You are here
Home > Groot-Brittannië > Reizen naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit

Het komt steeds dichterbij: de Brexit. Maar natuurlijk willen wij gewoon naar het prachtige Verenigd Koninkrijk blijven reizen. Hoe zit het nu precies? Kun je nog steeds zonder visum en met je ID-kaart de oversteek maken?

Voorlopig wijzigt er weinig. Om te reizen naar Groot-Brittannië is altijd al een paspoort of ID-kaart nodig, dit blijft natuurlijk. Deze moet geldig zijn t/m je terugreis. Wat de toekomst brengt hangt er van af of er een deal komt of niet. Zie hieronder de toelichting.

Een Brexit met deal

Tot en met 31 december 2020 veranderd er niets. Na de Brexit op 31 januari 2020 gaat een overgangsregeling in, die tot die datum geldt.

P&O Ferries

In de loop van 2021 zal echter de ID-kaart (van EER-burgers, dus ook Nederland en België) niet meer worden geaccepteerd. Wanneer dit is is nog niet bekend, maar zal op tijd bekend worden gemaakt zodat de reiziger zich hier op voor kan bereiden.

Als je vóór 31 december 2020 in het VK bent gaan wonen en een status hebt volgens de EU Settlement Scheme, kun je je nationale identiteitskaart van de EER gebruiken om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen tot ten minste 31 december 2025.

Dit is hoe het besluit nu staat, natuurlijk kan het Verenigd Koninkrijk nog beslissen dat ook een ID-kaart na 2020 een geldig reisdocument blijft.

Een Brexit zonder deal

Niet meer van toepassing nadat de deal op 29 januari door alle partijen is goedgekeurd.

De ID-kaart zal in de loop van 2020 niet meer worden toegelaten, dit wordt op tijd kenbaar gemaakt zodat je je reis op tijd kan plannen.

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit

EU-burgers, EER-burgers en Zwitsers zullen ook in de toekomst zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk kunnen reizen voor vakanties of korte trip. Je kan de Britse grens oversteken met een geldig paspoort. Ierse burgers kunnen net als nu in het Verenigd Koninkrijk blijven wonen en vrij reizen.

De European Health Insurance Card (EHIC) zal niet meer geldig zijn in het VK. Als je op vakantie gaat naar het Verenigd Koninkrijk valt dat onder de werelddekking van je zorgverzekering.

Visum, paspoort of ID-kaart?

Tot en met 31 december 2020 veranderd er niets, daarna tot 1 oktober 2021 weinig. Tot deze datum is je ID-kaart nog geldig als reisdocument naar het Verenigd Koninkrijk. Daarna niet meer! (op een enkele uitzondering na.)

Voor korte trips en vakantie heb je geen visum nodig. Voor andere reizen kun je hier kijken of een visum nodig is.

Uw huisdier naar en van het Verenigd Koninkrijk brengen

Het reizen met uw huisdier tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zal na Brexit veranderen. Lees meer over reizen met huisdieren naar Europa na Brexit op de website van de Britse overheid of die van de Nederlandse NVWA.

Rijden in het Verenigd Koninkrijk

Er zal geen internationaal rijbewijs nodig zijn na de Brexit.

Je auto dient verzekerd te zijn, hiervoor heb je je groene kaart als bewijs. Op een document van de verzekeraar moet minimaal staan:

  • naam van de verzekeraar
  • nummerplaat of andere identificatiegegevens van het voertuig
  • verzekerde periode

Mobiel gebruik na de Brexit

Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat met een overeenkomst betaal je hetzelfde voor gesprekken, sms’jes en mobiele gegevens in het Verenigd Koninkrijk en de EU als je een SIM-kaart hebt die is uitgegeven door een mobiel telefoonnetwerk uit een EU-land.

Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder een deal hangen de kosten af van je mobiele provider.

Goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk

De import en export regels veranderen na de Brexit. Dit kan er voor zorgen dat je invoerrechten of belasting moet betalen als je spullen de grens mee over neemt.

Bekijk op de website van de belastingdienst de regels voor het importeren van goederen uit een niet EU-land naar Nederland. Hier vind je ook informatie over het meenemen van bijvoorbeeld sigaretten naar Groot-Brittannië. Vrijgesteld blijven producten met een totale waarde van maximaal € 430,-, 200 sigaretten of 250 gram shag of 50 sigaren en 1 liter sterke drank of 2 liter mousserende wijn en 16 liter bier.

Door deze regel kan het zijn dat er bij de douane grondiger wordt gecontroleerd en de wachttijd dus oploopt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top