Home » Typisch Brits » Films/tv » 16 Britse kerstfilms (+1) om in de kerstsfeer te komen

Zo rond de feestdagen hebben we zin in heerlijke (foute) kerstfilms. Natuurlijk zijn er veel Amerikaanse en Nederlandse films, maar wij willen alleen de Britse! Heerlijk genieten van die Britse steden in kerstsfeer, maar dan vanuit je eigen bank. Om het wat makkelijker te maken voor je hebben we de 16 beste Britse kerstfilms op een rijtje gezet. Plus één…

1. Scrooge (1970)

We beginnen met de grootste klassieker onder de Britse kerstfilms die nog vaak is verfilmd. Scrooge is het verhaal van een geldschieter die duidelijk niet houdt van kerst. Hij viert niet alleen geen kerst, maar de kerstgedachte is ook ver bij hem vandaan. Op kerstavond ontmoet Scrooge de geest van zijn overleden zakenpartner Jacob Marley, die hem waarschuwt om berouw te hebben over zijn slechte manieren. Hij zal anders in het hiernamaals worden veroordeeld. Hij zal die nacht nog drie geesten op bezoek krijgen: Victorian Ghost of Christmas Past, merry Ghost of Christmas Present en Ghost of Christmas Yet to Come. Zal dit zijn leven doen veranderen?

Scrooge kwam ook al uit in 1913, 1935 en 1951, maar wij gaan voor de versie uit 1970. De musicalfilm is een verfilming van het Charles Dickens boek uit 1843 A Christmas Carol. Het is gefilmd in Londen met Albert Finney als Ebenezer Scrooge.

Kerstfilm uit het Verenigd Koninkrijk: Scrooge
Britse kerstfilms: The Holiday

2. The Holiday (2006)

Een echte romantische komedie die zich gedeeltelijk in Californië afspeelt, maar natuurlijk ook in het prachtige Engeland. En dan in het winterlandschap van Surrey, net ten zuiden van Londen. Kate Winslet en Cameron Diaz spelen Iris en Amanda die beide de feestdagen willen ontsnappen vanwege de liefde. Ze ruilen van huis en wat er dan allemaal gebeurd kunnen we natuurlijk niet verklappen…. Oh ja, Jude Law en Jack Black spelen ook nog mee.

Een heerlijke film om niet bij na te denken en alleen maar te genieten van het prachtige Engelse landschap….

3. The Muppet Christmas Carol (1992)

Tja het verhaal is bekend, want ook deze film is gebaseerd op A Christmas Carol van Dickens, net zoals Scrooge (nr. 1). Het is alleen een Amerikaanse productie, maar hij is te leuk om niet te noemen. En het is gefilmd in de Britse Shepperton Studio’s (Zuid westelijk van Londen), gebaseerd op een Brits boek en met Britse acteurs. Zo speelt Michael Caine de hoofdrol van Ebenezer Scrooge. Voor ons genoeg reden om hem toch in het lijstje te zetten.

The Muppet Christmas Carol
The Lion in Winter

4. The Lion in Winter (1968)

Het zijn niet alleen maar vrolijke romantische komedies met kerst, dat bewijst The Lion in Winter wel. Het is een historische drama film, over Henry II of England tijdens Kerstmis 1183. Het fictieve verhaal speelt zich voornamelijk af in Normandië, Frankrijk, wat destijds bij het koninkrijk hoorde. Henry wil dat zijn jongste zoon, de toekomstige koning John, zijn troon erft. Zijn vrouw hertogin Eleanor van Aquitaine geeft de voorkeur aan hun oudste overlevende zoon, de toekomstige koning Richard I Leeuwenhart. Henry is echter vervreemd van zijn vrouw die gevangengenomen was, maar tijdelijk vrij is vanwege de vakantie. Een strijd rondom de Britse troon, niet echt de kerstgedachte…

De buitenscenes zijn opgenomen in Frankrijk en Wales. Deze film is gebaseerd op het toneelstuk The Lion in Winter (1966) en is later nog een keer verfilmd voor tv (2003). De hoofdpersonen hebben dan wel echt bestaan, het verhaal is fictief.

5. Love actually (2003)

Oh wat zijn we toch verliefd…op Londen! Want in deze Britse kerstkomedie zie je hoe prachtig deze stad is rondom kerst (alsof we dat eigenlijk nog niet wisten).

In de film volgen we verschillende mensen, namelijk:

 • Billy Mack, een rock-‘n-rollster, leeft van zijn kersthit
 • Juliet en Peter zijn getrouwd, maar is vriend Mark daar wel zo blij mee?
 • Schrijver Jamie ontdekt dat zijn vriendin vreemdgaat met zijn broer
 • Harry is getrouwd met Karen, maar zijn secretaresse Mia maakt duidelijke avances
 • De nieuwe vrijgezelle Britse Premier David betrekt Downing Street 10, waar hij nieuwe mensen leert kennen
 • Weduwnaar Daniel voedt nu alleen Sam op
 • Sarah is verliefd op collega Karl
 • Colin is gefrustreerd omdat hij maar geen vriendin kan krijgen
 • John en Judy spelen als stand-in in een seksfilm

De cast bestaat uit vele grote Britse acteurs, waaronder Rowan Atkinson, Hugh Grant en Colin Firth.

Love actually
About a boy

6. About a Boy (2002)

Niet helemaal een kerstfilm, maar er zit kerst in en het kerstgevoel dus wij keuren hem goed 😉. Ook in deze film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Nick Hornby, speelt weer Hugh Grant. Will Freeman (Grant) is een rijke rokkenjager in Londen die er alles aan doet om te scoren, maar nergens aan vast te zitten. Hij verzint zelfs dat hij een kind heeft om alleenstaande moeders te leren kennen. Hij kan dit luxe leventje lijden doordat zijn overleden vader een beroemd kerstnummer heeft geschreven en hij hier de royalties nog voor krijgt. Tijdens een (mislukte) date ontmoet hij de tiener Marcus, waar hij toch een band mee krijgt…

7. A Child’s Christmas in Wales (2009)

De Welshe dichter Dylan Thomas heeft dit verhaal geschreven, wat later nog is bewerkt voor film, theater en animatie. Er zijn twee films, een uit 1987 en een tv-film in 2009. De tv-film is uitgezonden op BBC 4 en BBC 2 en is gelukkig nog te zien op YouTube. A Child’s Christmas in Wales is opgenomen in het kleine mijnstadje Ferndale, Rhondda Cynon Taf, Zuid-Wales. Owen Rhys haalt herinneringen op aan het kerstverleden (1983, 1986 en 1989), waarin familieruzies niet ongewoon waren.

8. The Man Who Invented Christmas (2017)

Als je voorgaande tips hebt gelezen zal het je niet verbazen over wie deze Britse kerstfilm gaat. The Man Who Invented Christmas gaat over Charles Dickens en de tijd waarin hij A Christmas Carol schreef. In 1843, vier jaar na het succes van Oliver Twist, heeft Charles Dickens het financieel moeilijk. Zijn laatste drie boeken waren een mislukking. Afgewezen door zijn uitgevers, wil hij een nieuw boek schrijven en het zelf uitgeven om zijn financiën te herstellen. Hij ziet inspiratie in Londen, met name de eenzame begrafenis van een rijke man en een kleingeestige oude man die hem de slogan ‘Humbug’ en inspiratie geeft voor een nieuw personage. Hij begint A Christmas Carol te schrijven…

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Les Standiford. Het verhaal is half geschiedenis en half gedramatiseerd.

The Man Who Invented Christmas
Bridget Jones Diary

9. Bridget Jones Diary (2001)

De vrijgezelle Bridget Jones is 32 en werkt bij een uitgeverij in Londen. Hier droomt ze weg bij haar knappe baas, Daniel Cleaver. Op een feest van haar ouders ontmoet ze Mark Darcy, een advocaat, zoon van vrienden van haar ouders. Mark vindt Bridget maar niets, te vulgair, en Bridget vindt hem maar arrogant en zijn kersttrui is al helemaal fout.

Ze hoort Mark tegen zijn moeder klagen omdat zij hem zou willen koppelen met een ‘een verbaal incontinente vrijster die rookt als een schoorsteen, drinkt als een vis en zich kleedt zoals haar moeder’, besluit Bridget haar leven om te gooien. Ze begint een dagboek over haar pogingen te stoppen met roken, af te vallen en haar ware te vinden.

Bridget Jones Diary is gebaseerd op Helen Fielding’s gelijknamige boek. Grote Britse acteurs zoals Renée Zellweger, Colin Firth en Hugh Grant spelen in deze film, die vooral gefilmd is in Londen en omgeving.

10. A Christmas Star (2015)

A Christmas Star is een Noord-Ierse kinderfilm met Pierce Brosnan en Liam Neeson. De film vertelt het verhaal van Noelle die gelooft dat ze wonderen kan verrichten omdat ze onder een kerstster is geboren. Wanneer een Amerikaanse zakenman McKerrod de vredige manier van leven in haar dorp Pottery Glen bedreigt moet Noelle iets doen. Zij gebruikt haar krachten en werkt samen met haar vrienden om de aardewerkfabriek in het dorp op tijd te redden voor Kerstmis.

In de film zie je Glenarm (Pottery Glen in de film), Rockport School in Holywood, de senaatskamer van Stormont (beide vlakbij Belfast) en Belfast.

A Christmas Star, één van de vele Britse kerstfilms
Last Christmas

11. Last Christmas (2019)

Geen Kerstmis zonder Last Christmas natuurlijk! Maar naast het liedje van Wham! is er ook een film die zo heet. Niet geheel toevallig, want de film is gebaseerd op het liedje. Er zitten ook verschillende George Michael nummers in de film verwerkt.

Katarina ‘Kate’ Andrich, een aspirant-zangeres, heeft een saaie baan als elf in een kerstwinkel die het hele jaar door geopend is in Covent Garden, Londen, waarvan de eigenaar zichzelf ‘Santa’ noemt. Een huisgenoot heeft haar uit haar huis gezet en nu is Kate dakloos. Terwijl ze aan het werk is, staart een man vanuit buiten naar haar. Ze gaat een praatje met deze jongeman (Tom) maken en ze ontmoeten elkaar daarna vaker wat haar leven veranderd…

Niet de beste van de Britse kerstfilms, maar het speelt zich af in Londen en heeft goede muziek van George Michael. Niet te veel bij nadenken dus 😉.

12. A Christmas Carol (1984)

Er zijn meerdere Britse kerstfilms die onder deze titel zijn uitgekomen. Allemaal natuurlijk gebaseerd op A Christmas Carol van Charles Dickens. Er zijn films uitgekomen in 1960, 1984, 1999 en 2000 en als miniserie in 2019.

In de film van 1984 werden de straten van Shrewsbury gebruikt als Victoriaans Londen. De film is geregisseerd door Clive Donner, die een editor was van de film Scrooge uit 1951. George C. Scott speelt Ebenezer Scrooge in A Christmas Carol. De film is uitgezonden op de Amerikaanse televisie, en kwam pas in 1989 in het Verenigd Koninkrijk uit op videoband. Waarom we deze versie uitkiezen? Omdat als je naar de St Chad’s Church gaat in Shrewsbury je het graf van Ebenezer Scrooge kan zien. Daar gemaakt voor de film, maar nooit weggehaald.

Ook de moderne miniserie uit 2019 is trouwens een aanrader, met prachtige beelden uit Warwick (Lord Leycester Hospita) en Londen (Rainham Hall).

Britse Kerstfilms: A Christmas Carol
The Christmas Candle is één van de vele Britse kerstfilms.

13. The Christmas Candle (2013)

In het fictieve stadje Gladbury bezoekt een engel elke 25 jaar de kaarsenmaker. Deze engel schenkt een wonder aan degene die de kerstkaars aansteekt. De hele stad gelooft in de kaars, behalve de nieuwe pastoor David Richmond. De pastoor zegt dat je vooral in God moet geloven en niet in kaarswonderen. Iedere inwoner heeft zo zijn reden om toch in de kaars te geloven en te hopen op een wonder, voor zichzelf of voor een ander.

De pastoor gaat zelfs zo ver in zijn ongenoegen dat hij de kaarsen in zijn kerk vervangt door lampen, maar of dat zo’n goed idee is?

De opnames zijn zijn gemaakt in Gloucestershire, Worcestershire en op het eiland Man. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Max Lucado.

14. Click and Collect (2018)

Andrew Bennet woont in een twee-onder-één-kap-woning in Bedford met zijn dochter. Deze wil dolgraag Sparklehoof the Unicorn Princess voor kerst, maar het lukt Andrew niet om deze te scoren. Zijn vriendelijke buurman Dev D’Cruz weet echter het laatste exemplaar van het Verenigd Koninkrijk te scoren. Maar het is wel een Click and Collect en moet dus opgehaald worden, in Carlisle, 270 mijl verderop…

De korte film is oorspronkelijk uitgezonden door BBC 1 en wordt nu nog aangeboden door Amazon’s Prime Video. Het grootste gedeelte van de film is ook echt opgenomen in Bedford en omgeving.

click & collect
Home for Christmas

15. Home for Christmas (2014)

Voor degene die niet een overdreven kerstfilm willen is dit een goede keuze (je zou het niet verwachten met deze titel). Deze romantische komedie speelt zich wel af in het kerstseizoen, maar nog belangrijker: in Brighton!

Beth Prince heeft altijd van sprookjes gehouden en nu heeft ze het gevoel dat ze zelf eindelijk een nog lang en gelukkig leven gaat lijden. Ze heeft een droombaan in een charmante onafhankelijke bioscoop aan zee en een knappe vriend. Er is slechts één probleem: geen man heeft haar ooit verteld dat hij van haar houdt. Wanhopig om die cruciale drie kleine woordjes voor het eerst te horen, neemt Beth het heft in eigen handen…

16. Nativity! (2009)

Nativity! is een komische musicalfilm die draait om Paul Maddens, een leraar op de katholieke basisschool St. Bernadette in Coventry (vlakbij Birmingham). Hij wilde ooit een groots acteur worden, een passie die nog niet helemaal weg is. Elk jaar strijdt zijn school met Oakmoor, een protestantse privé school, voor de beste kerstvoorstelling. Paul Maddens krijgt de opdracht mee te doen, ondanks dat hij kerst haat. Pauls rivaal van de toneelschool, Gordon Shakespeare, leidt de kerstvoorstellingen in Oakmoor. Vastbesloten om niet als een mislukking te worden gezien, liegt Paul tegen Shakespeare over hoe een Hollywood- producer zijn productie in een Hollywood-film zal veranderen…

De Britse kerstfilm heeft nog drie vervolgingen gehad: Nativity 2: Danger in the Manger (2012), Nativity 3: Dude, Where’s My Donkey? (2014) en Nativity Rocks! (2018).

Britse kerstfilms: Nativity!

Extra Britse kerstfilm: The Snowman (1982)

Deze delen we graag omdat hij zo mooi is, maar omdat het een tekenfilm is, is het een beetje een buitenbeentje. Het is een echte klassieker onder de Britse kerstfilms en het voordeel is dan weer dat hij gewoon op YouTube te zien is:

The Snowman is een verfilming van het kinderboek van Raymond Briggs en speelt zich af in Sussex. Er is ook nog een vervolg gemaakt, namelijk The Snowman & the Snowdog.

Wat is jouw favoriete Britse kerstfilm?

Lees ook onze verhalen over Britse kersttradities en de uitvinding van de kerstkaart.


Geschreven door:


3 reacties op “16 Britse kerstfilms (+1) om in de kerstsfeer te komen”

 1. Dor Merkestein avatar
  Dor Merkestein

  Amerikaanse films voor mij. Armoede van Charles Dickens is gecreëerd een misdaad en geen vals sentiment trigger a la meisje met de zwavelstokjes.Dus : Its a wondereful life voor mij met James Stewart en Donna Reed van de geweldige Frank Capra.

  1. Britblog avatar
   Britblog

   Gelukkig zijn sommige Amerikaanse films wel in het Verenigd Koninkrijk opgenomen. Zoals The Holiday en het nieuwe A Castle for Christmas.

 2. Lucia avatar
  Lucia

  Ja die zijn beiden geweldig!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Verenigd Koninkrijk

Ben je je reis naar het VK aan het plannen? Of gewoon inspiratie aan het opdoen? Kijk hier voor meer reisinspiratie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken