Home » Reizen » Naar Groot-Brittannië » Auto » Met de elektrische auto naar het VK: tips voor rijden en laden

Gepubliceerd op 9 oktober 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Heb je een elektrische wagen en wil je dolgraag het kanaal oversteken, maar durf je niet? Ervaringsdeskundige Arend Jan deelt zijn ervaringen en tips voor een relaxte vakantie met je elektrische auto naar het Verenigd Koninkrijk.

Arend Jan’s ervaring

Laat ik mij even kort voorstellen. Mijn naam is Arend Jan en sinds 2019 rijden wij elektrisch met een Hyundai Ioniq. Met mijn gezin ga ik minimaal eenmaal per jaar naar ons geliefde eiland aan de overkant van de Noordzee. Het Verenigd Koninkrijk is al jaren onze favoriete vakantiebestemming en met de komst van een elektrische auto (EV) in ons gezin als enige auto is dat niet veranderd. Ondanks het gemiddelde bereik van onze Hyundai Ioniq van 200 kilometer. De zomer van 2019 hadden wij dan ook voor het eerst een huisje met een eigen laadpunt in het mooie Wales nabij Chepstow.

Uiteraard volgde daarna nog vele reizen, al gooide corona wel roet in het eten. In 2023 hebben wij genoten van York en het North York Moors National Park. Een hotel met snelladers om de hoek werkte prima.

Maar om eerlijk te zijn, elektrisch rijden in het VK is niet zo makkelijk als in Nederland. Het vergt enige voorbereiding. Zelf volg ik een aantal vloggers via YouTube in het VK om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van laadpalen en aanbieders. Bijvoorbeeld het kanaal van de Electric Vehicle Man. Hij heeft in 2021 een video (zie hieronder) gemaakt over het laadnetwerk in het Verenigd Koninkrijk. Zeer bruikbare informatie.

Het laadnetwerk is in de loop van de jaren wel verbeterd, maar nog niet altijd optimaal en goed toegankelijk. Om die reden geef ik je een aantal tips om je reis met een EV te laten slagen.

Elektrisch rijden Verenigd Koninkrijk App: Zapmap

Zelf maak ik gebruik van de website Zapmap . Deze online tool brengt alle laders in het VK in beeld op een kaart. Je kunt filters aanbrengen voor bijvoorbeeld de laadstekkers van je auto en zelfs routes uitstippelen. Het voordeel van Zapmap is dat zij goed inzichtelijk maken per laadpaal wie de aanbieder is, wat voor soort laadpaal en er zijn reviews en foto’s van gebruikers. Er is zelfs de mogelijkheid om via de app te laden bij verschillende aanbieders. De app is gratis en het basislidmaatschap ook. De app is in Nederland te downloaden. Hieronder een afbeelding van de website van Zapmap:

Zapmap, kaart VK elektrische auto laden

Stel je zoekt een laadpunt nabij je vakantiebestemming of bij een vakantiehuisje/hotel dan ziet dat er zo uit:

Zoek een laadpunt voor je elektrische auto in het Verenigd Koninkrijk

Je kunt er zelf contactloos betalen met een credit- of debetkaart:

In mijn voorbereiding voor een reis gebruik ik dus in eerste instantie Zapmap om laadpaalaanbieders op te zoeken en kijk ik of er de mogelijkheid is om bij hen te laden via de website, app of met een laadpas.

Laadnetwerk

Het laadnetwerk in het Verenigd Koninkrijk is in de loop van de jaren wel verbeterd, maar nog niet altijd optimaal en goed toegankelijk. Hieronder een overzicht van laadpalen en laadpassen.

Laadpaalaanbieders in het VK

Er zijn laadpaalaanbieders waar je een laadpas kunt bestellen vanuit Nederland. Een laadpas kan handig zijn als je slecht bereik met je mobiel hebt. Laden via een app is dan niet mogelijk en bellen met de aanbieder ook niet. Zelf heb ik een aantal laadpassen kunnen bemachtigen. Soms gratis of tegen een kleine vergoeding. Hieronder een lijstje met aanbieders:

 • Octopus Electroverse : Een aanbieder die een redelijk goede dekking heeft in Engeland, Wales en zuid Schotland met een goede Nederlandstalige app en een gratis laadpas. Je kunt ook met deze pas in Nederland laden.
 • Geniepoint : Een aanbieder met een redelijk goede dekking in Engeland en een gratis laadpas: Zij hebben geen app, maar een inlog via hun eigen website.
 • Osprey Charging : Een aanbieder met een redelijke dekking in het midden en zuiden van Engeland. Zij hebben een app en een gratis laadpas.
 • Swarco eConnect : Een aanbieder met een redelijke dekking in Wales en midden/zuid Engeland. Zij hebben een app en een gratis laadpas.
 • ChargePlace Scotland : Dit is de aanbieder voor laadpalen in Schotland. De bovengenoemde aanbieders hebben wel wat laadpalen in Schotland, maar dat is meestal beperkt tot het zuiden. Zij hebben geen app beschikbaar in Nederland, maar kunnen tegen betaling wel een laadpas leveren in Nederland. Je hebt een Britse bankrekening of bijvoorbeeld een Wise account nodig om bij hen te kunnen betalen in ponden. De servicedesk is per mail wel goed bereikbaar en denkt met je mee.
 • ESB: Voor Noord-Ierland en Ierland is ESB de aanbieder van laadpalen. Zij hebben een goede dekking en een app. De laadpas is niet gratis, maar wel leverbaar in Nederland en te betalen in euro’s.
 • Chargepoint : Een Amerikaans platform voor EV-rijders met een goede dekking in het Verenigd Koninkrijk. Ook hebben zij een goede app en een gratis laadpas. Handig om achter de hand te hebben. Laden bij verschillende aanbieders is mogelijk met deze pas.
 • Ben je een Tesla-rijder? Er zijn genoeg Tesla Superchargers in het VK. Ook zijn er Destination Chargers bij hotels, restaurants en vakantiewoningen.

Snel overzicht laadpaalaanbieders

Er zijn veel laadpaalaanbieders in het Verenigd Koninkrijk, met verschillende dekkingen en tarieven. Hier is een tabel met de belangrijkste informatie:

AanbiederDekkingLaadpassen
Octopus ElectroverseEngeland, Wales, zuid Schotland, NederlandGratis Nederlandstalige app, gratis laadpas
GeniepointEngelandGratis laadpas, inlog via de website
Osprey ChargingMidden en zuid EngelandGratis laadpas, app
Swarco eConnectWales en midden/zuid EngelandGratis laadpas, app
ChargePlace ScotlandSchotlandTegen betaling laadpas, geen app
ESBNoord-Ierland, IerlandBetaalde laadpas, app
ChargepointVerenigd KoninkrijkGratis laadpas, app

Tesla Superchargers

Tesla-rijders hebben toegang tot het Tesla Supercharger-netwerk. Dit netwerk heeft snelladers op veel locaties in het Verenigd Koninkrijk.

Laadpassen

Het is handig om een laadpas te hebben als je in het Verenigd Koninkrijk elektrisch rijdt. Met een laadpas kun je bij verschillende aanbieders laden. Hier zijn een paar tips voor het kiezen van een laadpas:

 • Zorg ervoor dat de laadpas compatibel is met de laadpalen die je wilt gebruiken.
 • Controleer de tarieven van de verschillende aanbieders.
 • Kies een laadpas die gemakkelijk te gebruiken is.
 • Neem meerdere laadpassen
Elektrisch laden in het Verenigd Koninkrijk

Laden bij je accommodatie

Mijn laatste tip voor de elektrische auto in het Verenigd Koninkrijk is om een hotel of huisje te zoeken met een laadpaal. Steeds meer hotelketens en vakantiehuisjes bieden een laadpaal aan. Dit zorgt ervoor dat je altijd aan het begin van de dag een volle accu tot je beschikking hebt. Op Zapmap kunt je hierop selecteren of via de zoekfunctie op de websites van vakantiehuis aanbieders.

Andere tips voor je elektrische auto in het VK

 • Plan je route voordat je op reis gaat. Controleer de locaties van laadpalen op je route.
 • Reserveer een laadpunt als dat mogelijk is. Dit kan je helpen om een lege accu te voorkomen.
 • Neem een reserve laadkabel mee (met adapter of UK 3-pin socket).

Conclusie

Met een beetje voorbereiding is het prima mogelijk om met een elektrische auto naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Volg deze tips en je zult een onvergetelijke reis hebben.

Kortom, laat je niet weerhouden om met een EV naar het VK te reizen! Heb je vragen, neem dan gerust contact met Arend Jan via ons contactformulier.

Wil je meer praktische informatie voor je vakantie naar het Verenigd Koninkrijk, klik hier.2 reacties op “Met de elektrische auto naar het VK: tips voor rijden en laden”

 1. Beste Arend,

  Hoe zoek jij een accommodatie met een laadpunt? Booking heeft nu deze optie weggehaald. Wij hebben Noorwegen grotendeels met EV doorgereisd in 2023 (Eindhoven-Lofoten) 15.000km in 6 weken, maar laadpaal bij de huisjes hadden wij meestaal daar niet. Nu wil ik dat echt wel, elke avond.
  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Tamas

  • Beste Tamas,

   Leuk om te lezen over je reis naar Noorwegen met een EV. Ik heb bij booking gekeken en vond daar wel de optie oplaadpunten voor elektrische voertuigen (bij faciliteiten). Ik vond ruim 900 huisjes met laadpunt. Je kunt ook zoeken via Zapmap. Daar kun je ook laadpunten selecteren bij accommodaties. Tip is om het altijd persoonlijk na te vragen bij de eigenaar wat voor laadpaal wordt aangeboden en wat het kost. Kun je zo verder? Veel plezier met je vakantie voorbereidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.