Home » Reizen » Naar Groot-Brittannië » Reizen naar het VK: Alles wat je moet weten over het Britse ETA

De Britse regering is langzaam maar zeker het Electronic Travel Authorisation (ETA) aan het invoeren. Eerst zullen de reizigers uit verre landen aan bod komen. EU-inwoners, en wij dus ook, staan nu in de planning voor eind 2024, maar deze datum is nog niet zeker. Wil je alle details omtrent het ETA weten? Lees dan vooral verder.

Wanneer wordt het ETA ingevoerd?

Het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd dat het Electronic Travel Authorisation (ETA) systeem naar verwachting pas vanaf eind 2024 verplicht zal worden voor EU-inwoners. Dit betekent dat reizigers voorlopig nog niet met deze nieuwe vereiste te maken zullen krijgen. Op dit moment is de exacte ingangsdatum nog niet vastgesteld. De Britse regering heeft aangegeven dat de invoering van het ETA-systeem minstens nog een jaar in beslag zal nemen. Dit komt doordat er nog enkele belangrijke aspecten moeten worden geregeld, zoals wetgevingskwesties en de ontwikkeling van IT-systemen.

Wij houden je natuurlijk op de hoogte van de invoering via onze website, Facebook-pagina en nieuwsbrief.

Het systeem wordt gefaseerd ingevoerd. Vanaf 25 oktober 2023 is het al beschikbaar voor Qatarese staatsburgers. Op 1 februari 2024 zal het systeem worden uitgebreid naar de nationaliteiten van Bahrein, Jordanië, Koeweit, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

Wat is het Britse ETA?

Het Britse ETA is een elektronisch reistoestemmingssysteem dat reizigers uit visumvrije landen, waaronder Nederland en België, verplicht moeten aanvragen voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dit systeem is in juni 2023 geïntroduceerd als onderdeel van de inspanningen van het VK om de veiligheid aan zijn grenzen te verbeteren en het immigratieproces efficiënter te maken.

Hoeveel kost een ETA?

Een aanvraag kost nu £ 10 per aanvrager. Deze kosten kunnen echter periodiek worden herzien (en dus wijzigen).

Hoe lang is een Electronic Travel Authorisation geldig?

Een ETA is geldig voor meerdere reizen gedurende een periode van twee jaar of tot je paspoort verloopt, afhankelijk van wat eerder komt.

ETA voor het Verenigd Koninkrijk

Hoe werkt het Britse ETA?

Het aanvraagproces zal snel en eenvoudig zijn. De meeste aanvragers ontvangen binnen drie werkdagen een reactie, maar meestal eerder. Individuen kunnen een ETA aanvragen via de ‘UK ETA-app’ of via gov.uk .

 1. Aanvraagproces: Toeristen moeten hun ETA online aanvragen via een speciale website of app die door de Britse overheid is verstrekt. Het aanvraagproces is eenvoudig en vereist basisinformatie zoals paspoortgegevens, reisplannen en verblijfsgegevens.
 2. Verwerkingstijd: De meeste aanvragen worden snel verwerkt, meestal binnen enkele minuten tot 24 uur na indiening. Het kan echter tot drie werkdagen duren. Het is verstandig om de ETA ruim voor je reis aan te vragen om eventuele vertragingen te voorkomen.
 3. Kosten: Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen, die online moeten worden betaald. Waarschijnlijk gaat de toestemming £ 10 kosten (zo’n 12 euro). De exacte kosten kunnen variëren, dus het is raadzaam om de officiële website te raadplegen voor actuele tarieven.
 4. Reistoestemming: Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een elektronische reistoestemming (via e-mail) die is gekoppeld aan je paspoort. Hiermee kun je legaal naar het VK reizen voor de opgegeven reisdoelen.

Voordelen van het Britse ETA

Het Britse ETA brengt verschillende voordelen met zich mee voor Nederlandse en Belgische toeristen:

 • Snellere Grenscontroles: Met een geldige Electronic Travel Authorisation kunnen reizigers sneller door de grenscontroles op Britse luchthavens en havens gaan, waardoor wachttijden worden verminderd.
 • Verbeterde Veiligheid: Het ETA-systeem helpt bij het screenen van reizigers voordat ze het VK binnenkomen, wat de veiligheid verhoogt door potentiële risico’s te identificeren.
 • Eenvoudige Aanvraagprocedure: Het aanvragen van een ETA is eenvoudig en kan online worden gedaan, waardoor het gemakkelijker is voor toeristen om zich voor te bereiden op hun reis.
 • Meer Duidelijkheid: Met de ETA weten reizigers van tevoren of ze het VK kunnen betreden, wat onzekerheid bij het reizen vermindert.

Video over Electronic Travel Authorisation

Hoe gaat het bij de Ierland-Noord-Ierland grens?

Britse en Ierse staatsburgers hebben geen Electronic Travel Authorisation nodig. Zij vallen, samen met Brits Kroonbezit, onder de Common Travel Area (CTA). Daarom zal het VK geen routinematige immigratiecontroles uitvoeren bij reizen vanuit het CTA, inclusief de Ierland-Noord-Ierland landgrens. Iedereen die naar het VK reist, inclusief degenen die de landgrens naar Noord-Ierland oversteken, moeten echter nog steeds de VK-immigratiewetgeving volgen.

Meer informatie

Voor meer informatie en het aanvragen van een Electronic Travel Authorisation kun je terecht op de officiële website van de Britse overheid.

De officiële website van de Britse overheid: gov.uk/guidance/electronic-travel-authorisation


Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken