Home » Reizen » Reizen naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit

Gepubliceerd op 19 januari 2020 | Laatst aangepast op 8 juli 2024

Op 1 februari 2020 was het zover: de Brexit. En ook vanaf 1 januari 2021 is de overgangsregeling afgelopen. Maar natuurlijk willen wij gewoon naar het prachtige Verenigd Koninkrijk blijven reizen. Hoe zit het nu precies? Kun je nog steeds zonder visum en met je ID-kaart de oversteek maken? En hoe zit het met Gibraltar?

P&O Ferries

Om te reizen naar Groot-Brittannië is altijd al een paspoort of ID-kaart nodig, dit blijft natuurlijk. Deze moet geldig zijn t/m je terugreis.

Vanaf 1 oktober 2021 zal echter de ID-kaart (van EER-burgers, dus ook Nederland en België) niet meer worden geaccepteerd. Dat betekent dat je alleen met een paspoort de oversteek kan maken.

Als je vóór 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk bent gaan wonen en een status hebt volgens de EU Settlement Scheme, kun je je nationale identiteitskaart van de EER gebruiken om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen tot ten minste 31 december 2025.

Dit is hoe het besluit nu staat, natuurlijk kan het Verenigd Koninkrijk nog beslissen dat ook een ID-kaart na 1 oktober 2020 een geldig reisdocument blijft.

Visum, paspoort of ID-kaart?

Tot en met 31 december 2020 veranderde er niets, daarna tot 1 oktober 2021 weinig. Tot deze datum is je ID-kaart nog geldig als reisdocument naar het Verenigd Koninkrijk. Daarna niet meer! (op een enkele uitzondering na.) Schaf dus op tijd een paspoort aan. Dit telt ook voor de Kanaaleilanden en Isle of Man.

Er zijn enkele uitzonderingen wanneer je nog wel met een ID-kaart mag reizen, bekijk daarvoor onze pagina Verenigd Koninkrijk, ID-kaart, paspoort of visum?.

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit

Gibraltar is een grote uitzondering, dit gedeelte maakt sinds 1 januari 2021 deel uit van het Schengengebied. Er zal dus geen paspoortcontrole meer plaatsvinden tussen Spanje en Gibraltar. Britten moeten echter wel door de paspoortcontrole als ze met het vliegtuig aankomen.

Voor korte trips en vakantie heb je geen visum nodig. In de meeste gevallen mag je tot maximaal zes maanden blijven. Voor andere reizen kun je hier kijken of een visum nodig is .

Uw huisdier naar en van het Verenigd Koninkrijk brengen

Het reizen met uw huisdier tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zal na Brexit veranderen. Zo moet je dier wanneer je naar het VK reist gechipt zijn en een geldige rabiësvaccinatie en EU-dierenpaspoort hebben. Daarnaast moet je hond behandelt zijn tegen lintworm (door een dierenarts). Wanneer je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de EU reist kun je ook reizen met een gezondheidscertificaat dat is afgegeven door de officiële autoriteit van het VK in plaats van een EU-dierenpaspoort.

Even op een rij:

  • Identificatiechip (moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie)
  • Rabiësvaccinatie (vervoer pas mogelijk minimaal 21 dagen na de eerste vaccinatie)
  • Geldig Europees dierenpaspoort
  • Lintwormbehandeling (Echinococcus). Dit geldt alleen voor honden. Uit te voeren minimaal 1 dag (24 uur) en maximaal 5 dagen (120 uur) voor het tijdstip van binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk.

Let op! Heb je een EU-dierenpaspoort dat is uitgegeven in het Verenigd Koninkrijk? Dan mag je hiermee wel naar Groot-Brittannië reizen, maar niet terug naar de EU of Noord-Ierland. Regel dan dus op tijd een Nederlands of Belgisch EU-dierenpaspoort voor je huisdier.

Lees meer over reizen met huisdieren naar Europa na Brexit op de website van de Britse overheid , die van Noord-Ierland of die van de Nederlandse NVWA .

Rijden in het Verenigd Koninkrijk

Er zal geen internationaal rijbewijs nodig zijn na de Brexit, een Belgisch en Nederlands rijbewijs blijft geldig in het Verenigd Koninkrijk.

Je auto dient verzekerd te zijn, hiervoor heb je je groene kaart als bewijs. Op een document van de verzekeraar moet minimaal staan:

  • naam van de verzekeraar
  • nummerplaat of andere identificatiegegevens van het voertuig
  • verzekerde periode

Mobielgebruik na de Brexit

Telecomproviders hoeven zich vanaf 1 januari 2021 niet meer aan de EU-regeling houden wat betreft de kosten voor telefonie en roaming in het Verenigd Koninkrijk. Een aantal providers, waaronder T-Mobile, KPN en Vodafone hebben al wel aangegeven voorlopig geen andere kosten te zullen rekenen. Ook de Belgische telecombedrijven geven aan voorlopig niets te veranderen.

Wij raden je echter aan om dit voor vertrek bij je provider te checken, om geen onverwachte rekeningen te krijgen.

Goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk

De import en export regels veranderen na de Brexit. Dit kan er voor zorgen dat je invoerrechten of belasting moet betalen als je spullen de grens mee over neemt. Er wordt ook strenger gekeken naar wat je meeneemt, vooral qua voedsel, drank en planten.

Bekijk op de website van de belastingdienst de regels voor het importeren van goederen uit een niet EU-land naar Nederland. Hier vind je ook informatie over het meenemen van bijvoorbeeld sigaretten naar Groot-Brittannië. Vrijgesteld blijven producten met een totale waarde van minder dan € 430,-, 200 sigaretten of 250 gram shag of 50 sigaren en 1 liter sterke drank of 2 liter mousserende wijn en 16 liter bier.

Door deze regel kan het zijn dat er bij de douane grondiger wordt gecontroleerd en de wachttijd dus oploopt. Dit telt natuurlijk beide kanten op. Op de website van de Britse overheid vind je wat je mee mag nemen naar het Verenigd Koninkrijk.

Let er ook op als je iets via internet koopt vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het kan zijn dat u vanaf 1 januari 2021 btw en invoerrechten moet betalen bij producten die €22 euro of meer kosten. Ook moet je invoerrechten betalen als de aankoopwaarde hoger is dan € 150.

Hoe het er aan toe gaat bij de douane? Bekijk deze bijdrage van Een Vandaag :

Gezondheidzorg na de Brexit

In de Economische Europese Ruimte (EER) hebben we de European Health Insurance Card (EHIC), die achterop je zorgpas staat. Deze is nog steeds geldig na de Brexit. Hiermee heb je als toerist recht op spoedeisende gezondheidszorg indien noodzakelijk.

Het is geen reisverzekering.

Studeren in het Verenigd Koninkrijk

Dit is tegenwoordig zeer lastig. De Erasmusbeurs telt niet meer voor studeren in het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor is studeren in het Verenigd Koninkrijk vanaf 2021 zeer duur. Daarnaast moet je ook een visum aanvragen (voor meer dan 30 dagen studeren in het VK).


Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.