Home » Typisch Brits » Eten/drinken » Schots (millionaire’s) shortbread recept

Gepubliceerd op 21 augustus 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Na vele positieve reacties op een Facebook bericht over shortbread hebben we besloten ze zelf te bakken en het recept met jullie te delen. Deze Schotse lekkernij kent ook een andere versie: millionaire’s shortbread, maar ook deze begint ook met het simpele recept voor shortbread.

Shortbread

Shortbread is een Schots zandkoekje wat vele vormen kent, van rond tot rechthoekig (fingers). Soms bevatten ze chocolade of zit er zelfs karamel en chocolade bovenop (millionaire’s shortbread). Maar ze zijn altijd lekker en bestaan uit drie simpele ingrediënten: botel, meel en suiker.

Nu dus een goedkoop en simpel recept, maar vroeger waren deze ingrediënten duur en daarom was shortbread ook een luxe product. Het was dan ook één van de favoriete lekkernijen van Mary Queen of Scots (16e eeuw). Zij liet graag haar Petticoat tails maken, shortbread in de vorm van een driehoek met karwijzaad.

De geschiedenis van shortbread gaat al terug tot in de 12 eeuw, toen ze ‘biscuit bread’ maakten. De restjes deeg van brood werden op een lage temperatuur gedroogd en gebakken tot een soort beschuit (biscuit betekent ’twee keer gebakken’). Uiteindelijk werd de gist vervangen door boter en ontstond shortbread.

Nog wat leuke feitjes over shortbread:

  • In Shetland werd traditioneel een versierde shortbread over het hoofd van een bruid gebroken voordat ze haar nieuwe huis binnenging.
  • Shortbreads werden door bakkers geclassificeerd als brood om te voorkomen dat ze de belasting op koekjes moesten betalen.
  • De koekjes worden tijdens Hogmanay (Schots nieuwjaar) gegeten.
  • 6 januari van elk jaar is de National Shotbread Day.

Ingrediënten shortbread

  • 200 gram (patent)bloem
  • 50 gram (poeder)suiker
  • 125 ongezouten roomboter
  • klein beetje kristalsuiker (optioneel)
  • vanille-extract (optioneel)

Wij gebruiken patentbloem en poedersuiker zodat de koekjes nog luchtiger worden, maar je kunt ook gewone bloem en suiker gebruiken.

Voor millionaire’s shortbread heb je dit extra nodig:

  • stevige karamel (dus geen dunne saus) naar smaak (+/- 200 gram)
  • chocolade naar smaak (+/- 200 gram)

Shortbread recept

  • Ingrediënten Shortbread
  • Shortbread recept
  • Shortbread maken
  • Shortbread recept
  • Schotse zandkoekjes
  • vorm Shortbread
  • Shortbread recept
  • Shortbread oven
  • Shortbread recept
  • Shortbread recept
  • Shortbread
  • Verhit te oven voor op 160 °C.
  • Meng de (patent)bloem en de (poeder)suiker in een kom.
  • Mix de boter door het met je vingers door de bloem en suiker-mix te wrijven. Kneed het deeg niet (dan verliest het zijn luchtigheid).
  • Voeg eventueel smaakjes toe, wij voegde een theelepel vanille-extract toe. Extra’s zoal’s chocolade voeg je later toe.
  • Druk je deeg plat op het bakpapier. Doe dit gelijk op de bakplaat zodat je het niet meer hoef te verplaatsen. Je kant het ook in een vorm doen voor een strakker geheel of omdat dat voor millionaire’s shortbread makkelijker is.
  • Wij kozen voor de traditionele shortbread fingers, waarbij we er twee versierden met chocolade. We snijden het deeg in zodat ze na het bakken makkelijker te verdelen zijn.
  • Met een vork voegen we de bekende gaatjes in het shortbread deeg toe.
  • Strooi er eventueel wat suiker over heen.
  • Bak de shortbread in ongeveer 35-45 minuten gaar (hou ze goed in de gaten, ze behoren licht goudbruin te zijn).
  • Heb geduld en laat ze afkoelen. Je kunt eventueel de zijkanten afsnijden als je strakke randen wil hebben.

Millionaire’s shortbread recept

  • Volg het shortbread recept hierboven.
  • Smeer karamel over de afgekoelde shortbread.
  • Warm de chocolade au bain-marie op en giet deze over de shortbread. Hiervoor is het handig dat de shortbread in een vorm zit, zodat het echt bovenop zit.
  • Laat de millionaire’s shortbread afkoelen en geniet er daarna van.

Meer informatie

Lees meer over Schotse gerechten, of Brits eten en drinken in het algemeen.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.