Home » Groot-Brittannië » Wales » Mumbles: de borsten van schiereiland Gower, Wales

Gepubliceerd op 2 mei 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Mumbles is een klein plaatsje in het zuiden van Wales, net ten zuiden van Swansea op het schiereiland Gower. Aan de twee kleine eilandjes op de foto heeft dit dorpje zijn naam te danken. Het dorp heeft echter meer te bieden, en trekt vele toeristen voor de prachtige kustlijn.

Mumbles, Gower, Wales
Mumbles

Mumbles (Welsh: Y Mwmbwls) komt namelijk van het Franse woord mamelles (borsten). Franze zeelieden zouden deze plek de naam hebben gegeven door de twee eilandjes voor de kust (te zien op de foto).

Een andere verklaring is dat het uit het oude Latijn komt. Hetzij van mamm- (‘borst’, alsnog naar de borstachtige heuvels) of van mamma (‘ moeder’, naar een plaatselijke riviergodin). Wij houden het toch op de verklaring van de Franse zeelieden 😉.

Mumbles vuurtoren

Op een van de eilandjes staat een vuurtoren uit 1794, die sinds 1995 op zonne-energie werkt. Daarnaast heb je ook het dorpje Mumbles, wat een rustig kustplaatsje is. Daar heb je, naast het prachtige uitzicht en strand, nog de ruïnes van het kasteel Oystermouth.

Oystermouth, uitzicht op Mumbles
Oystermouth

De nabijgelegen victoriaanse pier werd geopend in 1898 aan het eindpunt van de Swansea and Mumbles Railway (gesloten in 1960). Ook is er een bekend reddingsbootteam in Mumbles gevestigd. Helaas staan ze niet bekend om een geweldige redding, maar om de Mumbles-reddingsbootramp. In 1947 ging de hele reddingsbootbemanning verloren op zee bij een poging de bemanning van de SS Samtampa te redden. Ze worden herdacht in de All Saints Church, Oystermouth.

Vanuit Bracelet Bay heb je een goed zicht op de vuurtoren. Het ligt aan de kop van Mumbles en is een rotsachtige kustlijn.

Mumbles Mile

Wil je nog naar het dorpje vanwege de beruchte Mumbles Mile kom je bedrogen uit. Vroeger waren er veel pubs langs de kustlijn in het dorp. Hier kwamen de studenten uit Swansea graag op af voor een kroegentocht. Je zou in een ‘mile’, wat niet klopte, maar toch, 26 kroegen kunnen bezoeken. Natuurlijk moest je overal wat drinken. Dit werd echter zo’n ‘succes’ dat hele groepen feestgangers het dorp bezochten, wat tot veel overlast zorgden. Hierdoor werden er maatregelen genomen, die werkten. Nu zitten er minder pubs langs de kustlijn, maar is het er waarschijnlijk een stuk gezelliger dan in de jaren 90.

Wist je dat Catherine Zeta-Jones en Bonnie Tyler ook beide in Mumbles hebben gewoond? En dat in 2018 Mumbles als beste plek is gekozen om te wonen in Wales door The Sunday Times? Dat is natuurlijk niet voor niets. Het is niet alleen ideaal om te wonen, maar ook om er even te vertoeven.

Mumbles Pier
Mumbles Pier

De Mumbles is een charmant kustplaatsje aan de zuidkust van Wales. Van de schilderachtige promenade tot de rijke maritieme geschiedenis en de culinaire hoogstandjes die hier te vinden zijn, Mumbles heeft absoluut veel te bieden aan bezoekers.

Meer informatie

Wil je hier verblijven? Er zijn diverse accommodatiemogelijkheden te vinden op Booking en Vrbo .

Bekijk de officiële website van de Mumbles pier en Swansea Bay Rider Land Train .

Lees meer over Gower of Wales op Britblog.


Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons
Zoeken