Gepubliceerd op 19 november 2022 | Laatst aangepast op 31 augustus 2024
Als je met je huisdier naar het Verenigd Koninkrijk wil moet je je aan een aantal regels houden, deze zijn met de Brexit iets uitgebreider geworden. Lees hieronder hoe je toch samen je hond kan genieten van de Nationale Parken in bijvoorbeeld Engeland.
De regels voor reizen met je huisdier naar het Verenigd Koninkrijk verschillen tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Let hierop wanneer je de oversteek wil maken.
Huisdier meenemen naar Groot-Brittannië
Voor het meenemen van je huisdier naar Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland) tellen een aantal regels. Onder deze regels vallen honden, katten en frets (kijk hier voor andere dieren ). Wanneer je je niet aan de regels houdt kun je huisdier tot vier maanden in quarantaine gezet worden.
- Je huisdier heeft een microchip (of tatoeage) ter identificatie die is geplaatst voor of gelijk met de rabiësvaccinatie.
- Minimale leeftijd van 15 weken
- Het heeft een Europees dierenpaspoort of gezondheidscertificaat (waarin de verplichte inentingen staan). Meld bij je dierenarts dat je naar het VK gaat, hij kan alles nog eens controleren of het er goed in staat (met de benodigde handtekeningen etc.).
- Rabiësvaccinatie (tegen hondsdolheid, ouder dan drie weken voor vertrek, maar niet ouder dan 3 jaar)
- Honden moeten ook een lintwormenkuur ondergaan (minimaal 24 uur en maximaal 120 uur (5 dagen) voor vertrek naar Groot-Brittannië) door de dierenarts (en vermelding in het paspoort).
- Je moet een niet-verkoopverklaring invullen en meenemen (als je geen EU-paspoort hebt).
- Je moet een goedgekeurde route gebruiken. Bekijk hier de goedgekeurde vliegvelden en hier de bootterminals en treinstations . Je kunt sowieso met de ferries vanuit Nederland en de Eurotunnel. Dit telt niet als je binnen het VK of vanuit Ierland reist.
- Verboden honden (Pitbullterriër, Japanse Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasiliro of soortgelijk) zijn sowieso niet toegestaan
- Het zal ook een bloedtest nodig hebben als u reist vanuit een land dat niet op de lijst staat (telt niet voor EU-landen!)
Soms tellen er extra regels , dit telt voor:
- Je je dier verkoopt, herplaatst of in eigendom overdraagt
- Je huisdier meer dan vijf dagen voor of na jouw aankomst aankomt
- Je meer dan vijf dieren meeneemt en niet aanwezig bent bij of traint voor een wedstrijd, show of sportevenement
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Britse overheid via pettravel@apha.gov.uk .
Huisdier meenemen naar Noord-Ierland
Ondanks dat Noord-Ierland bij het Verenigd Koninkrijk zit en dus ook onder de Brexit-regels vallen, is het meenemen van je huisdier een uitzondering. Hierbij valt Noord-Ierland onder het EU Pet Travel Scheme, oftewel de EU-regels. De controle bij reizigers tussen GB en NI zijn er echter niet (behalve bij het vermoeden van illegale praktijken).
- Je huisdier heeft een microchip (of tatoeage) ter identificatie die is geplaatst voor of gelijk met de rabiësvaccinatie
- Minimale leeftijd van 15 weken
- Het heeft een Europees dierenpaspoort of gezondheidscertificaat (waarin de verplichte inentingen staan)
- Rabiësvaccinatie (tegen hondsdolheid, ouder dan drie weken voor vertrek)
- Honden moeten ook een lintwormenkuur ondergaan (minimaal 24 uur en maximaal 120 uur (5 dagen) voor vertrek naar Noord-Ierland)
- Je mag niet meer dan vijf dieren meenemen, tenzij je aanwezig bent bij of traint voor een wedstrijd, show of sportevenement. Vul dan deze verklaring in.
Voor meer informatie kijk je op de website van de Noord-Ierse overheid of kun je contact opnemen met de Noord-Ierse overheid via daeradirect.armagh@daera-ni.gov.uk .
Gedragsregels (reizen) met je huisdier in Groot-Brittannië
De regels zijn vrij logisch, maar toch voor de zekerheid: In Groot-Brittannië moet je je hond in de auto vastzetten (bench of riem), daarnaast mag je je hond ook niet achterlaten in een (hete) auto.
Honden zijn op veel plekken welkom, maar check van tevoren bij je verblijfadres of dat daar ook zo is. In pubs zijn ze meestal ook welkom, maar niet altijd.
In tuinen en parken mogen honden meestal aangelijnd wel mee. Laat ze hier dus niet los lopen. Sowieso kan dit alleen maar op sommige plekken. Dit voor de veiligheid van andere dieren.
In attracties (bijvoorbeeld landhuizen) zijn huisdieren echter meestal niet welkom.
Huisdier meenemen naar Nederland vanuit het Verenigd Koninkrijk
Ook als je terugkomt moet je huisdier aan een aantal eisen voldoen. De meeste zullen in orde zijn omdat deze naar het VK ook gewenst zijn. Voor de zekerheid alles nog eens op een rijtje:
- Microchip ter identificatie
- Geldige rabiësvaccinatie
- Geldig reisdocument (Europees dierenpaspoort of gezondheidscertificaat)
- Een Europees dierenpaspoort dat is uitgegeven in het VK vóór 1 januari 2021 zijn NIET geldig
- Het dier is minstens 15 weken oud
Meer informatie
Lees hier meer praktische informatie over het reizen naar het Verenigd Koninkrijk.
2 reacties op “Met je huisdier (hond of kat) naar het Verenigd Koninkrijk”
Beste Janie, mag je bij het meenemen van hond naar de UK ook zijn voedingskorrels meenemen? (in gesloten zak). Mvg, Bart
Dit is inderdaad niet heel duidelijk aangegeven op de website van de Britse overheid. Zolang het voor ‘eigen gebruik’ zal het gewoon toegelaten worden. Mocht je vers/natvoer meewillen nemen moet er opgelet worden met varkensvlees (max 2 kilo).