Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Liverpool » The Beatles standbeelden in Liverpool

Gepubliceerd op 7 februari 2022 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Je zal niet verbaasd zijn als we zeggen dat er een beeld van The Beatles in Liverpool te vinden is. De band is onlosmakelijk verbonden met de stad. Maar om de standbeelden van The Beatles kun je zelfs bijna niet heen in de stad. Want het zijn er veel meer dan één, en wij zetten ze voor je op een rijtje.

Klik hier als de kaart van The Beatles standbeelden niet zichtbaar is.

The Beatles statue

Waarschijnlijk het bekendste beeld van de band in de stad. Je kunt hem vinden aan de Liverpool Waterfront, Liverpool Pier Head, tegenover de Mersey Ferries Building. Hier staat die echter pas sinds 2015, 50 jaar na het laatste optreden in Liverpool (Liverpool Empire Theatre). The Cavern Club schonk het beeld aan de stad, de plek waar het allemaal begon.

Andrew Edwards heeft het beeld gemaakt. Nog wat leuke feitjes over dit beeld:

 • De heren zijn net iets groter dan ze in werkelijkheid waren
 • Er staat L8 op de onderkant van Ringo’s schoen, de postcode van The Dingle waar hij zijn jeugd in Liverpool doorbracht.
 • John Lennon heeft eikels in zijn hand, verwijzend naar de eikels die hij heeft gestuurd naar wereldleiders. Hiermee moesten ze levende sculpturen planten als een symbool van wereldvrede. De twee eikels in zijn handen zijn afdrukken van eikels uit New York, opgeraapt bij het Dakota-gebouw, waar John Lennon is neergeschoten.
 • Paul McCartney heeft een camera bij zich, waarschijnlijk een knipoog naar zijn relatie met fotografe Linda Eastman.
 • Bij George Harrison staat er een Indiase mantra (in Sanskriet) op de riem van zijn jas. Dit inspireerde hem o.a. tot de tekst van The Inner Light.
 • De enige handen die je kunt zien zijn Paul’s linkerhand en John’s rechterhand. De handen die werden gebruikt op de (bas)gitaar.
The beatles standbeeld Merseyside

John Lennon

In Matthews Street, de thuisbasis van de Cavern Club, vind je nog een beeld van John Lennon. Hij leunt hier lekker tegen de muur terwijl de wereld aan hem voorbij gaat. Het beeld van kunstenaar David Webster is in 1997 echter een paar meter verder onthuld met een ander kapsel (een kuif). Waarschijnlijk is het aangepast voor de herkenbaarheid van John Lennon.  

John Lennon, Matthews Street Liverpool

The Beatles Shop

Boven de deur van The Beatles Shop in Matthew Street staat een beeld van The Beatles. Het is gefinancierd door fans van de band van over de hele wereld en gebeeldhouwd door David Hughes. De winkel bestaat al sinds 1984 en is een waar walhalla voor The Beatles fans.

The Beatles shop, Liverpool engeland

Eleanor Rigby

Eleanor Rigby
Picks up the rice in the church where a wedding has been
Lives in a dream
Waits at the window
Wearing the face that she keeps in a jar by the door
Who is it for?
All the lonely people
Where do they all come from?
All the lonely people
Where do they all belong?

The Beatles
Eleanor Rigby, Liverpool

Dit zongen The Beatles in het nummer Eleanor Rigby, maar tegenwoordig hoeft ze niet meer alleen te zijn. In Stanley Street kun je haar (en een musje) gezelschap houden op een bankje. Kunstenaar Tommy Steele maakte het beeld in 1982 voor alle eenzame mensen in Liverpool.

Hard Days Night Hotel

Wil je je verblijf in Liverpool helemaal in stijl houden? Dan kun je verblijven in het Hard Days Night Hotel in North John Street. Vergeet in je zoektocht naar The Beatles beelden ook niet naar de buitenkant te kijken. Hier staan de vier heren op de gevel. The Beatles zijn hier al wat ouder, waarschijnlijk van na het opbreken van de band. David Webster maakte deze beelden, die in 2008 zijn onthuld.

A Case History

Buiten het Liverpool Institute for Performing Arts in Hope Street bevindt zich een stapel koffers, A Case History door John King. Het beeld uit 1998 is een symbool voor de intellecten van de regio. Je kunt o.a. gitaarkoffers spotten van Paul McCartney en George Harrison, die hier beiden naar school gingen. Kun jij ze spotten? Er hangt ook een bord met uitleg over alle koffers.

The Beatles standbeelden: The Case History, Liverpool.

Yellow Submarine

Bij de luchthaven van Liverpool, John Lennon Airport, staat een hele grote onderzeeër. Geel natuurlijk. Het is The Beatles Yellow Submarine. Het is gebouwd door een groep van ongeveer tachtig leerlingen van de scheepswerf van Cammell Laird. L Pinch, een tekenaar bij de werf, heeft het ontworpen. Dit was voor een tentoonstelling op het International Garden Festival in Liverpool in 1984. Het verhuisde na de tentoonstelling eerst nog naar Chavasse Park, maar sinds 2005 is Liverpool Airport zijn thuis.

The Beatles standbeelden: The Yellow Submarine, Liverpool

John Lennon – ‘Above us, only sky’

Wat is een John Lennon Airport zonder John Lennon? In 2002 onthulde Yoko Ono het beeld van John Lennon in de luchthavenhal. Het beeld is gemaakt door Tom Murphy. Het beeld heeft officieel als motto een regel uit Lennons lied Imagine, ‘Above us, only sky’. Het vliegveld is trouwens pas in 2001 naar de muzikant vernoemd en daarmee het eerste vliegveld in het Verenigd Koninkrijk wat naar een persoon is vernoemd.

John Lennon - 'Above us, only sky'

Foto’s van de The Beatles standbeelden

 • The beatles standbeeld Merseyside
 • Eleaner Rigby, Liverpool
 • The Beatles shop, Liverpool engeland
 • John Lennon, Matthews Street Liverpool
 • Hard Days Night Hotel
 • Hard Days Night Hotel
 • Hard Days Night Hotel
 • Hard Days Night Hotel
 • The Beatles standbeelden: The Yellow Submarine, Liverpool

Meer informatie

Alle The Beatles standbeelden in de stad gespot? Er is nog veel meer te beleven. Meer informatie over Liverpool vind je hier. 


Geschreven door:


2 reacties op “The Beatles standbeelden in Liverpool”

  • Zover ik heb kunnen vinden is deze er ook nog. Hij staat echter niet in dit lijstje omdat we hem zelf nog niet hebben bezocht :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken