paul McCartney elkaar voor het eerst tegenkwamen.

Beatles in Liverpool

The Beatles Story bestaat al sinds 1990 en heeft al meer dan 4,5 miljoen bezoekers ontvangen. Het museum verandert voortdurend en past steeds zijn collectie aan. Onlangs nog kwam er een piano van John Lennon bij. Hier loop je door de historie van The Beatles en ook de tijd na 1970 komt nog aan bod (als de vier ieder hun eigen weg gaan). Met prullaria, maar vooral ook echte spullen die ooit van de groep waren. Je vindt er ook replica’s van de Casbah Club (die bestaat trouwens nog echt) en de Cavern Club (nu op een andere plek dan toen). Je kijkt je ogen uit in The Beatles-shop.

In het Maritime Museum gaat het uiteraard over de geschiedenis van de scheepvaart, o zo belangrijk voor Liverpool. Ernaast vind je het Slavery Museum , met een open mind over de geschiedenis van de slavernij, plus de link naar Liverpool. Het Merseyside Maritime Museum toont je dan weer expliciet het leven van en in de haven. Je voelt dat Liverpool destijds een van de grootste havens ter wereld was. Maar vooral voel je hier de mensen die hard moesten werken. Uiteraard veel aandacht voor de Titanic (die hier vertrok destijds) in een aparte ruimte. Alle havengerelateerde zaken kom je hier tegen: smokkelen, slavenarbeid, uitbuiting en de enorme marinehaven die in Liverpool lag. Vaak meren er nog grote oorlogsschepen aan. Kinderen kunnen veel zelf doen in het museum. Ze zijn meer dan welkom om alles te ontdekken, zeer actief en met moderne hulpmiddelen.

Beatles in Liverpool

Als we dan toch in Albert Dock zijn, kunnen we ook de The Beatles-4D-expo bezoeken. In een apart gebouw vlakbij de aanlegsteigers naar de ‘ferries’, met het kaartje van The Beatles Story kun je naar binnen. Met een 4D-bril zien we nog een keer de geschiedenis van het viertal voorbij komen.

Ferry Snowdrop
De Ferry Snowdrop die vaart op de Mersey bij Liverpool werd in 2015 in een nieuwe stijl geverfd.

Het is zonnig weer en we gaan aan boord van de rondvaartboot voor een tour over de Mersey . Heel bijzonder dat we juist de “kunstboot” van Peter Blake van dichtbij mogen bewonderen. Deze Dazzle Ferry vaart op regelmatige tijden. Sir Peter Blake is trouwens de kunstenaar die ooit de hoes van de Beatles-elpee Sergeant Peppers ontwierp. Wil jij weten of deze ferry nog in de vaart is, check dan even de website van Visit Liverpool.

Een leuke ervaring, deze rondvaart. En niet alleen een rondvaart trouwens want de ferry (‘cross the Mersey’) verbindt beide zijden van Liverpool met elkaar. Je mag in- en uitstappen waar je maar wilt… Bij Seacombe kun je een uurtje rondlopen en bij Woodside twee onderzeeërs bekijken.

De op de opvallende ferry ‘Dazzle’ gebruikte patronen gaan 100 jaar terug in de tijd: die werden tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt om Duitse onderzeeërs te misleiden…

In de namiddag bezoeken we plekken waar de Biënnale Liverpool plaats vind. We moeten de galerieën die verspreid liggen, per bus bereizen. Onderweg stoppen we nog even voor een lunch in het lunchcafé van de Kathedraal van Liverpool. Er is hier een restaurant en een kleinere lunchruimte, je kunt er zelfs buiten zitten.

Een van de plekken van de Bienale bevind zich ten zuiden van de kathedraal en was eigenlijk een oude Brouwerij. Volledig in tact, behalve dat alle ketels er uit zijn gehaald…

En aan het einde van de middag is het tijd om te shoppen in het allernieuwste en grote shoppingcentrum Liverpool One, met veel mogelijkheden tot een hapje eten….

Dag 3: sightseeing

We startten deze (alweer) zonnige dag (wie zei ooit dat het altijd regende in Liverpool) met een wandeling naar de Mersey, langs de haven. Van hieruit lopen we naar het andere museumcomplex vlakbij het Centraal Station.

De Walker Art Gallery is een van de grootste kunstmusea van Groot-Brittannië. Veel kunstvoorwerpen vanaf de middeleeuwen tot deze tijd. Met veel aandacht voor hedendaagse kunst. De informatie uit de folder raadt je aan er een dag voor uit te trekken. Dat kan, maar korter kan ook: keuzes maken. Wij kozen voor de afdeling met ‘oude’ kunst…

Het World Museum ernaast heeft (ook al) vijf verdieping die je (met heel veel grote en kleine voorwerpen) alles vertellen over de natuur: de geschiedenis ervan begint bij de dinosauriërs en loopt door tot nu toe. Het is de geschiedenis van de natuur, de mens en de ruimte(vaart), van de hele wereld tot nu toe, dus ook de historie van jezelf. Dat merk je ook aan de drukte in het museum: een van de populairste musea van de stad, bij jong en oud(er). Het aquarium is een van de hoogtepunten, net als het planetarium. Van te voren even reserveren scheelt je veel tijd.

St-George Hall er tegenover is ook al zo’n prachtig (neoclassicistisch) gebouw: oorspronkelijk bedoeld als rechtbank maar vooral bekend als concertgebouw. Je kunt gewoon naar binnen lopen en een route door het gebouw volgen. Verbaas je over de  grootte van de hal en over de concertzaal ernaast.

Genoeg musea voor nu? Dan ligt het centrum met veel (ook nieuwe) winkels vlak om de hoek. Liverpool ONE is het winkelcentrum dat bijna naadloos is ingepast in het stadscentrum.

En als je dan de kans krijgt om te overnachten in het Hard Days Night Hotel, dan zeg je daar geen ‘nee’ op.
Het was het einde van een driedaagse trip naar Liverpool, met veel Beatles maar zeker ook tijd voor al het andere dat de stad aan de Mersey heeft te bieden….

We kregen in het Hard Days Night Hotel een rondleiding en zagen dat er qua stijl niet zo veel veranderd is (bij de opening in 2007/2008 waren we er ook al eens.)

Mike Dewey was toen al directeur, nodigt ons uit en vertelt ons dat het gebouw al dateert uit de jaren 1880 en werd ontworpen door een zekere Thomas Clark, toen al met imposante marmeren zuilen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het dienst als een van de hoofdkwartieren van de Geallieerden. Eind jaren 70 van de vorige eeuw waren er al plannen voor een heus Beatles-hotel, dat ook voor zakenlieden en ‘gewone’ toeristen geschikt moest zijn. Een verbouwing van ruim 4 jaar tot een hotel kostte wel wat en mondde uit in zo’n 100 kamers, waarvan enkele erg apart in stijl: de McCartney Room en die van John Lennon (inclusief een witte piano).

Alle informatie over Liverpool vind je op Visit Liverpool en op Visit Britain

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Liverpool

Leon | 2016 

Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons via…
Zoeken