Gepubliceerd op 1 juni 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Het is een gerecht dat de meeste niet Britten eerst doet gniffelen, maar wanneer je ontdekt hoe lekker het is, ben je om. Spotted Dick is een gestoomde Engelse pudding/cake en wij delen graag het recept met je. Zet de custard maar alvast klaar…
Het recept is zeer simpel, alleen de bereiding is iets lastiger dan een ovencake. Er zijn gelukkig meerdere manieren om de Spotted Dick te stomen, maar daar komen we later op terug. Want eerst toch de belangrijkste vraag….
Spotted Dick?
Pardon? Nee je bent niet op een pagina over geslachtziektes beland 😉. ‘Spotted’ is heel makkelijk uit te leggen. Door de rozijnen in het recept krijg je vlekjes in je cake, de ‘spots’ dus. Maar dan het tweede gedeelte van de naam.
‘Dick’ is in dit geval gelukkig niet het mannelijk geslachtsdeel. Er zijn twee theorieën. De eerste is dat het vroeger Spotted Pudding was. Dat verbasterde tot Puddick, wat weer wordt afgekort naar dick. Een andere verklaring is dat het een verbastering is van dough (deeg).
Andere namen voor dit toetje zijn Spotted Dog en Railway Cake. Al kun je dan vaak een net iets ander gerecht krijgen (meer een sodabrood).
Geschiedenis Spotted Dick
De eerste vermelding van dit gerecht is dat in The modern Housewife or ménagère van Alexis Soyer uit 1849. Hierin staat het recept Plum Bolster of Spotted Dick. Het vermoeden is echter dat het recept al veel langer bestaat.
De naam doet soms wat wenkbrauwen optrekken, waardoor het regelmatig ook andere namen krijgt. Zo is de klassieke Britse pudding naar verluidt door restaurantpersoneel in het parlement omgedoopt tot Spotted Richard. Dit omdat het dan minder snel voor opschudding bij gasten zou zorgen.
Spotted Dick is in blikjes gewoon in de Britse supermarkt te koop. Onder andere van Heinz. Wij hebben deze versie echter nog nooit gegeten. Van het idee krijgen wij geen trek in een lekker toetje. Heb jij deze versie al wel eens op? Deel ons je ervaring hieronder. We zijn er nieuwsgierig naar.
Recept Spotted Dick’
Het grote verschil met ons en het originele recept is dat we roomboter gebruiken. Eigenlijk moet je (runder) niervet gebruiken, maar dit is buiten het Verenigd Koninkrijk lastig te verkrijgen. Mocht je het wel hebben, neem dan dit in plaats van de boter in het recept hieronder.
Je kunt natuurlijk de rozijnen vervangen door ander gedroogd fruit.
Het is belangrijk dat je van tevoren bedenkt hoe en waarin je de Spotted Dick gaat stomen. Dit zijn de opties:
De manieren om de Spotted Dick te verpakken:
- Gebruik een puddingvorm. Vet de vorm in voordat je het deeg erin doet. Dek af met bakpapier, doe dit lichtjes zodat de cake nog kan rijzen. Bedek de gehele vorm met een deksel of aluminiumfolie.
- Rol het deeg losjes in een langwerpige vorm in bakpapier. Dit moet losjes gebeuren zodat de cake kan groeien. Draai de uiteindes bij elkaar (zoals een snoeppapiertje). Je kunt het daarna in een doek (katoen/canvas) wikkelen.
De manieren om de Spotted Dick te stomen:
- In een grote pan met water. Zorg dat je deeg (in vorm of in bakpapier) de bodem niet raakt. Dit kun je doen door iets (bakje/schoteltje) ondersteboven op de bodem van de pan te zetten. Of pak de helft van een eierdoosje of maak een prop van bakpapier. Zorg dat je je cake na het stomen er makkelijk uit kan halen. Dit kan door een touw aan je vorm of deegrol vast te maken. Of door een stuk bakpapier in de lengte om de kom te vouwen (zodat je een soort van handgrepen krijgt).
Zorg dat het water tot halverwege de puddingvorm komt. En dek de pan af met een deksel. Controleer regelmatig of er nog genoeg water in de pan zit. Kooktijd: 1,5 uur of 2 uur. - In een stoomoven op 100 graden. Kooktijd: 1,5 uur of 2 uur.
- In een oven (geeft een andere smaak/structuur!). Vul een bakplaat met water en zet deze op de bodem van de oven. Verwarm de oven voor (hetelucht 200 graden). Kooktijd: 35-40 minuten.
Spotted dick
Ingrediënten
- 200 gram rozijnen
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram ongezouten boter (of niervet) plus wat extra om in te vetten indien nodig
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 120 ml volle melk
- Rasp van 1/2 citroen
- 1 theelepel kaneel
- Snufje zout
- Om mee te serveren: custard
Instructies
- Wel de rozijnen in wat water.
- Doe het bakmeel en het zout in een kom.
- Snijd de boter klein en meng er doorheen.
- Doe de suiker erbij en meng het goed.
- Voeg de krenten, citroenrasp en kaneel erdoorheen.
- Meng de melk erdoorheen, zodat het een deeg wordt.
- Wikkel het deeg losjes in bakpapier of doe het in een ingevette puddingvorm.(zie hierboven voor details).
- Stoom de Spotted Dick zoals boven het recept omschreven. Wij deden hem in een stoomoven op 100 graden voor 1 uur en 3 kwartier.
- Laat hem even afkoelen voordat je hem serveert met wat custard.