Home » Reizen » Praktisch » Wat mag je meenemen naar het Verenigd Koninkrijk vanuit Nederland en België?

Gepubliceerd op 16 juli 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Als je van plan bent om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen vanuit Nederland en je wilt wat etenswaren meenemen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en beperkingen die gelden voor het meenemen van voedsel en dierlijke producten. Hier is een overzicht van wat je wel en niet mag meenemen naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat mag je zonder beperkingen meenemen?

  • Brood, met uitzondering van sandwiches met vlees- of zuivelproducten.
  • Taarten zonder verse room.
  • Koekjes.
  • Chocolade en snoepgoed, tenzij ze veel onverwerkte zuivelproducten bevatten.
  • Pasta en noedels, maar niet als ze gevuld of gemengd zijn met vlees of vleesproducten.
  • Verpakte soep, bouillon en smaakstoffen.
  • Verwerkte en verpakte plantaardige producten, zoals verpakte salades en bevroren plantmateriaal.
  • Voedingssupplementen met kleine hoeveelheden dierlijke producten, zoals visoliecapsules.

Beperkte items

Er zijn beperkingen voor het meenemen van vlees, zuivel, vis, dierlijke producten, fruit, groenten, noten en zaden naar het Verenigd Koninkrijk vanuit Nederland.

Dierlijke producten

Uit de EU, Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, de Faeröer Eilanden en Groenland: je mag zuivelproducten, vis, vlees (maximaal 2 kg varkensvlees of varkensproducten), en andere dierlijke producten zoals eieren en honing meenemen.

Je mag geen producten meenemen die beschermd worden door de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), zoals kaviaar. Waarover later meer.

Let op: vanwege een uitbraak van Afrikaanse varkenspest moet je eventueel overgebleven vlees op de juiste manier weggooien.

Groenten en fruit

De regels voor het meenemen van fruit, groenten, noten en zaden naar het Verenigd Koninkrijk verschillen per land. Uit de EU, Zwitserland of Liechtenstein mag je fruit, groenten, noten en zaden voor persoonlijk gebruik meenemen.

Tabak en alcohol

Ook aan sigaretten en alcohol zit een maximum wat je mee mag nemen. Wellicht belangrijk om te weten door de hoge tabakprijzen in het Verenigd Koninkrijk. Dit is wat je mee mag nemen per persoon wanneer je boven de 18 bent.

  • Alcohol:
    • 42 liter bier
    • 18 liter (niet mousserende) wijn
    • 4 liter sterke drank met meer dan 22% alcohol OF 9 liter alcoholische dranken tot 22% alcohol (exclusief bier of niet mousserende wijn).
  • Tabak, één van deze hoeveelheden (of verdeeld, bijvoorbeeld van twee de helft):
    • 200 sigaretten
    • 100 cigarillos
    • 50 sigaren
    • 250 g tabak
    • 200 staafjes tabak voor elektronische verwarmde tabaksapparaten

CITES-vergunning

Als je voedsel- of dierlijke producten meeneemt die beschermd worden door de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), moet je een CITES-vergunning aanvragen . Dit geldt bijvoorbeeld voor producten zoals kaviaar en bepaalde beautyproducten.

Het is belangrijk om te weten dat de douaneautoriteiten je producten in beslag kunnen nemen als je geen vergunning hebt en ze vermoeden dat je ze illegaal het land binnen hebt gebracht.

Bij overtreding…

Houd er rekening mee dat als je de regels overtreedt, de douane je producten kan in beslag nemen en vernietigen. Zorg er dus voor dat je je aan de regels houdt en eventuele verboden voedselproducten bij de douane declareert.

Als je twijfelt over de regels of vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met de Grenscontroleautoriteit.

Meer informatie

Vergeet niet dat deze regels kunnen veranderen, dus het is altijd verstandig om de meest recente informatie te raadplegen voordat je op reis gaat.

Lees meer praktische tips voor je reis naar het Verenigd Koninkrijk.


Tags:

Geschreven door:


23 reacties op “Wat mag je meenemen naar het Verenigd Koninkrijk vanuit Nederland en België?”

  1. Ik vertrek op 16 mei naar schotland voor 12 dagen, weet er iemand hoeveel sigaretten je mag mee nemen aub

    • Je mag 200 sigaretten meenemen (of 50 sigaren of 250 gram tabak, of bijvoorbeeld van twee van deze de helft van het maximum).
      Veel plezier in het prachtige Schotland!

    • Officieel niet, dus als u een strenge controle krijgt dan kan deze afgenomen worden. Wil je er zeker van zijn dat je je boterham mag houden, zou ik voor ander beleg kiezen (pindakaas of jam bijvoorbeeld).

  2. Hoe zit het met gereedschap zoals een zaag of iets ? Ik wil deze gebruiken in m’n kampeer week in Schotland maar reis via Engeland .

    • Daar zal de douane geen probleem mee hebben. Het kan echter wel een probleem zijn voor de beveiliging van het vervoermiddel waarmee je reist.

  3. Ik ga binnenkort naar Engeland en geef daar een afscheidsfeest. Ik wil voorverpakte jonge kaas in blokjes (gevacuumeerd) en gekocht bij de Makro of een andere groothandel meenemen om uit te delen tijdens het feest. Hoeveel kilo kaas mag ik meenemen?

    • Je mag kaas meenemen voor eigen gebruik. Hoeveel dat is, is een beetje vaag. Dus ik denk niet dat het een probleem gaat vormen. Bij de douane zullen ze het hooguit weggooien als ze het te veel vinden.

  4. Binnenkort reizen we naar de UK om vrienden te bezoeken. Mijn hobby is graveren en voor de hondenclub daar in de UK heb ik een 200-tal houten onderzetters gegraveerd, ik wil deze als verassing schenken aan hun club daar om uit te delen aan hun leden. Zijn daar formaliteiten voor nodig bij de douane?

    • Ja, dat is geen probleem (indien legaal natuurlijk). Wellicht moet je ze bij de security nog een keer laten controleren, maar dat is gewoon een extra check.

  5. Ik heb voor de honden van mijn tante 2 goed verpakte kipsticks gekocht, maar twijfel nu of ik die kan meenemen. En zo ja, of ik ze dan in mijn koffer of in mijn handbagage moet doen?

    • Beste Jan, dit zal geen enkel probleem zijn voor de douane. Natuurlijk kan de vervoerder hier anders over denken (in verband met veiligheid), maar het meeste gereedschap zal ook hiervoor geen probleem zijn.

  6. We hebben een vakantiehuis is Schotland en voor de schuur nemen we tweedehands gereedschap mee in een busje. Een werkbank, een metalen dossier kast een metalen laden kastje een gereedschapskast voor aan de wand. Verder een accuschroevendraaier, schuurmachientje, slijpmachientje, stofzuiger en een afkortzaag. Daarnaast een paar stoelen een doos kerstversiering, bloempotten, melkbus, 2 schilderijen. Een antiek tafeltje en een kistje. Een allegaartje aan spullen. Mag je dat zo meenemen of moet dat worden aangegeven? Hoe werkt dat?
    Het busje wordt door een vriend van ons gereden. Maakt dat nog uit?

  7. Ik ga volgende week een midweekje naar een vriendin in Engeland. Mag ik voor haar een stuk Goudse kaas meenemen? Eventueel vacuüm verpakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.