Gepubliceerd op 9 februari 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
Heel bekend is Swansea Castle (Welsh: Castell Abertawe) niet, en dat komt omdat er tegenwoordig niet veel meer van over is. Maar je kunt de ruïnes van het ooit zo belangrijke kasteel nog wel bezoeken. Het voordeel van dat het nu maar een ruïne is, is dat je bezoek gratis is.
De vele kastelen in deze regio hebben een goede reden. Als William the Conqueror in 1066 op de troon komt in Engeland wil hij natuurlijk ook Wales. De Welshe prinsen weigeren echter de Normandische heerschappij te accepteren. Ze vallen de troepen van William in de tweehonderd opvolgende jaren aan. William laat dat natuurlijk niet op zich zitten en verovert steeds nieuwe gebieden in de grensstreek en geeft deze aan Normandische leiders (the Lords of the Southern Marches).
Geschiedenis Swansea Castle
Normandiër Henry de Beaumont krijgt het vertrouwen van William the Conqueror om vanaf 1106 over de Gower te regeren. Het is onduidelijk wanneer het eerste kasteel is gebouwd. Maar het is wel duidelijk dat de Welsh in 1116 het houten kasteel aanvallen en de buitenste verdediging vernietigen.
In 1192 is het kasteel tien weken lang belegerd door The Lord Rhys, Prince of Deheubarth. Iedereen die binnen is hongert uit, maar het kasteel zelf overleeft het. Swansea Castle is in handen van koning John wanneer Rhys Grug, zoon van The Lord Rhys, Swansea aanvalt in 1212 en in brand steekt. Het komt weer in handen van de Engelse in 1215, maar Rhys Grug haalt het in 1217 weer naar de Welsh.
Dit heerschap duurde niet lang, John de Breos neemt de leiding over Gower weer over in 1220. Hij repareert het dan stenen kasteel. Zijn zoon William de Breos II zet zijn werk door en breidt het kasteel rond 1280 verder uit. Hij zorgt voor een ruimte voor hemzelf en zijn familie, met onder andere een grote entertainmentkamer. William De Breos III, die in 1291 het heerschap over neemt van zijn vader, zet de verbeteringen voort en voegt een overdekt toilet (garderobe) en stoelen bij het raam toe om te genieten van het uitzicht over de rivier.
In de jaren daarna is de kasteelburcht nog regelmatig aangevallen en verdedigd, maar ook nog verder uitgebreid met gebouwen waaronder Place House. In de 14e eeuw wordt het rustiger rondom Swansea Castle. Toch zijn er in de tijd van de Wars of the Roses (1455-87) nog schietgaten aan de toren toegevoegd.
Swansea Castle brokkelt langzaam af…
Na de burgeroorlog krijgt Oliver Cromwell in 1647 de heerschappij van Gower. Waarschijnlijk was het kasteel toen al vervallen, omdat er daarvoor vanuit Engeland is geregeerd over het gebied. In 1678 zit er een glasfabriek in één van de torens en in 1700 is er een stadhuis op de binnenplaats van het kasteel gebouwd. In 1750 komt er een armenhuis in één van de zalen. Op plekken waar ooit het kasteel heeft gestaan, staan inmiddels Georgiaanse huizen.
In de 19e eeuw blijft er weinig over van het oude plaatje. De rivier krijgt een nieuwe route en er worden steeds meer gebouwen op oude kasteellocaties gebouwd. Ondanks dat het kasteel een ruïne is, wordt het nog tot 1858 gebruikt als gevangenis.
Begin 20e eeuw gebruikt de South Wales Daily Post de binnenplaats van Swansea Castle als kantoor. Dichter Dylan Thomas werkt er dan nog als verslaggever. Het kantoor raakt beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, maar is pas in 1967 verwijderd. Na de Tweede Wereldoorlog wordt er getwijfeld of het kasteel moet blijven of plaats moet maken voor nieuwbouw. Gelukkig hebben ze dit stukje geschiedenis toch nog bewaard.
Een filmpje over de geschiedenis van het kasteel:
Het wonder van Swansea Castle
Tijdens het bewind van William De Breos II is het kasteel aangevallen door de Welsh, waaronder krijger William Cragh. In 1290 nemen ze hem gevangen in het kasteel en ter dood veroordeeld. Hij zou opgehangen worden, maar op het moment van de val brak de balk en zo ontkwam hij aan de dood. Natuurlijk ontkomt hij niet aan zijn doodsstraf. Dit keer lukt het wel, maar ontvoeren zijn vrienden hem ’s nachts. Zijn gezicht was zwart en zijn ogen bebloed. Lady Mary de Breos, de derde vrouw van William de Breos II, bidt dat William Cragh zou blijven leven. Die nacht begint William weer te ademen. Een wonder! Hij leeft daarna nog achttien jaar.
Bezoek Swansea Castle
Nu is Swansea Castle een opvallend (oud) bouwwerk tussen al de nieuwe gebouwen in de omgeving. Niet de mooiste locatie voor een kasteelruïne, maar ze hebben het de laatste jaren flink opgeknapt. Helaas kun je niet op/in de ruïne (behalve met een rondleiding). Maar mocht je in de stad zijn is het zeker een bezoekje waard.
Locatie/bereikbaarheid
Adres: 8 Castle St, Swansea SA1 1DW
Trein: Swansea station (5 minuten lopen)
Bus: Castle Square (bus 34 (Neath) en 26 (Fforestfach))
Tickets en openingstijden
Je hebt geen ticket nodig, een bezoek aan Swansea Castle is gratis. De Ruïnes zijn ook altijd te bezichtigen.
Meer informatie Swansea Castle
Meer informatie over Wales: Wales op Britblog
Website: gov.wales/swansea-castle