Home » Reizen » Praktisch » Verenigd Koninkrijk: ID-kaart, paspoort of visum?

Wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk reist heb je een geldig paspoort nodig. Dit is ingegaan op 1 oktober 2021, na een overgangsperiode na de Brexit. Een visum is niet nodig en een ID-kaart is niet meer geldig (op enkele uitzonderingen na).

Vanaf eind 2021 is het dus verplicht om een geldig paspoort te hebben als je op vakantie gaat naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland. Een Belgische of Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) is niet meer geldig als reisdocument. Dit is omdat het Verenigd Koninkrijk geen Schengenland is en nu ook geen EU-land meer is.

Verenigd Koninkrijk, ID-kaart, paspoort of visum?

Tot wanneer moet mijn paspoort geldig zijn bij een reis naar het VK?

Je paspoort moet het gehele verblijf in het Verenigd Koninkrijk geldig zijn.

Heb ik een Visum nodig voor het Verenigd Koninkrijk?

Bij een kort verblijf (maximaal 6 maanden) als toerist in Groot-Brittannië en Noord-Ierland heb je geen visum nodig. Mocht je er langer willen blijven, willen werken of een andere reden hebben kun je hier checken of je een visum nodig hebt .

En ETA?

Vanaf eind 2024 zal echter het ETA-systeem in werking worden gezet voor EU-inwoners. Dan zul je een toestemming (die tot twee jaar geldig is) moeten aanvragen voor vertrek. Lees hier alles over het Britse ETA.

Wat zijn de uitzonderingen voor het reizen met ID-kaart naar het VK?

Nog voor enkele reizigers is het mogelijk om met een ID-kaart naar het Verenigd Koninkrijk te reizen tot en met 31 december 2025.

 • (Pre-)settled status
  Wanneer je voor 31 december 2020 al in het Verenigd Koninkrijk woonde en dit kunt bewijzen mag je tot eind 2025 reizen met je ID-kaart. Je valt dan onder het EU Settlement Scheme (Terugtrekkingsakkoord). Je kunt dit online aantonen op de website van de Britse overheid . Dit telt ook als je deze status hebt voor Jersey, Guernsey of Isle of Man.
 • Family permit
  Wanneer je een gezinsvergunning hebt, of dezelfde vergunning van Jersey, Guernsey of het eiland Man, kun je ook nog reizen met je ID-kaart. Dit telt voor familie van iemand die al voor 31 december 2020 in het VK woonde, bekijk hier de voorwaarden van deze vergunning en hoe je deze aanvraagt .
 • Frontier Worker Permit
  Wanneer je een vergunning hebt om in het Verenigd Koninkrijk te werken als grensarbeider mag je ook tot 2025 met een ID-kaart reizen. De Frontier Worker Permint vraag je aan bij de Britse overheid.
 • S2 healthcare visitors
  Wanneer je geplande gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk krijgt onder de ‘S2-regeling’ of iemand helpt die dat heeft. Deze zorg moet al voor 31 december 2020 gepland zijn en deze regeling moet toen ook al zijn aangevraagd.

Moet je je paspoort op zak hebben in het VK?

In het Verenigd Koninkrijk is er geen identificatieplicht, je hoeft je paspoort dus niet op zak te hebben. Het is wel handig als je iets bij de hand hebt waarmee je je kunt identificeren, dit kan dus ook een kopie van je paspoort zijn. Zo kun je je paspoort veilig in een kluis leggen mocht je dit wensen.

Kan ik Gibraltar bezoeken met een ID-kaart?

Je kunt Gibraltar wel bezoeken met een geldig Nederlandse of Belgische ID-kaart.

Kijk hier naar meer veranderen voor het reizen naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

Of kijk hier voor meer praktische informatie voor het reizen naar het Verenigd Koninkrijk.


Categorieën:

,

Tags:

Geschreven door:


2 reacties op “Verenigd Koninkrijk: ID-kaart, paspoort of visum?”

 1. Goede avond ik heb een probleem ik ben een Belg ik heb een inditeitskaart en paspoort ik woon hier in Engeland dus de douane vraagt om mijn gegevens over te zetten op mijn paspoort maar weet niet hoe het moet.
  Vriendelijk groeten
  Vanderstiggel martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.